Проектът на новия закон за хората с увреждания е публикуван

...
Проектът на новия закон за хората с увреждания е публикуван
Коментари Харесай

Публикуваха за обществено обсъждане проекта на новия Закон за хората с увреждания

Проектът на новия закон за хората с увреждания е оповестен на Министерството на труда и обществената политика и следва за публичното му разискване, оповестява Българска телеграфна агенция. Голяма част от измененията в грижата за хората с увреждания, заложени в плана, към този момент бяха обществено оповестени след поетапното им разискване в работната група в общественото министерство.

Новият тип финансова поддръжка за хората с увреждания, обвързана към този момент с линията на бедността, ще влезе в действие от 1 януари следващата година. От 1 януари 2020 година се планува финансирането на медицинските произведения и помощните средства за хората с увреждания да премине към системата на опазването на здравето, като се вкарва нов механизъм за тяхното финансиране и даване (в натурално измерение), както и стандарти за качеството им.

Въвежда се нов тип оценка на потребностите на хората с увреждания, съобразена с самостоятелните потребности. Заключенията от самостоятелната оценка ще са наложителни за всички органи. Предвижда се да се сътвори нов профилиран орган за хората с увреждания на бюджетна прехрана към Министерския съвет, който ще дава отговор за самостоятелната оценка от 1 януари 2021 година. До тази дата отговорностите му ще се извършват от Агенцията за обществено подкрепяне и Агенцията на хората с увреждания.
 
Информационната система за хората с увреждания ще поддържа профил на всеки човек с трайно увреждане
 
В плана се регламентират по-облекчени критерии за представителност на организациите на хората с увреждания. Държавата обезпечава финансова поддръжка на организациите на и за хората с увреждания под формата на дотация от държавния бюджет, която се дава на организациите на и за хората с увреждания с приета представителност, както и въз основа на утвърдени планове на юридическите лица с нестопанска цел, осъществяващи действия в социална изгода в региона на правата за хората с увреждания.

В аботата по плана участваха както майките, по този начин и хора от националнопредставителните организации на хора с увреждания, специалисти от разнообразни министерства, министри.
 
Проектът на Закон за хората с увреждания е създаден в осъществяване на Програмата за ръководство на държавното управление за интервала 2017 - 2021 година, в която са заложени ограничения, свързани с рационализиране на законодателството в региона на политиката за интеграция на хората с увреждания, се показва в претекстовете на законопроекта. Той е съгласуван с условията на Конвенцията за правата на хората с увреждания на Организация на обединените нации, утвърдена със закон на 26 януари 2012 година
 
Нов профилиран орган за хората с увреждания
 
С проектозакона се планува основаването на профилиран орган с съществена активност правене на самостоятелната оценка на потребностите, осъществяване и съгласуване на политиката за правата на хората с увреждания. Специализираният орган е юридическо лице на бюджетна прехрана към Министерския съвет със седалище София. Органът има водеща роля при координацията сред обособените институции и организации и ще стартира да действа от 1 януари 2021 година За интервала от влизането в действие на закона до 1 януари 2021 година отговорностите на профилирания орган не престават да се извършват от Агенцията за обществено подкрепяне и Агенцията за хората с увреждания в областите на функционалната им подготвеност. До 30 септември 2020 година Министерският съвет следва да одобри Правилник за устройството и функционалностите на профилирания орган.
 
Представители на институцията на омбудсмана ще вършат мониторинг на използването на Конвенцията за правата на хората с увреждания.
 
За реализиране на функционалностите по поощряване, отбрана и мониторинг на използването на Конвенцията за правата на хората с увреждания се основава Съвет за наблюдаване, който да подсигурява отбраната на правата на хората с увреждания. Съветът ще реализира активността си на основата на правилата за самостоятелност, тъждество в третирането и пълноправно присъединяване в публичния живот. Членове на Съвета за наблюдаване са: двама представители, избрани от омбудсмана на Република България; двама представители, избрани от ръководителя на Комисията за отбрана от дискриминация; четирима представители на представителните организации на и за хората с увреждания, избрани от тях; един представител на академичната общественост, избран от Българска академия на науките.
 
Предвидено е определянето на членовете на Съвета за наблюдаване да се извърши в тримесечен период от влизане в действие на закона, а в шестмесечен период да се одобри устав за активността на съвета. Членовете на съвета не получават заплащане.
 
Промяна в самостоятелната оценка
 
Проектът на Закон за хората с увреждания вкарва нов метод за обществено приобщаване посредством оценка, който регистрира самостоятелните потребности на хората с увреждания. Извършва се смяна на механизма за даване на типа поддръжка за реализиране на самостоятелен метод при оценяването, съответна преценка на най-подходящия тип поддръжка, съгласуван с самостоятелните потребности на лицето с увреждане, което да им обезпечи опция за приобщаване и самостоятелен живот в общността. Механизмът цели дейно ориентиране на бюджетните разноски за даване на финансова поддръжка на хората с увреждания, съобразена и с опциите на държавния бюджет.
 
Индивидуалната оценка е сложна и отразява потребностите на индивида с увреждане. Тя изследва събитията, свързани със здравословното му положение, функционалните усложнения и съществуването на бариери при осъществяване на ежедневните му действия, както и типа на нужната поддръжка. Чрез определяне на типа поддръжка, индивидът с увреждане се насочва към способените институции и организации за осъществяване на съответните му права. Заключенията от самостоятелната оценка са наложителни за всички органи.
 
Предлага се самостоятелната оценка на потребностите да се изготвя по сегашен адрес на индивида с увреждане от профилиран отдел в дирекции " Социално подкрепяне " към Агенцията за обществено подкрепяне, с което се дава отговор на рецензиите от заинтригуваните страни по отношение на неналичието на задоволителна успеваемост, ангажираност и следващ надзор от страна на до момента настоящата консултативна комисия, формирана от представители на обособени институции, се отбелязва в претекстовете към плана.
 
Нов тип финансова поддръжка за хората с увреждания
 
На законово равнище се планува определянето на съответните типове и размер на финансова поддръжка, която се състои от два съставния елемент: първият съставен елемент е месечна финансова поддръжка, която компенсира разноските, подбудени от увреждането и съставлява избрана сума, според от степента на увреждане. База за пресмятане на размера на поддръжката е линията на беднотия за съответната година. Новият метод подсигурява индексиране на финансовата поддръжка годишно. В настоящия Закон за интеграция на хората с увреждания размерът на месечната добавка за обществена интеграция се дефинира като % от обезпечения най-малък приход, който към сегашния миг е в размер на 75 лева

Финансовата поддръжка е в размер от 10 на 100 от линията на бедността до 57 на 100 от нея, като за следващата година линията на беднотия ще е 348 лв.. Хората от 50 % до 70,99 на 100 степен на увреждането ще получават поддръжка в размер на 10 на 100 от линията на бедност; от 71 % до 90 на 100 степен на увреждането в размер на 15 на 100 от линията на бедност; над 90 на 100 степен на увреждането в размер на 25 на 100 от линията на бедност; над 90 на 100 степен на увреждането с непозната помощ, които получават обществена пенсия за неработоспособност в размер на 57 на 100 от линията на беднотия.
 
В Преходните и заключителни разпореждания е написано, че месечната финансова поддръжка ще бъде отпусната от 1 януари 2019 година, с цел да даде опция на хората с трайни увреждания да получат в къси периоди по-високия размер на финансовата поддръжка. Всички издадени и влезнали в действие самостоятелни административни актове до 1 януари 2019 година за разпределяне на месечни добавки за обществена интеграция за транспортни услуги, за осведомителни и телекомуникационни услуги, за образование, за диетично хранене и лекарствени артикули и за налична информация, както и отпуснатата с начална дата до 31 декември 2014 година и изплащана, на съображение заличеното изречение второ на член 101, алинея 3а от Кодекса за обществено обезпечаване, обществена пенсия за неработоспособност, считано от 1 януари 2019 година, се трансформират във тип на месечна финансова поддръжка. В случай, че трансформираната месечна финансова поддръжка е в по-малък размер от досегашната, се отпуска по-благоприятната за индивида.
 
Вторият съставен елемент на поддръжката се състои от целеви помощи съгласно типа на увреждането и според от потребностите на оценения човек. Целевите помощи се дават за обезпечаване на помощни средства, съоръжения, уреди и медицински произведения (ПСПСМИ), покупка и/или пригаждане на персонално моторно транспортно средство, пригаждане на жилище, водолечение и/или рехабилитационни услуги и наем на общинско жилище.
 
От 1 януари 2020 година помощните средства и медицинските произведения минават към здравното министерство
 
Предвидено е от 1 януари 2020 година прекосяване на финансирането и даването на помощни средства и медицински произведения за хората с увреждания към системата на опазването на здравето, в натурално измерение и в сходство с одобрени стандарти за качество. В тримесечен период от влизането в действие на закона, министърът на опазването на здравето и шефът на Националната здравноосигурителна каса създават и утвърждават стандарти за качество на медицинските произведения и помощните средства за хората с увреждания.
 
Предлаганата смяна е обусловена от събитието, че предназначението на медицинските произведения е развой, който е напълно от компетентността на органите на опазването на здравето. В тази връзка е обосновано даването на ПСПСМИ да се осъществя в границите на Министерството на здравеопазването, се показва в претекстовете на законопроекта. Според тях този модел улеснява нуждаещите се хора с увреждания да не посещават няколко разнообразни институции и основава опция за реализиране на по-ефективен надзор във връзка с качеството и действителната нужда от предоставяните ПСПСМИ, съгласно здравословното положение на лицата.
 
Мерки в поддръжка на заетостта на хората с увреждания
 
С плана на Закон за хората с увреждания се основават благоприятни условия за гарантиране на условия за еднакъв достъп до обучение и професионално образование, обезпечаване на претовареност в нормална, профилирана и предпазена работна среда, както и даване на съответна поддръжка за работещите хора с увреждания и техните работодателите. В рамките на законопроекта се вкарва " квота на работната мощ ", която да подсигурява и усили заетостта на хората с трайни увреждания в нормална работна среда. Определената квота се отнася за всички работодатели, по този начин както е регламентирано обвързване за органите по назначение, според реда и изискванията на Закона за държавния чиновник.
 
Работодателите се задължават да назначават служащи и чиновници с увреждания, като задължението за шеф с 26 до 50 служащи и чиновници е най-малко 1 човек с трайно увреждане; работодатели с 51 до 99 служащи и чиновници - двама с трайни увреждания, работодатели със 100 и над 100 служащи и чиновници - 2 на 100 от средносписъчния си състав. Работодателят е задължен да пригоди работното място към потребностите на индивида с увреждане при неговото наемане.
 
Предвижда се да се сътвори профилиран фонд " Заетост на хората с увреждания " към министъра на труда и обществената политика, като административното и оперативно обслужване се прави от Агенцията по заетостта. Предлага се Министерството на труда и обществената политика и Агенцията по заетостта, взаимно с други заинтригувани страни да създават за финансиране и осъществяване стратегии и ограничения за поощряване на заетостта. По стратегиите и ограниченията ще се дават средства за стимулиране на работодателите, които да разкриват работни места за наемане на хора с трайни увреждания.
 
Териториалните поделения на Агенцията по заетостта се планува да дават профилирано трудово ходатайство, което ще включва: оценка на професионалните умения на хората с увреждания; оценка на желанията и опциите за придобиване на професионални умения с оглед условията на пазара на труда; включване в програма/ план за придобиване на професионални умения; подкрепяне посредством трудови наставници в процеса на образование и започване на работа; ориентиране на лицата с увреждания към евентуални работодатели, в осъществяване на условията на квотата на работната мощ и ходатайство при договарянията на хората с трайни увреждания и работодателите.
 
Регламентира се предпазената претовареност за хора с тежки и голям брой увреждания. Предвижда се основаване на центрове за предпазена претовареност, като механизъм в поддръжка на трудовата интеграция на хора с тежки и голям брой увреждания с съществена цел обезпечаване на условия за осъществяване на продуктивна активност, платена работа и даване на лични подкрепящи услуги.
 
Агенцията за хора с увреждания (АХУ) ще продължава да финансира целеви стратегии и планове на профилираните предприятия и кооперации за хора с увреждания, както и планове, стимулиращи нормалните работодатели за наемане на хора с трайни увреждания посредством тласъци за рационализиране и/или съоръжение на съответните работни места и обезпечаване при нужда на достъп до тях.
 
Проектът планува да отпадне наложителната протекция по член 333 от Кодекса на труда за служащи или чиновници, които все още на пораждане на трудовото правно отношение са с трайно понижена продуктивност 50 и над 50 на 100 или боледуват от болест, избрана в наредбата по член 333, алинея 1, т. 3 от Кодекса на труда. Мотивите за предлаганата смяна са, че до този миг закрилата на практика работи като мъчно преодолима преграда пред работодателите да наемат хора с увреждания. Високата нормативна отбрана, с която се употребяват хората с увреждания на пазара на труда мощно затруднява тяхното приобщаване и намирането на работа, се отбелязва в претекстовете.
 
Към министъра на районното развиване и благоустройство се планува да се сътвори фонд " Мобилност и налична среда " за да поддържа осъществяването на предпочитаните стратегии, планове и действия в процеса на обезпечаване на налична среда и други ограничения, подкрепящи подвижността на хората с увреждания.
 
Предвижда се и основаване на осведомителна система за хората с увреждания, която ще служи за наблюдаване и разбор на социално-икономическия статус на хората с трайни увреждания, за обмисляне на действия, свързани със облекчаване на самостоятелните им потребности и за създаване на секторни политики. Информационната система ще поддържа профил на всеки човек с трайно увреждане с опция за самостоятелен достъп до персоналните данни за лицето посредством идентификация по реда на Закона за електронната идентификация.
 
Облекчаване на критериите за представителност
 
С предлагания акт се вкарват на законово равнище общите и характерни критерии за представителност на организациите на и за хората с увреждания и се регламентират по-облекчени условия за признаването им за представителни. Определят се условията за финансиране и субсидиране на реализираните от тях действия и изразходваните средства. По този метод е налице опцията да се избегне неравнопоставеността сред организациите и да се спомогне за поощряване на съдействието сред тях и сливане на напъните им за отбрана на правата на хората с увреждания, написа в претекстовете на законопроекта. Организациите на и за хората с увреждания, които желаят да бъдат приети за представителни, би трябвало да имат минимум 3-годишен потвърден опит в региона на общественото приобщаване на хората с увреждания, да имат членове в не по-малко от 25 на 100 от общините в страната.
 
Организациите на хора с увреждания би трябвало да имат не по-малко от 1800 членове, от които не по-малко от 70 на 100 да са хора с трайни увреждания и да бъдат регистрирани като юридически лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна активност.

Организациите на сляпо-глухи хора е належащо да имат не по-малко от 400 членове, от които не по-малко от 55 на 100 да са хора с трайни увреждания, без значение от териториалното им покритие. За организациите на дребните хора се изисква да имат не по-малко от 150 членове, от които не по-малко от 50 на 100 да са хора с трайни увреждания, без значение от териториалното им покритие. Организациите на работодателите би трябвало да имат не по-малко от 10 работодатели и не по-малко от 800 трудоустроени лица с увреждания, в това число подкрепящ личен състав. Организациите за хора с увреждания, предлагащи обществени услуги за хора с увреждания, би трябвало да обслужват не по-малко от 4500 лица годишно и да имат назначени не по-малко от 50 души профилиран личен състав за обслужване на хора с увреждания. Родителските и професионалните организации за хора с увреждания би трябвало да имат не по-малко от 500 членове за организация и не по-малко от 1500 членове за асоциация на организации.

Държавата обезпечава финансова поддръжка на организациите на и за хората с увреждания под формата на дотация от държавния бюджет, която се дава на организациите на и за хората с увреждания с приета представителност, както и въз основа на утвърдени планове на юридическите лица с нестопанска цел, осъществяващи действия в социална изгода в региона на правата за хората с увреждания.
 
Финансова аргументация
 
Експертните планове сочат, че при почти опазване на броя на нуждаещите хора с увреждания с минимум 50 на 100 трайно понижена продуктивност (около 490 000 души средногодишно) ще изисква бюджетен запас за 2019 година в размер към 332 милиона лева годишно. Това значи, че спрямо 2018 година ще бъдат нужни в допълнение към 133 милиона лева, се показва в оценката на въздействието на законопроекта. Там се прецизира, че тази прогноза, в известна степен, е ориентировъчна заради неяснотата от днешна позиция, какво ще бъде окончателното законоустановено наличие на самостоятелните оценки на потребностите на хората с увреждания, както и цената на предвижданите ограничения за поддръжка.
 
Предстои в хода на приемането на проектозакона да бъдат дефинитивно избрани препоръчаните стадии на влизане в деяние на всички детайли на новия закон, което ще разреши разпределението на спомагателните бюджетни разноски в границите на идващите 3 бюджетни години.
 
Влияние върху размерите на нужните бюджетни средства (преди всичко в посока на минимизиране на повишаването на разходите) ще окаже и потреблението на част от съществуващия потенциал на АСП като основа за основаването на новите експертни и управнически структури, планувани в проектозакона.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР