Проект за дигитална трансформация на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО)

...
Проект за дигитална трансформация на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО)
Коментари Харесай

ЕСО планира умна енергийна мрежа за половин милиард

Проект за цифрова промяна на държавния " Електроенергиен систематичен оператор " (ЕСО) и " поумняване " на електропреносната мрежа за 511 млн. лева е присъединило българското държавно управление в Плана си за възобновяване и резистентност за финансиране от едноименния фонд на Европейска комисия по линия на Зелената договорка.

Проектът е бил разискван в четвъртък онлайн със заинтригувани лица, оповестиха от Министерството на енергетиката.

Инвестициите, надхвърлящи половин милиард, се равняват на вложенията, които ЕСО прави за пет години. Сегашните разноски обаче не са задоволителни за модернизацията на енергийната ни мрежа, тъй че тя да стане по-гъвкава за ръководство поради упования растеж на възобновими енергийни източници, поради условията за съществено понижаване на парниковите газове.

По данни на ЕСО декларирани за присъединение към мрежата му са нови възобновими мощности за най-малко 4000 MВ и по тази причина е нужна модернизацията ѝ за по-добра маневреност, сигурност, надеждност и бърза реакция при ръководството на електроенергийната система в изискванията на нисковъглеродно произвеждане. Очаква се след осъществяването на плана да се увеличи гъвкавостта на оперативното ръководство на системата, а също по този начин да се усили с най-малко 1000 МВ междусистемният потенциал за транспорт на електрическа енергия.

Според мрежовия оператор дигитализацията на системата ще докара и до развиването на вътрешния енергиен пазар поради свързаността му със прилежащите страни и достъпа до трансграничните балансиращи пазари. Разработването на интелигентни мрежи ще разреши групиране, оптимизация на потреблението, предпазване, механизми за систематизиране, преразпределение и редуциране, ценови сигнали в действително време.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР