"Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ“ ЕАД, която правителството

...
"Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ“ ЕАД, която правителството
Коментари Харесай

Още пари в спрения проект Бургас-Александруполис

"Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис БГ “ ЕАД, която държавното управление сякаш закри през 2011 година, порасна с още 120 хиляди лв.. Капиталът й бе повишен посредством издаването на 1200 броя нови акции, всяка от които с номинална стойност от 100 лв.. Те са добити от страната посредством бюджета на Министерството на енергетиката. Това реши Министерският съвет на съвещанието си в средата на декември. Средствата за увеличението на капитала са планувани в бюджета на Министерството за 2018 година. Мотивите бяха, че тези пари ще се употребяват за прехрана на плановата компания, както и за застраховане на финансовите задължения на сдружението като акционер в интернационалната компания "Транс Болкан Пайплайн Б. В. ", записана в Амстердам, Холандия. Делът ни в нея е 24.5 %.

Интересното в тази ситуация е, че се усилва капиталът на едно сдружение, чиято съществена активност е за създаване на нещо, което обаче е прекъснато с референдум в Бургас през февруари 2008-а! Най-силните причини срещу нефтопровода бяха свързани с опасенията за околната среда и с негативното въздействие на промишлеността върху туризма. Друг аргумент, на който се позоваха съперниците на тръбата, бе неналичието на информация. Според тях няма изясненост кой ще поеме гаранциите за сигурността на хората и на природата. Те акцентираха и това, че изгодите от оборудването за града Бургас са неразбираеми. А нарастване на капитала към този момент се е случвало с пари от държавния бюджет и през 2017-а и 2016 година!

"Проектна компания нефтопровод "Бургас-Александруполис Биосферен резерват " ЕАД е държавно акционерно сдружение, в което министърът на енергетиката упражнява правата на едноличния притежател на капитала. "Транс Болкан Пайплайн Б. В. " е основана през 2008 година по силата на Междуправителствено съглашение сред Руската федерация, Република България и Република Гърция. То предвиждаше реализацията на интернационален енергиен план (неосъществен) - на нефтопровод от Бургас на Черно море до Александруполис (Дедеагач) на Егейско море. Той трябваше да бъде различен път, който заобикаля танкерния трафик в проливите (Босфора и Дарданелите) и основава нов път за транспорт на петрол от Русия, Кавказ и Средна Азия до европейските пазари.

Сегашното решение на кабинета "Борисов 3 " е повече от необичайно откакто през декември 2011-а кабинетът "Борисов 1 " взе решение страната ни да се отдръпна от плана и действието на съглашението да се приключи по взаимно единодушие. Въпреки че денонсирането на документа беше гласувано и от Народното събрание през 2013-а, явно е, че разноските по присъединяване ни в плановата компания не престават. България се опита да съди съакционерите си за нежеланието им да закрият общата компания, само че след това - през юни 2016-а отдръпна желае си. Според финансовия министър тогава Владислав Горанов това е станало по гледище на гръцкото държавно управление с аргумента, че компанията може да се употребява като основа за бъдещи взаимни планове в енергетиката.

Всъщност става известно, че няма нищо необичайно. От отчета на мениджърите на компанията за деветмесечието на 2018-а излиза наяве, че е имало нарастване на капитала и през второто тримесечие на предходната година - с 281 000 лева посредством издаване на 2810 броя нови елементарни поименни акции с право на глас, добити от едноличния притежател на капитала. То е осъществено с непарична вноска, представляваща взимане на страната против "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ " ЕАД в размер на 281 000 лева от общия размер на вземането - също от 281 081 лева към края на декември 2017-а. Този дълг съставлява излишък на начислени лихви върху взимане на страната против сдружението.Той е импортиран като непарична вноска в неговия капитал, в осъществяване на предписание №2 на Министерския съвет от 2015 година. Увеличението на капитала е вписано в Търговския указател през месец май 2018-а.

Така към края на септември главният капитал на "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ " ЕАД е в размер на 24 671 900 лв..

На извършено на 2 юли 2018-а изключително общо заседание на акционерите на "Транс Болкан Пайплайн Б.В. " е взето решение да стартират дейности по разпродажба на интернационалната планова компания "Транс Болкан Пайплайн Б. В. ". Към края на септември "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ " няма отговорности в качеството си на акционер в това сдружение - нито към компанията, нито към останалите акционери. А това значи, че с чиста съвест можем да предложим заличаването на интернационалната компания от правосъдния указател.

Според последните счетоводни данни финансовият резултат на българската компания за деветмесечието още веднъж е загуба - в размер на 93 хиляди лева, и освен това съвсем се удвоява. Преди година тя е била единствено 51 хиляди лв.. От отчета на мениджърите се вижда, че нарастването на негативния финансов резултат се дължи главно на отчитането на разноски за други налози, различни на корпоративния налог - 28 хиляди лева (при нула през 2017 г.), както и на увеличението на харчовете по перото "Други разноски " от 1000 на 8000 лв.. Поради лимитираните парични средства, с които сдружението разполага, за деветте месеца не са регистрирани приходи от банкови лихви. Предвид спецификата на активността си "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ " няма различен източник на доходи и не регистрира парични приходи за интервала, както и през деветмесечието на 2017-а.

Общият размер на разноските на държавната компания към края на септември е 93 хиляди лева, като се усилват с към една трета. От тях за оперативната активност (за първични материали, материали и външни услуги, за личния състав и други разходи) са отишли 65 хиляди лева, а останалите пари са изхарчени за други налози, алтеративни на корпоративния налог. Любопитното в доклада е, че по отношение на същия интервал на 2017-а харчовете за личния състав - тук чиновници няма, числи се единствено тричленен съвет на шефовете - са нарастнали с 6000 лева - до 50 000 лв..

В резултат на растящите разноски към края на септември сдружението регистрира непокрити загуби от минали години в размер на 8.316 млн. лв.. Засега успокояващо работи фактът, че личният капитал на компанията е двойно по-голяма - 16.263 млн. лв.. И към момента може да се покриват харчовете, въпреки и с трупането на нови отговорности.

Краткосрочните (до една година) задължения на "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ " са 8000 лева и те са към личния състав, към осигурителни и данъчни органи. По перото "Провизии и сходни отговорности " компанията регистрира 407 хиляди лева, като тя е една от множеството държавни сдружения, които имат блокирани средства в "Корпоративна комерсиална банка " АД (в несъстоятелност).

Увеличение на капитала е имало и през 2017 и 2016 година!

На 14 декември, само че преди две години, държавното управление е вкарало други 120 000 лева в капитала на "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ " ЕАД. Емитираните тогава 1200 нови акции са добити от страната посредством бюджета на Министерството на енергетиката. Средствата за увеличението на капитала са били планувани със Закона за държавния бюджет на Република България за 2017 година. А претекстът на властта тогава е бил, че парите ще се употребяват за издръжката на плановата компания, както и за застраховане през 2017 година на финансовите й задължения като акционер в интернационалната компания "Транс Болкан Пайплайн Б. В. " Промяната в капитала е вписана през януари 2018-а.

Да, обаче посредством издаване на 880 броя нови акции на стойност 88 000 лева е повишен капиталът на "Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ " и през 2016 година. Средствата още веднъж са били планувани със Закона за държавния бюджет на Република България за същата година. Така компанията щяла да извършва своите финансови задължения като акционер в интернационалната компания "Транс Болкан Пайплайн Б. В. ". Мотивът тогава е: част от средствата ще бъдат резервирани за вдишване на възможни разноски при допустима данъчна проверка на четирите закрити данъчни юрисдикции на компанията в Холандия и трите страни по съглашението - Руската федерация, Република България и Република Гърция.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР