Прогнозите за по-слаб икономически растеж накараха банката Citigroup да намали

...
Прогнозите за по-слаб икономически растеж накараха банката Citigroup да намали
Коментари Харесай

По-малко преводи от мигранти заплашват икономиките

Прогнозите за по-слаб стопански напредък накараха банката Citigroup да понижи упованията си за световните парични преводи, заявявайки, че това ще увеличи рисковете за кредитните рейтинги на по-малките разрастващи се страни и може да докара до увеличение на техните разноски по заемите, оповестява Ройтерс.

Паричните преводи могат да спаднат със 100 милиарда $ при по-лошият стопански сюжет на Citi, което е съвсем два пъти повече, в сравнение с предстоящото понижение с 68 милиарда $ през 2020г. при главният сюжет на огромната американска банка.

В средата на април тя предвижда, че размерът на средствата, които мигрантите ще изпратят вкъщи, ще се свие с към 28 милиарда $ през тази година.

Ако прогнозите на Citigroup се потвърдят, това би предизвикало най-големи проблеми на страните с малко фискални благоприятни условия да смекчат удара от намаляващите парични преводи, което ще ги принуди харчат по-големи суми, с цел да поддържат стопанските системи си посредством нови заеми. Това от своя страна покачва опасности те да не могат да обслужват всичките си отговорности.

" Спадът на паричните преводи може да има негативни последствия за суверенния дългов рейтинг на по-малките нововъзникващи пазари ", означи Дейна Питърсън от Cotigroup. " Така да вземем за пример Таджикистан и Шри Ланка са изложени на нараснал риск от несъблюдение на отговорностите (от държавен фалит), защото те имат чисти входящи парични преводи, които съставляват забележителен дял от техния Брутният вътрешен продукт ", добави тя.

Голяма част от отрицателното влияние ще зависи от това в коя страна или бранш са работили имигрантите и мигрантите. Работещи мигранти в Съединените щати, които в началото са пристигнали от Латинска Америка и Азия, са изложени на по-висок риск от загуба на работни места, уточни Citi и затова ще изпращат по-малко средства вкъщи.

Ройтерс припомня, че през април Световната банка пресметна, че паричните преводи в световен мащаб евентуално ще спаднат поради коронавирусната рецесия със 142 милиарда $ през 2020 година, което би представлявало най-драматично намаляване в най-новата история.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР