Проектозаконът за събиране на вземанията, който урежда дейността на колекторските

...
Проектозаконът за събиране на вземанията, който урежда дейността на колекторските
Коментари Харесай

Корнелия Нинова: Готов е проектозаконът за колекторските фирми

Проектозаконът за събиране на вземанията, който урежда активността на колекторските компании, е признат от държавното управление и ще бъде импортиран за гласоподаване в Народното събрание.

Това заяви вицепремиерът Корнелия Нинова.

Новият закон планува колекторските компании да подлежат на регистрация и да имат капитал от най-малко 500 000 лв.. Те няма да имат право да желаят по-голяма сума от първичното обвързване на длъжника и да начисляват спомагателни такси и комисиони в своя изгода.

"Те ще би трябвало да имат подписана застраховка за професионална отговорност, тъй че, в случай че нанесат вреда или щета на някого, тя да бъде покрита от тази застраховка. Колекторска активност ще могат да правят единствено неосъждани лица и такива, против които не се водят наказателни каузи ", разгласи на брифинг през днешния ден Корнелия Нинова.

Колекторите ще са длъжни да уведомят длъжника авансово и да го поканят да погаси отговорностите си непринудено, а той ще има право да оспори исковете.

Колекторите няма да могат да звънят по телефона на длъжниците или да ги подлагат на различен напън от 8 вечерта до 7 сутринта, както и в почивни, и в празнични дни.

При позвъняване с покана за погасяване на обвързване, идващото ще би трябвало да е най-малко след два дни.

"Законът планува съществени наказания при несъблюдение на тези разпореждания - от 5000 до 15 000 лв. за физически лица и от 10 000 до 50 000 лв. за юридически лица и еднолични търговци ", сподели още Нинова.

Тя изрази убеденост, че проектозаконът за събиране на вземанията ще бъде признат бързо от Народното събрание, защото е координиран с всички политически сили от ръководещата коалиция.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР