Проф. Раймонд Детрез, белгийски българист, историк и преподавател в университета

...
Проф. Раймонд Детрез, белгийски българист, историк и преподавател в университета
Коментари Харесай

Дискусия по темата за Северна Македония всъщност няма

Проф. Раймонд Детрез, белгийски българист, историк и учител в университета в Гент, пред Deutsche Welle
Всеки ден по новините и по утринните блокове в България занимават феновете с " македонския въпрос ". Дискусия в действителност няма, има радикални и по-радикални гледни точки, а който изрази някакво друго мнение, е " народен изменник " или " колаборационист ". Единодушието е задушаващо. Аз съм на мнение, че по историческите въпроси България не би трябвало да прави никакви отстъпки. В същото време махането на ветото не значи, че се отхвърля от цар Самуил, от Гоце Делчев или от историята си. Българската историческа просвета може да продължава да държи на мнението си по всички въпроси по отношение на Македония. Какво от това, че в Северна Македония настояват нещо друго? Още през 60-те години на XIX век съгласно Петко Славейков " македонистите ", които съществуват доста преди Коминтерна и Тито, считат, че българите били " татари ". Но по какъв начин ли е потърпевша България от това изказване и кой отвън България въобще му обръща внимание? България от време на време много късогледо и контрапродуктивно пази ползите си. Например изказванието, че вписването на българите в македонската конституция подсигурява правата имь незабавно провокира въпроса по какъв начин тогава се подсигуряват правата на малцинствата в България, чиято конституция не загатва никакви малцинства? Българската конституция признавала самостоятелни цивилен права, само че таман това прави и македонската. Член 9 гласи, че " граѓаните на Република Македонија се идентични во слободите и правата независно од полот, расата, бојата на кожата, националното и социјалното родословие, политичкото и верското уверување ". Този член пази българите в Северна Македония по същия метод, по който са предпазени турците в България. Освен това, когато България упорства, че в Северна Македония има и българи наред с албанците, турците, власите и другите, не се ли отхвърля от концепцията, че македонците са в действителност българи? Или се получават два типа българи? Настояването да не се загатва " българският фашистки окупатор " също е много проблематично. Нека първо уточним едно: македонците не настояват, че българите са фашисти, а единствено че е имало фашистки окупационни войски. Тези войски и в България през Втората международна война публично се назовават " окупационни ". Аз в никакъв случай не съм считал, че в България е съществувал фашистки режим, само че самите българи 45 години наред упорстваха, че е имало монархо-фашизъм, а някои не престават да го настояват и през днешния ден. Само се огледайте какъв брой доста монументи има на " борци срещу фашизма ", а още стоят и паметниците за руските " освободители ". От какво са освободили те българите, в случай че не от фашизма? България е съдружник на фашистки Италия и Германия. За " освобождението " на Македония се благодари на цар Борис III и на Хитлер.

Ако българите толкоз държат да не бъдат считани за фашисти, оправдано ли беше българският културен клуб в Битоля да се кръсти " Иван Михайлов "? Европейските сътрудници би трябвало единствено да кликнат неговото име в Уикипедия (дори българската), с цел да се натъкнат на един гарант на убийства и терористични офанзиви, който е поддържал връзки с Хитлер и Мусолини и е персонален другар на Анте Павелич. В Европа към този момент не важи възгледът, че в името на нацията можеш да извършваш и убийства. От тази позиция паметникът за солунските атентатори в центъра на Скопие е също толкоз неудобен. Аз разбирам тези страсти, само че единствено тъй като от години се занимавам с Балканите. По същия метод гърците не могат да не помнят Константинопол, сърбите - Косово, румънците - Молдова, и така нататък В Западна Европа такива мощни иредентистки страсти към този момент не съществуват. Франция и Германия, които епохи наред са водили войни за Елзас и са дали безусловно милиони жертви, взеха решение да оставят предишното зад тила си. Европейски Съюз не може да си разреши присъединението на Западните Балкани да бъде непрестанно възпрепятствано от сходни символически различия. А България в действителност можеше да играе историческа роля на Балканите, в случай че следваше не образеца на Гърция, а този на Франция и Германия, оставайки предишното зад себе си.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР