През първото тримесечие на 2024 г. средната месечна заплата в

...
През първото тримесечие на 2024 г. средната месечна заплата в
Коментари Харесай

Средната заплата в Казахстан - по-ниска ли е от нашата?

През първото тримесечие на 2024 година междинната месечна заплата в Казахстан е била 382,3 хиляди тенге (881 долара), като в номинално изражение тя е с 12% по-висока в съпоставяне със същия интервал на 2023 година В действително изражение възнагражденията на заетите са нарастнали приблизително с 2,7% на годишна база.

" Въпреки дребния растеж на действителната заплата (като се има поради и инфлацията в страната), позитивната стойност на индикатора демонстрира, че заплатите последователно се възвръщат от шока на двуцифрената инфлация през 2022-2023 година, която доста понижи действителните приходи и надлежно разполагаемия приход на казахстанците ", написа в собствен преглед специалистът от аналитичния център Halyk Finance Мадина Кабджалялова, представена от Forbes.

Според нейния разбор, за първото тримесечие на 2024 година на годишна база, най-бърз растеж на приходите има във финансовия бранш, ИТ и интервенциите с недвижими парцели.

" Финансовият бранш сподели забележителен действителен растеж на междинната заплата от 18%, осезаемо са нарастнали и приходите при интервенциите с недвижими парцели (с 12,5%), както и в бранша на телекомуникациите и ИТ (с 10,7%). Също по този начин, селското стопанство и сферата на изкуствата демонстрираха положителни темпове на напредък на трудовите хонорари ", написа анализаторът.

В същото време обаче, средните приходи в секторите хотелиерство и ресторантьорство (-9,7%), както и строителство (-7,2%), са записали сензитивен спад.

По думите на анализатора, без значение от относително положителния растеж на междинната заплата в страната, в някои браншове има огромна разлика в заплащането. А в множеството браншове - в които са заети към две трети от всички трудещи се лица - заплатите са под междинните за страната. По-конкеретно, по-ниски с 25% от междинната за страната заплата получават в сферерата на образованието и в изкуствата. А в селското стопанство, макар положителния годишен ритъм на напредък за първото тримесечие, заплатите са съвсем на половина по-ниски от междинните (около 450 долара) за Казахстан.

За съпоставяне, по предварителни данни, към март тази година междинната брутна заплата за България е 2300 лв. (1290 долара). Това значи, че в някогашната руска република с население към 20 млн. индивида и най-голямата повърхност в Централна Азия, междинната заплата е с 43% по-ниска от нашата. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР