Проектът за най-големия исторически парк у нас беше представен пред

...
Проектът за най-големия исторически парк у нас беше представен пред
Коментари Харесай

Най-големият Исторически парк у нас ще отвори врати на 22 юни

Проектът за най-големия исторически парк у нас беше показан пред студенти от Университета по архитектура, строителство и геодезия през седмицата.

Идеята за основаването на парка е зародила през 2011-а, а „ моторът “ на плана е горнооряховският предприемач Ивелин Михайлов.По думите му,преди години той бил предизвикан от обява, която чертаела в тъмни краски бъдещето на страната ни. В нея се говорело по какъв начин България се топи и последователно изчезва.

Именно това го предиздвикало да се замисли и си припомнил по какъв начин самичък се е възмущавал от дедите ни, че са разрешили да ни поробят, споделя Михайлов. Тогава действително осъзнал, че в този момент, когато към този момент се е наложил като сериозен строителен бизнесмен, самият той се е включил към категорията хора, които продават страната си без забележима причина и които всъшност не харесва.

Това му просветление го довело до решението

да сътвори план, посредством който да издигне националното самочувствие на българите и да им даде опция да работят и да се развиват в личната си страна, само че в това време да „ нападат интернационалния пазар “, споделя Михайлов. И основава акционерното сдружение „ Исторически парк “ АД, става и негов изпълнителен шеф.

От момента, когато поражда концепцията до момента, когато близо 60 на 100 от историческия комплекс към този момент е приключен, в реализацията му са се присъединили над 4000 души, измежду които археолози-консултанти, историци, писатели, музиканти, скулптори, майстори- занаятчии. които извършват точно плана. При градежа са употребявани напълно достоверни за епохите материали – камък, дърво, мрамор и керамика. Инвестицията в комплекса е 50 млн. лв..

Очаква се претендиращият за най-големия в света и първи по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк, да отвори порти на 22 юни.

Комплексът е умислен като огромно курортно населено място, ситуирано в приключения си тип върху повече от 500 декара повърхност и се намира на 33 км от морската ни столица Варна. Чрез построяването на исторически здания, на място ще бъде пресъздадено съществувалото по нашите земи през епохата на халколита и неолита, през история на траките и Рим, до разцвета на Първото и Второто българско царство. На процедура той ще предлага на посетителите

пътешестване във времето

през пет столетия на човешката цивилизация - до 10 000 години обратно.

Наред с това са планувани и обичайни места за отдих и за хранене с ястия по достоверни предписания от антични времена, приготвяни единствено с натурални български артикули. За в допълнение преживяване ще бъде основана детска зона, кино салон и сувенирен магазин с български възстановки от художници-майстори на артефакти от предишното и доста други.

Достъпът до обекта ще става чрез възнаграждение на входна такса или с разнообразни съгласно достъпа, който оферират клубни карти.

Ивелин Михайлов е на 41 години и е роден в Горна Оряховица. Баща е на три деца. Казва, че е възнамерявал и още едно. Вярва, че за всеки от нас е отговорност да сътвори поколение, с цел да я има България. Съпругата му също е горнооряховчанка.

Любовта му към историята по думите му, идва от неговия дядо. “Той беше преподавател в турските села по време на възродителния развой. Вкъщи имахме три карти – на България по време на царете Симеон и Иван Асен II, и на Санстефанска България. Дядо постоянно ми разказваше за нашето минало. Започнах да чета доста исторически книги, което още повече възбуди интереса ми “.

Що се отнася до родния му град, той споделя: “Тук ми е сърцето, без значение къде отивам и какво правя”. Въпреки многото компликации, през които е минал през годините, се оправя с тях. Твърди, че основната причина за това е, че постоянно се стреми да работи това, което му харесва и му носи наслаждение. Преди години огромната му цел била да забогатее. С настъпването на измененията след 1989-а той стартира да работи интензивно и съумява в начинанията си, развивайки се във финансовата сфера и в предприемачеството. Като споделя за себе си Михайлов показва, че от дълго време е спечелил толкоз, колкото не може да изхарчи, до момента в който е жив. Това обаче не му донася нужното задоволство. По думите му, сбъднатата фантазия го прави по-отегчен и неподвижен. Тогава взема решение да промени нещата и насочва напъните си в областта на туризма. Така поражда и концепцията да направи Историческия парк. Според него това е добра опция да покаже нашето славно минало. Интересувайки се от тези неща, той вижда, че международните трендове са туристическият поток да се насочва към паркове отвън градовете. За задачата стартира да търси подобаващ терен за построяването на атракциона. Опитва първо в родния си край, където счита, че е точното място за този парк, само че удря на камък. Тогава се насочва към Варненско, където съумява да откри уместно място сред Девня и Провадия. Впоследствие научава, че тъкмо това са земите, на които Аспарух се заселва при идването си на Балканите.

Това може би е повода

да се откаже от първичните си планове да включи в плана непознати вложители и взема решение това да си остане чисто български план. Сега е горделив с това си решение и е сигурен, че това, което ще способства паркът за цяла България е, че „ ще докара доста повече туристи и във Велико Търново, и в Плиска, и в Преслав, и на всички магични места в родината ни, с които се гордеем “, споделя Михайлов.

И прибавя: “Когато идва прилив, той подвига всички лодки” както твърди една сентенция. Със сигурност, когато екскурзиантът види възстановката, ще пожелае да види и оригинала. По този метод ще се ускори ползата към Царевец и отново ще съумея да оказа помощ на родния си край. Надявам се по този начин да намеря почитатели и тук”.

Младият бизнесмен е безапелационен, че не желае да влиза в политиката. Той не желае да го свързват с партии. Целта му е с дейностите си да покаже на елементарните хора, че властта е в техните ръце и те самите могат да реализират доста.

Очевидно неговото житейско мото най-добре синтезират думите му: “Страната си е наша, не на политиците. Всеки ден би трябвало да вършим неща, с които да я вършим по-добра. Нека с дейностите си възвеличаваме България, тъй като това прави велики и нас”.

Всичко това сигурно може да пробуди и раздвижи у всеки от нас онази потънала в проблемите на времето вяра, че не всичко е изгубено.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР