Проектът за цифрова трансформация на Български пощи за 101.6 млн.

...
Проектът за цифрова трансформация на Български пощи за 101.6 млн.
Коментари Харесай

Дигиталната промяна на Български пощи за 100 млн. лв. отпада

Проектът за цифрова промяна на " Български пощи " за 101.6 млн. лева отпада. Той беше част от Плана за възобновяване и резистентност и беше препоръчан от държавното управление на Кирил Петков.

Това излиза наяве от решението за актуализиране на бюджетните линии по проекта, взето на последното съвещание на Министерски съвет в сряда.

Отпадането на инвестицията " е обвързвано с разпознатата нужда от нотификация във връзка с държавните помощи, която допуска дълъг развой на координиране със службите на Европейска комисия, което ще докара до в допълнение закъснение на дейностите по тези вложения и риск за реализирането й в период до месец август 2026 година ", се изяснява в решението на Министерски съвет.

Или следващият мега проект за държавните пощи се оказа доста звук за нищо, като сдружението върви безапелационно по пътя на банкрута.
Реклама
План за трасформация

Или пощите да станат гишета за всичко - от общински и банкови услуги до Министерство на вътрешните работи пунктове и телемедицина. По-конкретно предвиждаше се сдружението да се трансформира в лицензиран платежен оператор, който може да събира централни и локални налози, такси и санкции от името на Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи и общините. Отделно на гише трябваше да могат да се декларират комунални, финансови и застрахователни услуги, както и да има опция за парични преводи посредством интеграция с снабдители на платежни услуги, банки и застрахователи, да вземем за пример за паричен превод през електронното банкиране.

Трансформацията беше краткотрайно поверена на вицепремиера Калина Костадинова, като след края на кабинета на Кирил Петков " Български пощи " безславно се върнаха под шапката на Министерство на превоза.

Дружество по пътя на банкрута През последното десетилетие държавните пощи са всяка година на загуба. Компанията би трябвало да поддържа голяма мрежа и има микроскопично присъединяване на най-силно развиващия се пазар - този на куриерските услуги и главната.
Реклама
За миналата 2022 година загубата на държавния мастодонт с малко под 3000 пощенски станции е 66.5 млн. лева Приходите за 2022 година са 206 млн. лева

Спрямо миналата има спад, като тогава са били 233 млн. лева, а загубата - 13.7 млн. лева

През лятото на 2022 година по време на ръководството на " Продължаваме промяната " страната подвига капитала на сдружението с 45 млн. лева до 49.7 млн. лева

До края на второ тримесечие на 2023 година генерирата загуба в " Български пощи " е 28 млн. лева при 105 млн. лева доходи. Структурата на приходите демонстрира, че постъпленията от оперативна активност са 60%, а тези от финансирания от страната (разбирай субсидии) 38.6%.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР