Продължават консултациите при президента Румен Радев за провеждане парламентарните избори

...
Продължават консултациите при президента Румен Радев за провеждане парламентарните избори
Коментари Харесай

Общественият съвет към ЦИК препоръчва карантинираните да гласуват с подвижни избирателни кутии

Продължават консултациите при президента Румен Радев за осъществяване парламентарните избори в изискванията на пандемия. В четвъртък президентът беседва с представители на Обществения съвет към Централната изборна комисия, а идната среща е с представители на Националното съдружие на общините в България.

На срещата с представителите на публичния съвет към ЦИК Радев съобщи, че задачата на консултациите е да се откри рационалното решение за осъществяване на предизборната акция и на изборния развой - ограничения, които да обезпечат висока изборна интензивност и да подсигуряват законно определен парламент с високо доверие.

От съвета показаха съответни оферти за идния избор. Експертите са на мнение, че изборите могат да се проведат в условия на пандемия. Предлагат да не се подхващат законови промени, а с решения на ЦИК да се уреди гласуването на хора под карантина. Според тях не би трябвало да се гласоподава по пощата, каквито оферти има. Предлагат също да има опция броенето на бюлетините да се следи онлайн и по този метод да се подсигурява бистрота на процеса.

"Общественият съвет счита, че е допустимо провеждането на избори по време на пандемия. Разбира се, с всичките условности на нуждата да се вземат съществени ограничения за запазване живота и здравето на хората в секционните изборните комисии, които директно правят изборите, и всички други участници в изборния развой. Ако ЦИК вземе решение, че поставените под карантина могат да гласоподават с преносима изборна кутия, съгласно мен това би било метод да бъде обезпечена тази опция на българските гласоподаватели, които са под карантина ", сподели ръководителят на Обществения съвет към ЦИК Росица Матева.

От съвета оферират, в случай че се стигне до промени в Изборния кодекс, след привършване на изборния ден, да се направи снимане на преброяването на бюлетините, което има опция да се излъчва в действително време и онлайн. Така ще се избегне скупчването на хора, които имат право да следят процеса, в изборното помещение.

По мотив на машинното гласоподаване стана ясно, че устройствата могат да бъдат дезинфекцирани с етилов алкохол. От Обществения съвет приканват гласоподавателите да не се тормозят, че машината носи по-висок риск от заразяване с ковид, в сравнение с гласуването с хартиена бюлетина.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР