Проектът на Илън Мъск, който преди дни привлече световното медийно

...
Проектът на Илън Мъск, който преди дни привлече световното медийно
Коментари Харесай

Космическите постижения на България, които ни карат да се гордеем

Проектът на Илън Мъск, който преди дни притегли международното медийно внимание, бе следващото доказателство, че човешкият разсъдък не познава граници. Дори когато необятното пространство на Космоса би трябвало да бъде достигнато и изследвано. Участието на трима българи в задачата на SpaceX стана още една причина името на страната ни да остане изписано със златни букви в галактическата история. Но с това надалеч не се изчерпват достиженията на българската космонавтика, застанала паралелно до водещите сили в региона в лицето на Съюз на съветските социалистически републики и Съединени американски щати. Ето какви висоти сме достигнали по пътя на своето галактическо развиване.

Виден Табаков – българинът в НАСА

В сенките на галактическите стратегии остава личността Виден Табаков. През 1948 г.  емигрира в Аржентина. Там взе участие в създаването на свръхзвуков аероплан. През 1958 година става професор по галактическо инженерство в Универститета в Синсинати, Съединени американски щати. По-късно е консултант и реализатор към НАСА. Емиграцията по време на социализма става причина за издаването на смъртна присъда. Завръщането му на българска територия е невероятно.

В края на 30-те години на XX век учи в Прага, само че Втората международна война обаче осуетява проектите му. Докато Вернер декор Браун го открива и упорства да бъде негов теоретичен началник. Следва пренасяне в немския университет. В Берлин приключва аеронавтика. Спасение след войната намира в Аржентина, защото в България е разгласен за невъзвращенец. Политическата конюнктура в Германия не му разрешава той да живее и там. 



Като част от екипа на НАСА взема присъединяване в опитите за изстрелване на ракетите „ Сатурн “ и основаването на галактически транспортен съд по програмата „ Аполо “. Може да се стигне до заключението, че Табаков е един от българите, сбъднали американската фантазия. Това е по този начин, тъй като на него се дължи огромна част от триумфа на „ Аполо 11 “. 

Първите опити за основаване на ракети по програмата, изпратила първия човек на Луната, са несполучливи. Когато ракетите е трябвало да бъдат изстреляни, те се стапяли от високата температура. Когато Табаков се причислява към екипа на Фон Браун, триумфите към този момент са факт. Българинът е измислил сплав, която не се топи. Това води до произнасянето на фамозната фраза на Армстронг. През 1992 година е анулирана смъртната присъда на Табаков и той се завръща в България.

Има и още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР