Професионалистите по здравни грижи ще споделят информация за пациента с

...
Професионалистите по здравни грижи ще споделят информация за пациента с
Коментари Харесай

Професионалистите по здравни грижи ще споделят информация за пациента с негови близки само след изричното му съгласие

Професионалистите по здравни грижи ще споделят информация за пациента с негови близки единствено след експлицитното му единодушие. Това се планува в Правилата за добра здравна процедура по здравни грижи, оповестени на интернет страницата на Министерството на здравеопазването за публично разискване.

Правилата дефинират професионалното държание на всички медицински експерти по здравни грижи при ценене на правата и достолепието на жителите, както и недопускането на дейности, които биха могли да обиден възприятието на персонална независимост на пациента.

Професионалистите по здравни грижи ще би трябвало да осведомят пациентите за същността и нуждата на предоставяните от тях грижи, процедури и операции, се планува още в документа.

Информацията ще би трябвало да бъде на наличен език и по метод, който разрешава на пациентите да създадат осведомен избор и да вземат участие във вземането на решения по отношение на здравните грижи. Практикуване на независима активност ще се прави при съблюдаване на границите на добитата професионална подготвеност, съгласно условията на Квалификационната рамка за професионално развиване на медицинските сестри, акушерките и асоциираните медицински експерти.

Професионалистите по здравни грижи би трябвало навреме да обясняват получените от лекаря назначения и операции и да регистират тяхното реализиране, а при положение на отвод да ги извършат, ще е належащо документално да се аргументират и осведомят в субординацияза всяко свое несъгласие, което е от голяма важност за професионалната им активност.

Общественото разискване ще бъде до 11 октомври.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР