Проектиран преди 20 години, с избран изпълнител от миналата година,

...
Проектиран преди 20 години, с избран изпълнител от миналата година,
Коментари Харесай

Липсващият ринг на Пловдив: защо околовръстното шосе на града не се разширява

Проектиран преди 20 години, с определен реализатор от предходната година, югоизточният обход още чака зелена светлина от АПИ и НКЖИ Разширението на югозападния околовръстен път е с обезпечено финансиране и от национално значение Докато работата се бави, тапите по околовръстното на Пловдив са все по-голям проблем
Ако желаете в действителност да усетите дневното туптене на пловдивския трафик и по кое време то е най-натоварено, пробвайте да излезете по някой от лъчовете от града през околовръстното в час пик следобяд, в края на работния ден. Дългото запушване ще ви подсети, че пътната мрежа на Пловдив от дълго време е надминала потенциала си и на никое място това не важи повече, в сравнение с Околовръстното.

Съществуващият кръг на Пловдив от Асеновградско шосе до изхода на автомагистрала Тракия е неосъществим за прекосяване в пиковите часове. Неизграденият подобен от югоизточната страна на града продължава да основава същия безпорядък на влизане и излизане в тази посока. Вторият по величина град, в който десетки хиляди хора ежедневно влизат и излизат с коли, на процедура няма приключено околовръстно, а частите, които ги има, са претрупани.

Това няма да се промени доста скоро. Планове за създаване и разширение има и от югозападната и от югоизточната страна, само че те към момента не са в стадий строителство. От отговорите на Агенция " Пътна инфраструктура " до " Капитал " излиза, че югоизточният обход е застопорен в националната железопътна компания, която би трябвало да го съгласува, макар че пари за него и определен реализатор има. От другата страна - входа откъм София пък, има пари и проект за първите 5 километра, само че към момента не е определен строител, а за останалата част даже няма обезпечено финансиране.
Реклама
Така най-рано работа някъде по двете може да стартира през 2024 година, а завършването им наподобява отдалечено най-малко с 5 години. Югоизточният обход - задънен в НКЖИ

Преди седмица, регионалният шеф на Пловдив Илия Зюмбюлев насочи питане към Агенция пътна инфраструктура (АПИ) за построяването на пътната връзка от надлез Скобелева майка до кръговото кръстовище на изхода от Пловдив за Асеновград - така наречен югоизточен обход. Проектирането на разширението на югозападното трасе до кръстовището за Пазарджик също беше разисквано сред Областна администрация и пътната организация.

Югоизточният обход на Пловдив е с дължина 4,8 км. Той беше планиран от община Пловдив като скоростен път, построен от два сектора, още през 2012 година като концепция да затвори външния кръг на града. Тогавашното държавно управление на ГЕРБ и ръководство на АПИ пък дадоха обещание обезпечаване на финансирането. Десет години по-късно, това още не е реалност.

Първата социална поръчка за построяването на обхода беше оповестена едвам през септември 2020 година. Тя беше на стойност 42 млн. лева След първото съобщение тогава АПИ реши да приключи процедурата, като се стимулира с пропуски в документите на всички 12 претендента, подали предложения. Решението за преустановяване излезе през януари 2021 година Последва нова процедура от февруари 2021 година, по която аплайваха 7 компании, само че до отваряне на техните предложения не се стигна.
Реклама
Въпросът със застоялия план за околовръстното шосе в действителност получи зелена светлина след срещата на тогавашния регионален шеф на Пловдив Йордан Иванов с народни представители от града, която се състоя на 7 март 2022 година На нея стана ясно, че макар всички поръчки, финансиране за въпросния път от републиканския бюджет няма и средства ще се търсят непосредствено от Министерския съвет.

Така най-сетне в края на март предходната година - година след подаването на офертите - АПИ избра за реализатор " Трейс груп холд ", която сега прави и дейностите по. Те ще би трябвало да построят обхода на града за 41,4 млн. лева, а договорът им с АПИ беше подписан през юли 2022 година, след обезпечено финансиране от държавния бюджет.

" След довеждане докрай на отчуждителните процедури се планува обектът да започва през втората половина на 2022 година ", дадоха отговор тогава за " Капитал " от Министерство на регионалното развитие и АПИ. Това още веднъж не се случи. В края на годината, по поръчка на Община Пловдив, планът беше модифициран, с цел да бъде реализирано цялостно сходство с плана за реорганизация на жп линиите, през които минава трасето на околовръстното шосе. Тази смяна мина първо през АПИ, която пък от своя страна я изпрати за координиране в НКЖИ.

Сега, от АПИ дават отговор, че " Строителството на сектора е допустимо да започва след направен и признат механически план и изработването на Подробния организационен проект - Парцеларен проект /ПУП-ПП/. При осъществяване на процедурата за координиране на плана с Национална компания " Железопътна инфраструктура " плановите решения са променяни и допълвани неведнъж. В края на октомври т. година създаденият механически план е показан за координиране от Изпълнителна организация " Железопътна администрация " (ИАЖА). Предстои да бъде издадено и позволение за секване на жп линията с пътен надлез, след което ще се нанесат корекции на плановете на ПУП-ПП и за тях да се извърши съгласувателна процедура със съответните институции ", допълниха още от пътната организация без да се ангажират с съответен период за това.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР