Проектът е фокусиран върху нови методи на производство на водород,

...
Проектът е фокусиран върху нови методи на производство на водород,
Коментари Харесай

Учени от БАН разработват обещаваща алтернатива за устойчиво използване на енергия

Проектът е фокусиран върху нови способи на произвеждане на водород, които могат да подкрепят битката със замърсяване на атмосферата и да бъдат положително икономическо решение

Учени от Българската академия на науките (БАН) създават нови способи за произвеждане на водород, посредством които да предотвратят прогресивното изменение на климата. Фокусът на проучването е производството на екологично чист и еластичен преносител на сила, какъвто e водородът, а началник на плана е доктор Елица Петкучева, академик и помощник в Института по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС) към Българска академия на науките. Такава иновация може да докара до доста понижаване на общото произвеждане на сила от изкопаеми горива и да способства значително при битката със замърсяването на атмосферата.

Проектът на доктор Петкучева е с фокус върху тематиката за създаване на технология за стабилно предпазване на добита от възобновими източници сила, която е от световно значение. Конкретната цел е откриването на метод за усъвършенстване на състава и структурата на употребяваните катализатори за произвеждане на водород, постигайки по този начин повишение на енергийната успеваемост и намаление на цената на получените електроди. Нарастващият брой на популацията в световен мащаб и бързото индустриално развиване са измежду главните фактори за динамичните промени в климата. От своя страна високото наличие на въглероден диоксид във въздуха провокира усилване на парниковия резултат в атмосферата. Основен способ за справяне с казуса е прекосяването към горива с нулеви излъчвания, които не отделят въглероден диоксид и са екологично чисти. Такъв преносител на сила е водородът, който е и измежду най-обещаващите други възможности за предпазване на сила.

„ През последните няколко години работата ми е напълно ориентирана към създаването на екологични технологии за рандеман, предпазване и транспорт на сила. Присъединих се към научния екип на ИЕЕС-БАН, с цел да продължа да последвам фантазията си и да разменям опит с експерти в научната сфера, каквито са всичките ми сътрудници в Академията. Като учени от Българска академия на науките имаме опцията да работим в лаборатории, оборудвани с съвременна инсталация, което безспорно подкрепя изследователската ни активност. Разработването на нови способи за дейно произвеждане на водород е иновация, чието реализиране изисква освен познания, само че и лишава време, което ние сме подготвени да влагаме. Вярваме в триумфа на плана и огромния принос, който може да добие ", разяснява доктор Елица Петкучева.

Д-р Елица Петкучева приключва докторската си степен в Българската академия на науките, а главната област, в която се развива, е атомна енергетика, която се базира на производството на на ниска цена водород, осигурявайки стабилно произвеждане на сила. Д-р Петкучева е финалист и в програмата „ Най-изявените млади персони на България 2020 ".

През последните няколко години Българската академия на науките насочва главния си фокус върху създаването на новаторски планове, които се управляват от докторантите на Академията. Друг обещаващ план на Българска академия на науките е тестването на новаторска терапия за лекуване на рак, която таргетира най-вече злокачествените туморни формирания и е допустимо най-щадяща за здравите кафези. Проектът се управлява от доктор Мария Шрьодер, която създава ново вещество с изразено изборно противотуморно деяние.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР