Прогнозата е на независима аналитична мрежа в състав: Радослав Илиев,

...
Прогнозата е на независима аналитична мрежа в състав: Радослав Илиев,
Коментари Харесай

Какво ще стане с протестите? Прогноза на Аналитична мрежа SOPHIA |

Прогнозата е на самостоятелна аналитична мрежа в състав: Радослав Илиев, Тончо Краевски, Андрей Райчев, Първан Симеонов, Кънчо Стойчев. Представените вероятности са условни и не отразяват социологическо изследване на публичното мнение, а са обосновани хипотези на база политическата логичност. Освен логиката, в политическия развой работят и поредност инцидентни или изключителни фактори, които могат да дадат въздействие.

1. ПРОТЕСТИТЕ

Властта съумя ненапълно да подмени конфликта протестиращи/власт с спор протестиращи/полиция. Полицията пробва да пази своя облик на „ реципрочно реагиране “, което е в синхрон с забележимия завършек на „ посткомунистическия комплекс ” при използването на мощ. Властта цели приемането на полицейските акции против протестиращите като отговор, а не като принуда, освен това полицията да има облик на „ консервативна “ мощ на реда. Положението е напълно ново за България.

Изглежда, че протестиращите в огромната си част не считат да усилят експанзията и ще заложат на по-легални форми (трайната окупация на централни кръстовища за момента е преустановена).

Премиерът Борисов ползва тактичност на безсилие като се надява на ниска интернационална поддръжка за митинга и се мъчи да го сведе до обикновен декор. Протестът обаче се стреми да еволюира, а и неговият състав не може да бъде редуциран до нормалното „ умни и красиви “ тъй като има „ ляво-дясна “ конструкция на присъединяване, с което преодолява навичната биполярност. Привичното „ срещу гадовете “ е действително стимулирано от блян „ за правила “.

ПРОГНОЗНИ ВЕРОЯТНОСТИ

Протестът ще се самоограничи и ще търси легални форми 60:40
Международната поддръжка за митинга ще нараства 50:50
Протестът ще издържи задоволително дълго 90:10
Полицията ще успее да легитимира дейностите си в очите на публичното мнение 60:40
Протестът ще успее да покаже на публичното мнение, че не се бори с полицията, а с властта 50:50
Исканията на протестиращите ще „ еволюират “ към стопански 20:80

2. „ БОРИСОВ 3 “ ИЛИ ВЕЧЕ „ БОРИСОВ 4 “

В кабинета „ Борисов 3 “ са осъществени 15 промени (в някои ресори – повече от веднъж), без да считаме Цветан Цветанов, ръководител на Народното събрание и доста други.

„ Перманентният ремонт “ беше характерност и на предходните негови кабинети, само че разликата е, че при „ Борисов 1 “ и „ Борисов 2 “ се търсеше разширение на въздействието на ГЕРБ, до момента в който ремонтите на „ Борисов 3 “ са от защитителен темперамент и целят опазване на въздействие. По този метод кабинетът „ Борисов 4 “ е реалност и неговата резистентност подхожда на новата цел на Борисов: да резервира ядрото на ГЕРБ и здрав, персонално лоялен партиен хайлайф.

Това значи, че Бойко Борисов е поел четвърта роля. След „ Отмъстителя “, „ Строителя “, „ Международника “, в този момент към този момент е в режим на оцеляване: „ Сървайвъра “. Въпреки мнението на критиците му, това оцеляване не е самоцел, а подхожда на нова политическа действителност – втвърдено ядро на ГЕРБ, което се усеща застрашено и изисква твърда линия.

Ако можеше самичък да слезе от власт – от дълго време да е слязъл, само че Борисов не може да си разреши да бъде свален. Най-неприятното за премиера събитие е, че понижават опциите му за дълготрайни преговори.

ПРОГНОЗНИ ВЕРОЯТНОСТИ

Бойко Борисов ще подаде оставка в близко бъдеще 25:75
Прокурорът Гешев ще се обърне против премиера Борисов 25:75
Ще забележим мощен „ заключителен спринт “ на Бойко Борисов преди изборите 70:30
Ще има важен електорален спад на ГЕРБ на идните избори (каквито и да са те) 60:40

3. ИДЕЯТА ЗА Велико народно събрание

Бойко Борисов консолидира задоволително съдружниците си, с цел да започва процеса, само че усили своята взаимозависимост от тях, изключително от Красимир Каракачанов.

Независимо от изхода на борбата в Българска социалистическа партия, никой от вероятните спечелили не може да си разреши да поддържа Велико народно събрание.

Движение за права и свободи е в по-сложна позиция. От една страна това е партия съвсем самостоятелна от медиите и публичното мнение.

Движението не е закрепено в своя медиен облик и по тази причина може да взима по-остри политически завои. От друга страна Движение за права и свободи се опасява от безпорядък в страната тъй като всеки безпорядък може да приключи с националистическа стабилизация. Политическата цел на Движение за права и свободи не е удържането на Бойко Борисов за министър-председател, а на Иван Гешев за основен прокурор. Отношенията на Движение за права и свободи с президента Радев наподобяват безнадеждни. Но в последна сметка действителните им спорове са единствено два: фигурата на основния прокурор и отнемането на държавната защита на Ахмед Доган.

ПРОГНОЗНИ ВЕРОЯТНОСТИ

Бойко Борисов ще анулира политическата си линия към избори за Велико народно събрание 20:80
Българска социалистическа партия ще одобри концепцията за Велико народно събрание 10:90
Движение за права и свободи ще одобри концепцията за Велико народно събрание 25:75
Ще се стигне до избори за Велико народно събрание 10:90

4. ДОГОВОРЕНОСТ РАДЕВ – БОРИСОВ

Президентът подценява обстоятелството, че е сложил премиера в обстановка с единствен излаз: оптимално да удържа фронта. От друга страна Радев не може да си разреши каквито и да е било договаряния по самодейност тъй като би де-легитимирал моралната си поддръжка за митинга. По този метод и той като Борисов се озовава в режим на оцеляване. При това следим конфликт на един доста умел и един доста некомпетентен политик (която неумелост на Румен Радев е и огромна негова сила).

Главната цел на Бойко Борисов в конфликта е да тласка обстановката към симетрия. Това ще се излива в възможен опит за импийчмънт на президента, други митинги и обвинявания. Иронията се състои в това, че политическата рецесия стартира с опит да бъде „ матиран “ Радев, а в този момент подхваналите офанзивата се борят за реми.

Не се вижда и предполагаем „ трети “, който би могъл да опосредства и смекчи конфликта. Към момента единственият мислим за сходна роля е Красимир Каракачанов.

ПРОГНОЗНИ ВЕРОЯТНОСТИ

Бойко Борисов и Румен Радев ще договорят политически излаз от рецесията 10:90
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР