Проект на решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа

...
Проект на решение за оказване на военна и военно-техническа подкрепа
Коментари Харесай

Гласуваха в комисия списъка с оръжия за Украйна

Проект на решение за оказване на военна и военно-техническа поддръжка на Украйна, с вносител Министерския съвет, поддържаха през днешния ден на взаимно закрито съвещание парламентарните комисии по защита и по външна политика, оповестиха депутатите от комисиите след съвещанието.

Проекторешението планува Народното събрание да позволи пребиваването на до 60 лица от въоръжените сили на Украйна годишно, за присъединяване в модули за подготовка на бойни санитари на територията на България по отношение на осъществяване на Мисията на Европейския съюз за подкрепяне на Украйна.

Проектът планува още присъединяване на до 50 български военнослужещи за образование за потреблението на предоставено в границите на Мисията на Европейския съюз за подкрепяне на Украйна въоръжение и техника, на територията на страни членки на Европейски Съюз и/или в България.

Участието на до 5 български военнослужещи (офицери/сержанти) в Многонационалното командване на Европейски Съюз за общовойсково образование в Полша и/или Многонационалното командване за профилирана подготовка в Германия, се предлага още в проекторешението.

Военната и военно-техническата поддръжка на Украйна, която България ще окаже, е засекретена. Подкрепата за Украйна се предлага да бъде осъществена по два метода.

Първият е посредством подписване на съглашение на двустранна основа с украинската страна за даване на въоръжение, техника и муниции. Вторият механизъм за подкрепяне на Украйна е посредством принос към Мисията на Европейски съюз за подкрепяне на Украйна (EUMAM UA).

Целта на задачата е да способства за увеличението на военните качества на украинските въоръжени сили за дейно осъществяване на интервенции за даване на опция на Украйна да пази териториалната си целокупност в границите на интернационално приетите си граници, както и да упражнява дейно суверинитета си и да отбрани цивилното население, се показва в претекстовете на проекторешението на Министерски съвет.

Депутатите поддържаха и законопроект за одобрение на Споразумението сред Министерството на защитата на страната ни и Министерството на защитата на Украйна по отношение на безплатно даване на въоръжение, техника и муниции, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР