Проектът е един от 13-те големи за модернизация на армията

...
Проектът е един от 13-те големи за модернизация на армията
Коментари Харесай

Сменяме съветските радари с натовски за 400 млн.

Проектът е един от 13-те огромни за рационализация на армията и следващият, който служебната власт утвърждава
Да закупят, без да организират търг, нови 3D натовски радари. Позволение за това получиха военните в последния работен ден на служебния кабинет.

Проектът за новите радари е един от 13-те огромни, които бяха посочени от министъра на защитата Димитър Стоянов като предпочитани. Покупката им бе планувана още при поръчката на първите осем броя F-16 през 2019 година Радарите са част от наземната инфраструктура за новите американски изтребители и би трябвало да бъдат доставени, преди първите самолети да дойдат у нас при започване на 2025 година

Новите радари ще работят и като част от противовъздушната защита.

В момента България разполага със руски радари, които не работят добре с новите изтребители. Освен това поддръжката на старите радари към този момент е съвсем невероятно, а ремонт не им е юридически от 2009 година насам.

Старите радари се разпознават като вражески от системите на НАТО

Именно радар, включен по неволя, притегли американска ракета към Горна баня по време на войната в Косово.

Проектът ще е за 7 локационни станции - пет за далечно разкриване и две за близко. Правителството не планува оптималната цена, само че по сметки на военното министерство от предходната година тя ще е най-малко 400 млн. лева По неофициална информация, МО е пратило запитвания за необвързващи предложения до фирмите Lockheed Martin, Leonardo, Thales, Raytheon, Saab, Indra, ELTA Systems, Bae Systems и Hensoldt.

Освен за самолетите новите радари са значими за работата и на системите за противовъздушна защита. България готви различен план за Противовъздушна отбрана. Служебният министър Димитър Стоянов призна, че армията се оглежда в

американската система “Пейтриът ”, но тя била много скъпа

Новата Противовъздушна отбрана и радарите са част от 13-те плана за 9 милиарда лева към Програмата за предпочитани капиталови разноски до 2032 година на МО. Тя бе отхвърлена от парламентарната комисия по защита преди дни и Стоянов бе длъжен да напише нова в идващите 3 месеца. Причината - предвиждаше кабинетът да получи позволение да подписа няколко покупко-продажби едновременно от Народното събрание, а не да желае такова за всеки план над 100 млн. лева, както законът изисква.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР