Проектът за АЕЦ „Белене“ е една огромна каша и показва

...
Проектът за АЕЦ „Белене“ е една огромна каша и показва
Коментари Харесай

В мъглата около ядрената енергетика ще се харчат нови милиарди

Проектът за АЕЦ „ Белене “ е една голяма каша и демонстрира некомпетентността на ръководещите. В същото време концепцията на държавното управление за създаване на Седми блок на АЕЦ „ Козлодуй “ може да се забави доста във времето, а и ние се вторачваме в технологии, които още не са развити задоволително.

Това заключи пред „ Банкеръ “ енергийният специалист проф. Георги Касчиев. Той бе безапелационен, че оценката за влияние на околната среда за VII блок на „ Козлодуй “ е изтекла и в този момент е належащо да се прави нова.

„ При тази непросветеност, която имаме в държавните институции, никакъв огромен план не можем да осъществяваме, изключително пък нуклеарен. И в действителност развиването досега на нуклеарните ни планове единствено удостоверява тази теза “, сподели някогашният ръководител на Комитета за потребление на атомната сила за мирни цели.

Той даде за образец решението за рестарт на плана "Белене ", взето през 2018-та. Вече изминаха две години и няколко месеца оттогава и

към момента няма безусловно нищо направено.

Освен това дейностите по този план не са в сходство със законите на страната.

Според енергийния специалист процедурата за търсене на стратегически вложител не подхожда на нито един норматив, който урежда тези неща. На въпросната процедура е юридически специфичен юридически разбор и тя не дава отговор нито на Закона за публичните поръчки, нито на Закона за енергетиката, нито пък се базира на някакво държавно съглашение.

„ Това е една комбинация от всичко, което е хрумвало на някои хора в Министерството на енергетиката. И на всичкото от горната страна това не е търг за вложител, а в процедурата са позволени доставчиците на съоръжение и компании, които желаят да закупуват електрическа енергия “, посочи Касчиев. Дори от Еврокомисията са припомнили, че се изискват обособени процедури за вложител, за снабдители на съоръжение, както и за доставката на свежо нуклеарно гориво.

Колкото до дейностите на НЕК и Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР), твърди се, че има издадени позволения за планиране на Първи и Втори блок на АЕЦ „ Белене “. Само че разрешителните на Агенцията за нуклеарно контролиране са издадени през далечната 2007 година и едното е изтекло през 2016-та, а другото през 2017-та. Това може елементарно да се ревизира на интернет страницата на АЯР. Там са посочени и периодите, в които е трябвало да започва планът.

„ А за какво няма позволение? Просто тъй като не може да се издаде и това в действителност е казусът на АЕЦ „ Белене “. НЕК нито има финансови запаси, нито има човешки запаси. Административния потенциал на компанията е никакъв. Заради това съгласно мен те сега няма по какъв начин да получат ново позволение за градеж на нуклеарна централа “, проучва Георги Касчиев. Той напомни също по този начин, че забележки по плана е имало още през 2012 година, когато бе решено да се подменят основни съставни елементи на бъдещия нуклеарен блок, каквато е турбината. Благодарение на тези некомпетентности и рисковани дейности на страната в този момент е забъркана една голяма каша към „ Белене “.

Към всичките проблеми би трябвало да прибавим и още един - сега се води дело против решението за рестарт на АЕЦ „ Белене “, взето при "нарушения в правилника за работата на Министерския съвет ".

Химерата Седми блок на „ Козлодуй “

Сходни са нещата и при концепцията за Седми блок на АЕЦ "Козлодуй " и градеж по американска технология.

„ Отива министър председателят Бойко Борисов, философски се държи под дъжда с някои хора и му показват една равнища, на която има Оценка на въздействието върху околната среда и утвърждение от АЯР… И в този момент БЕХ героично, в изискванията на пандемия, ще изпрати цяла делегация в Съединени американски щати да гледат новите технологии там и дребните модулни реактори “, онагледява обстановката проф. Касчиев.

Какви обаче са действителностите. Първо, тези дребни модулни реактори изобщо не попадат като опция в утвърждения отчет за Оценка на въздействието върху околната среда. Там са прегледани три плана и те са свързани с пренасяне на оборудването за „ Белене “ на площадка „ Козлодуй “ и за създаване на американски нуклеарен блок AP 1000 на „ Уестингхаус “. За последния бе подписано и акционерно съглашение, само че то не бе доказано от държавното управление на Борисов с аргумента, че страната няма финанси за подобен план. Това се случи през 2015 година и тогава страната беше в подем. Сега сме в задълбочаваща се икономическа рецесия.

„ Най-смешното е, че този отчет за Оценка на въздействието върху околната среда на Седми блок към този момент е изгубил своята правна мощ. Той е одобрен на 27 януари 2015-та. И както повелява законът, в отчета е записано, че „ в случай че в петгодишен период от датата на издаване на това позволение не бъде стартирано реализиране на капиталовото предложение, този отчет изгубва правна мощ “. Тоест, всички настояват, че има Оценка на въздействието върху околната среда, само че никой не е погледнал, че той е изгубил правна мощ. Фактически всичко и по този план би трябвало да се стартира изначало “, акцентира някогашният началник на Комитета за потребление на атомната сила за мирни цели.

Другото комично нещо съгласно него е, че "ни в чеп, ни в ръкав в този момент взехме решение да приказваме за Седми блок. И обяснението за мен е едно: ръководещите желаят да измолят от Съединени американски щати да не се постановат наказания за продължението на „ Турски поток “ в България, било то и под името „ Балкански поток “. Именно поради това и предлагаме закупуването на още ескадрили самолети, и градеж на нуклеарен реактор по американска технология. Това са напълно рисковани неща. Изобщо аз нямам доверие, че американската страна може да се върже на сходни дейности “, заключи професорът.

Дали ще се "вържат " американците или не, следва да забележим, само че за оборудването на АЕЦ „ Белене “ към този момент извадихме от джобовете си над 3 милиарда лев, а за изследванията за Седми блок в Козлодуй занапред ще се наливат средства.

Търси се ново потомство нуклеарни блокове?

Енергийният специалист проф. Атанас Тасев пък счита, че ходът на държавното управление във връзка с VII блок на АЕЦ „ Козлодуй “ е рационален. Според него в тази ситуация по-скоро се търси вид да се създават четвърто потомство реактори или така наречен дребни модулни реактори и това да се прави на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “. „ Това е разумно - означи той - тъй като ние имаме потребност от подобен реактор. Така ще можем и да си затворим напълно схемата в потреблението на нуклеарно гориво “. Причината е, че е планувано дребните модулни реактори да работят с отработеното гориво, което в този момент отделят блоковете на централите, както се прави и в „ Козлодуй “.

„ Аз по този начин разгадавам хода на премиера Борисов, че сега се търсят нови технологии, което ще измести много напред във времето плана “, съобщи Атанас Тасев пред "Банкеръ ". Иначе, несъмнено, би трябвало да се организира процедура за избор на технология и тя да е съобразена с европейското законодателство. Неговото мнение е че сега България работи самодейно и гледаме надалеч напред в бъдещето с концепциите за четвърто потомство нуклеарни реактори.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР