Прогнозите на Калоян Стайков, главен икономист на ИЕМПроблемът с високите

...
Прогнозите на Калоян Стайков, главен икономист на ИЕМПроблемът с високите
Коментари Харесай

Икономист: Високите цени на енергията ще се задържат няколко години

Прогнозите на Калоян Стайков, основен икономист на ИЕМ

Проблемът с високите цени не идва толкоз от пазарната конструкция, колкото от конюнктурни фактори, които въздействат на индустриалните цени и от там към този момент на енергийните цени на борсата. Това сподели Калоян Стайков, основен икономист на Институт за енергиен мениджмънт, в предаването с водещ Делян Петришки.

Заради повишените цени обособените стопански системи би трябвало да се нагодят по някакъв метод и нормално се прибягва до по-замърсяваща технология. Това може да значи по-дълго потребление на въглищни централи, само че и изпреварващо развиване в нови ВЕИ мощности, развиване на нуклеарната сила. Така в действителност ще избегнем преходния интервал и преходната роля на природния газ.

Когато приказваме за огромна пазарна зона като Европейския съюз, резултатите за другите страни могат да бъдат разнообразни. Някои от по-популярните хрумвания, които се разискват сега, са вместо сегашния модел за ценообразуване на пазарите да се приложат разнообразни такива, които постановат тавани, приоритизират локалното търсене спрямо интернационална търговия. Всяко едно от тези оферти има своите опасности, които би трябвало да се проучват в по-голяма дълбочина.

Виждаме мудни реакции от страна на Европейската комисия на актуалната рецесия с енергийните цени и това е сериозна спънка и усложнение пред естественото действие на пазарите и стопанските системи.

Решенията, които ще се вземат, не би трябвало да са в полза на една или друга страна поотделно, а на Европейски Съюз като цяло. Така и България ще се радва на изгодите от този модел. Трябва да се гледа освен националният интерес, само че и районният подобен в подтекста на общоевропейския.

В Българияцените на силата са високи, тъй като търсенето е високо. Благодарение на високия дял на съгласуваност на страната със прилежащите енергийни системи, надлежно този експорт движи и високите цени.

Свързаността на Западна Европа с Централна и Източна Европа е относително проблематична. Един от огромните проблеми, който следим при вложенията в инфраструктура е, че обособените страни се концентрират върху генериращите мощности, енергийната успеваемост, а развиването на мрежите остава на назад във времето.

Този спор за развиване, както за вътрешните мрежи, по този начин и на междусистемната съгласуваност, не се води интензивно и вложенията в мрежи изостават.

"Сравнително високите цени на силата ще се задържат тази и още една-две години ", предвижда Стайков.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР