Продава се производствената площадка на кърджалийският производител на шприцформи и

...
Продава се производствената площадка на кърджалийският производител на шприцформи и
Коментари Харесай

Голяма производствена база в Кърджали ще има нов собственик

Продава се индустриалната площадка на кърджалийският производител на шприцформи и платсмасови произведения " Формопласт ", излиза наяве от покана за изключително съвещание на Общото заседание на акционерите на сдружението. Според локални медии към този момент има покупател, а сумата по договорката ще е към 10 милиона лв..

" Формопласт " съществува от 1972 година като отделение на Държавно стопанско обединение " Пластмаси и каучук ", като след разнообразни преобразувания сдружението е приватизирано през 1997 година В момента компанията има две индустриални линии. От тях излизат шприцформи за каси, легени, кофи, механически и медицински произведения, както и подготвени такива произведения, които намират реализация в битова и в професионална среда.

Най-голямата компания в България влага нови 800 милиона в страната

Започва градежът за разширение на рафинерията за катодна мед

Компанията покрива целия индустриален цикъл - от чертежа до реализацията на продукта. Основните пазари на компанията са у нас, в Англия, Гърция, Хърватия, Унгария, Полша и така нататък Приходите за 2022 година са в размер на 1,4 млн. лв., като сдружението е било на загуба в размер на 85 000 лв.. През последните 15 години " Формопласт " е на плюс единствено през 3 години - 2012 година, 2013 година и 2021 година

Към февруари 2024 година обезпечените лица са 49, като през последните години има наклонност броят им да понижава.

Защо се стига до продажбата?

В проекторешението за продажбата от компанията ясно показват за какво желаят да се разделят с активите си - имат " усложнения по опериране на част от индустриалните процеси (а точно производството на матрици и шприцформи за пластмасови изделия) и по съответният асортимент, образование и поддържане на дипломиран личен състав по тази индустриална линия ".

От " Формопласт " означават, че " през последните 15 години съвсем не е имало предаване на знанията и уменията на нови експерти " - а задържането на в този момент работещите е несъмнено като " мъчно и скъпо ". Освен това, " огромна част от машинния парк за разработване на шприцформи е формиран от остарели машини и изисква огромни финансови инвестиции за възобновяване " - и в този момент има по-големи разноски за електрическа енергия и по-сериозно равнище на брак.

Заради всичко това " Формопласт " ще продаде машините за произвеждане на матрици за шприцформи и ще резервира активността си по произвеждане и търговия с подготвени пластмасови произведения, " което изисква доста по-малка поддръжка, повърхност за активност и личен състав ".

Къде ще се намира най-новият фармацевтичен цех край София

Вече е входирано капиталово предложение за него

" Базата е много огромна, а ние не вземаме такава повърхност. Изисква се поддръжка, харчат се пари напразно за едни здания, които не се употребяват. Ние сме 56 индивида, можем да се съберем в 4000 квадратни метра, а базата е 60 000 ", разяснява пред Money.bg шефът на сдружението Назъм Алиосман.

Какво се продава?

От " Формопласт " означават, че след реорганизацията на активността си огромна част от индустриалната им база би останала празна. След преценка, че мъчно ще се събират преференциални наеми за строените сред 1980 година и 1990 година пространства, е било взето решение цялата площадка да бъде продадена, а непокътнатите действия на сдружението да се местят на нова локация.

По думите на Алиосман екипът евентуално ще бъде непокътнат: " Ние се нуждаем от тях, с цел да продължим производството. Имаме дългогодишни клиенти, които също се вълнуват от тази договорка - построили сме взаимно доверие ".

Така на тезгяха отиват терен с повърхност от 56 184 кв.м и общо 14 солидни здания с общо РЗП от 32 154 кв.м - цехове, хранилища, трафопостове, пароцентрала, административни здания, гаражи и така нататък

Минималната продажна стойност на активите е 5 млн. евро без Данък добавена стойност, а оптималната - 5,3 млн. евро.

Кой купува?

В информацията до вложителите не е посочен съответен кандидат-купувач на индустриалната база, само че съгласно районния уебсайт 24rodopi " Формопласт " са се споразумели с компанията " Елванлар " за цена от към 10 милиона лв..

Става дума за производител на пластмасови произведения, който е и подизпълнител на " Теклас България " - един от сериозните снабдители на съединения за горивните, охладителните и спирачните съединения, влагани в колите от на практика всички по-известни марки.

" Елванлар " сега има 85 чиновници, близо 10,5 млн. лв. доходи за 2022 година и 1,7 млн. лв. облага.

Директорът на " Формопласт " Назъм Алиосман дефинира информациите за реализирано съглашение като " клюки ". По думите му на плануваното за 27 май заседание ще бъде взето окончателното решение за договорката.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР