Проф. д-р Георги Димитров е председател на борда на директорите

...
Проф. д-р Георги Димитров е председател на борда на директорите
Коментари Харесай

Как ще се използва Портфейлът за дигитална идентичност

Проф. доктор Георги Димитров е ръководител на борда на шефовете на Evrotrust. Той ще бъде преподавател на годишната конференция " Банките и бизнесът " , проведена от " Капитал ". Повече за конференцията, програмата и регистрацията може да видите. Какви данни ще включва Портфейлът за цифрова еднаквост на Европейски Съюз? Ще замести ли или ще добавя информацията от персоналната ни карта?
Базовите данни за жители на Европейски Съюз, включени в Портфейла за цифрова еднаквост, ще са имена, дата на раждане, народен идентификатор, в случай че има подобен (в България ЕГН/ЛНЧ). По предпочитание на жителя портфейлът може да включва и всевъзможни други персонални данни като място на раждане, адрес, пол и други. В допълнение той може да съдържа и атрибути като право за ръководство на МПС, обучение, кръвна група, професионална еднаквост и други, които да разрешават на съответното лице да удостоверява и други обстоятелства за себе си пред трети лица.
Влизайки в банков клон или в онлайн системата за банкиране на банковите институции, какви благоприятни условия ще дава Портфейлът за цифрова еднаквост на Европейски Съюз?
- Портфейлът за цифрова еднаквост ще разрешава на жителите както онлайн, по този начин и офлайн - в банков офис, да удостоверяват обстоятелства за себе си вместо потреблението на персонална карта. Така с един клик всички нужни данни за потреблението на банкова услуга ще могат да бъдат предоставени по оперативно съчетаем метод на банката, несъмнено, по избор на клиента.
Ще бъде ли наложително приемането му в банковия бранш?
- Този въпрос към момента се разисква на европейско равнище, само че упованията са европейският законодател да задължи приемането на портфейла от всички организации, предоставящи услуги от обществен интерес. Такива са банкови и небанкови услуги, телекомуникационни, просветителни, здравни, комунални и други
Реклама Как ще се подсигурява сигурността на данните ни?
- Сигурността на данните се подсигурява посредством редица софтуерни стандарти и такива за киберсигурност, които се откриват на европейско равнище. Портфейлът може да се употребява единствено откакто премине узаконяване от самостоятелни проверяващи лица, които да потвърдят неговото сходство с гореспоменатите стандарти. Извън това контролът по спазването на стандартите ще лежи върху националните органи на всяка страна, членка на Европейски Съюз.
На какъв стадий в Европейски Съюз е законодателството за Портфейла за цифрова еднаквост и какви са настроенията в страните членки за него?
- До момента страните членки имат напълно позитивно отношение към основаването на повсеместен инструмент за цифрова еднаквост, в резултат на което упованията са, че потфейлът ще бъде подсилен политически без изключение. След последните съвещания и договаряния сред европейските институции главните разлики във визията за бъдещата регулация са преодолени и се чака изменението в главния европейски акт - Регламент (ЕС) 910/2014, да бъде реалност към края на месец януари 2024 година
Свързани публикации Фондът за финансови вложения на ББР влага 1.2 млн. евро в URBO Studio 25 септември 2023, 16:30 По-дигитална София: по какъв начин работи електронната система за промяна на адреса 25 септември 2021, 11:28
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР