Проектът „Скритите букви“ на Фондация „Прочети София“, който вплита в

...
Проектът „Скритите букви“ на Фондация „Прочети София“, който вплита в
Коментари Харесай

Скритите букви – новите места за четене в града

Проектът „ Скритите букви “ на Фондация „ Прочети София “, който вплита в обща концепция лирика, типография, градска среда и основава нови места за четене в столицата, започва на следващия ден от 19.00 ч. в Музея за история на София (Централна минерална баня). До 28 май ще бъдат сложени 12 истински пейки с формата на буквите от кирилицата (Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я), без графичен аналог в латиницата и гръцката писменост.

Дизайнът е на художника Кирил Златков. В идните дни ще бъде дейна и карта, която ще отбелязва местата, на които са сложени пейките.

„ Скритите букви “ са нови, секрети, литературни кътчета в града, места за четене или просто за тишина. Добре прикрити в центъра на града, те ще могат да бъдат открити из паркове и градини, по мостове и във вътрешни дворове, на непредвидени проходи, отвън шума и „ по ръба “ на нормалните туристически направления.

Прикрити в центъра на града, пейките ще очертаят и самобитен маршрут от някои от най-интересните и значими имена в актуалната българска лирика като Мирела Иванова, Георги Господинов, Силвия Чолева, Цочо Бояджиев, Надежда Радулова, Иван Ланджев, Марин Бодаков, Красимира Джисова, Стефан Иванов, Мария Калинова, Петър Чухов, Галина Николова, Никола Петров и Анна Лазарова. При всяка скамейка ще бъде сложено по едно стихотворение въодушевено, отдадено или мислено обвързвано с дадена писмен знак.

„ Идеята в основата на „ Скритите букви “ се роди през 2012 година към събитията на пловдивския фестивал „ Отец Паисий “, в който тогава участвахме с галерия и лекция за българската форма на кирилицата. Заедно с Илия Груев обсъждахме какъв брой занимателно и забавно би било да свържем историята на улицата „ Отец Паисий “ и историята на българските букви. Представяхме си по какъв начин до момента в който хората се разхождат из улицата, виждат букви на изненадващи места. Говорихме какъв брой хубаво би било да се провежда търсене и събиране, в което хората да вземат участие интензивно, с цел да намерят избрана писмен знак. Аз имах прочут опит с акцията по „ осиновяването “ на буквите, които настанихме в Зоопарка в София.

През 2017 година Тодора Радева добави идейната връзка сред литературата и града. След редица премеждия действителната форма на самодейността се трансформира в букви пейки, ситуирани на комфортни места за четене. Все отново, няма по какъв начин човек да нахрани врабчетата, сядайки в нищото. Четящият човек е най-често седящият човек “, споделя Кирил Златков.На самия празник 24 май от 12.00 ч., с начална точка Музея за история на София, ще се организира първата Литературна разходка по пътя на „ Скритите букви “. Неин водещ ще бъде Александър Шпатов от Сдружение за градски читални, основатели на Литературната карта на София. Поредицата градски турове ще включва истории за града и литературна София, като роман за Арменското кафене и именитата сладкарница „ Цар Освободител “, за убитите софийски книжари, за книжарницата на именития Тодор Чипев, за задграничните писатели, свързани с града, само че и за актуалните форми на показване на литература в него.

Няколко дни преди формалното начало на плана проектант Анета Василева, художникът Кирил Златков, кураторът Владия Михайлова, Адриана Андреева и Бояна Гяурова от Студио „ Комплект “ разискаха „ Случая „ Скритите букви “ и други намеси в градска среда “. Сред главните тематики, върху които се концентрира диалогът, бяха какви краткотрайни и непрекъснати намеси са вероятни в града, какво е отношението на институциите към провокациите в градска среда, по какъв начин създателите взаимодействат със законите и администрацията, къде се намираме по отношение на международните трендове за интервенция в градската среда, може ли средата да развива сериозно мислене и да основава дейни цивилен позиции, дали институционализацията на изкуството оказва помощ или пречи на обществото.

Проектът „ Скритите букви “ на фондация „ Прочети София “ се осъществя с финансовата поддръжка на стратегия „ Културна стратегия за българското председателство на Съвета на Европейския на Национален фонд „ Култура “.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР