Турската държавна енергийна компания Botas и американската корпорация ExxonMobil подписаха

...
Турската държавна енергийна компания Botas и американската корпорация ExxonMobil подписаха
Коментари Харесай

Турската енергийна компания Botas и американската ExxonMobil сключиха дългосрочен договор за доставки на втечнен газ

Турската държавна енергийна компания Botas и американската корпорация ExxonMobil подписаха съглашение за доставка на полутечен природен газ (LNG) за Турция. Това разгласи министърът на енергетиката на страната Алпарслан Байрактар.

" Благодарение на съглашението за съдействие, което подписахме с ExxonMobil във Вашингтон и което е за дълготраен интервал, ще създадем още една стъпка към диверсификацията на нашите енергийни източници ", написа министърът в X (преди Twitter). Сумата на подписания контракт и размерът на доставките на полутечен природен газ към този момент не се оповестяват.

Наскоро беше коментирано, че при сегашните ценови нива на газа, съглашението на Botas с ExxonMobil може да бъде подписано за период от 10 години. Така размерът на доставките на полутечен природен газ може да е 2,5 млн. тона годишно, като доставките се правят оценка на към 1,1 милиарда $ годишно.

Турският енергиен министър показва още, че Турция възнамерява да осъществя нови енергийни планове с каспийските страни. " Новите инфраструктурни планове, които ще бъдат осъществени сред страните от Каспийския район и нашата страна, ще допринесат за европейската и международната енергийна сигурност ", споделя Алпарслан Байрактар след подписването на съглашението във Вашингтонския център за каспийска политика, представен от вестник Star.
 ExxonMobil изхарчи милиарди за търсене на нефт край Бразилия, само че не откри подобен
Американски петролен колос изхарчи милиарди за търсене на нефт край Бразилия, само че не откри подобен

Мащабният план е почнал от 2017 година

Ще напомним, че българският газопреносен оператор " Булгартрансгаз " ЕАД и операторът на газопреносната система на Република Турция Botas са подписали оперативно Споразумение за междусистемно свързване за точката Странджа/ Малкочлар.

На база контрактуваните в документа условия, техническият потенциал на точка Странджа/Малкочлар в посока Турция-България в газопреносната мрежа на " Булгартрансгаз " ЕАД е избран в размер на 117 677 153 kWh/d, а в посока България-Турция - 504 138 541 kWh/d.

Подписването на съглашение за междусистемно свързване на газопреносните мрежи на България и Турция в точката Странджа/ Малкочлар се счита за значимо за диверсификацията на източниците на природен газ освен за България, а и за районния и европейския газови пазари. Чрез газопреносната мрежа на Турция се обезпечава достъп до природен газ от рандеман от локални залежи, Азербайджан, Иран и световния пазар на полутечен газ чрез терминалите за регазификация в Турция.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР