Проектът Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в

...
Проектът Изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в
Коментари Харесай

Демократична България иска референдум за изгарянето на отпадъци в София

Проектът " Изграждане на апаратура за комбинирано произвеждане на сила в София с оползотворяване на RDF боклук ", за който Столична община желае да поеме дълг от 130 млн. лв., е рисков за здравето на софиянци и финансово неблагоприятен, считат от Демократична България.

Те упорстват осъществяването му да бъде решено с референдум измежду жителите на София, извършен след даване на изчерпателна информация от страна на Следствен отдел към окръжна прокуратура и действителен обществен спор. Събирането на подписи в поддръжка на локалната гражданска самодейност " За чиста София без изгаряне на боклуци " стартира на 8 май.

Демократична България смята, че инсталацията е " построена въз основата на към този момент остаряла, неефективна и несъобразена с настоящото екологично законодателство технология, и идея по принцип, доста ще увеличи равнището на фините прахови частици в София , което и в този момент постоянно в пъти надминава допустимите стойности . Отделяните в процеса на изгаряне диоксини са с потвърден канцерогенен резултат . "

Според тях, " в допълнение замърсяване ще пристигна и от транспорта по градските улици на десетки хиляди тона токсична котлена пепел и шлака годишно. В резултат ще бъде нараснала заболеваемостта на софиянци и влошено качеството на средата на обитаване в целия град. "

 Опозиционни партии не желаят нова фабрика за обработка на RDF боклук
Опозиционни партии не желаят нова фабрика за обработка на RDF боклук

Проектът ще коства на общината 67 млн. евро

Допълват, че съгласно Закона за ръководство на отпадъците, нaмaлявaнeтo нa oтпaдъцитe, пoвтopнaтa им yпoтpeбa, ĸoмпocтиpaнeтo и peциĸлиpaнeтo ca c пpиopитeт пpeд изгapянeтo. В нарушаване на закона, инсинераторът ще изгаря боклуци, от които 55% могат да се рециклират и 20% да се компостират . Това ще направи невероятно достигането на заложените в пакета от ограничения за кръгова стопанска система на Европейска комисия условия за оползотворяване на отпадъците.

Гражданската самодейност " За чиста София без изгаряне на боклуци ", учредена от Демократична България, дава опция на всички софиянци, да се извърнат към Столичния общински съвет със следните претенции:

Столичният общински съвет да вземе решение за осъществяване на референдум на съображение член 17, алинея 2 от закона за общинския дълг със следния въпрос: " да бъде ли построена на територията на столична община апаратура за изгаряне на битови боклуци, финансирана посредством вдишване на общински дълг в размер на 130 млн. лв.? ".

Да одобри нужните решения за привеждане на ръководството на отпадъците в София в сходство с политиките на европейския съюз за реализиране до 2030 година на 65% преработване на битови боклуци, 75% преработване на боклуци от опаковки и до 10% депониране.

Да вкара наложително поименно гласоподаване на общинските съветници на съвещанията на столичния общински съвет.

 Социалистите в столичния общински съвет не желаят отпадък в Топлоелектрическа централа
Социалистите в столичния общински съвет не желаят отпадък в Топлоелектрическа централа " София "

Липсата на апаратура за горене на RDF и пропуснатите изгоди на година възлизат на към 50 милиона лв.

Организаторите допълват, че " столичани, чието здраве ще бъде директно наранено от работата на инсталацията и ще връщат заема с налозите си в продължение на десетки години, могат да поддържат гражданската самодейност с подписа си на пунктовете пред Народния спектакъл " Иван Вазов " и метростанциите " Сердика " и " СУ " Климент Охридски " от 8 май от 18 до 20 часа.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР