Продължаващото насилие в Судан може да предизвика хуманитарна криза цяла

...
Продължаващото насилие в Судан може да предизвика хуманитарна криза цяла
Коментари Харесай

ООН предупреждава за опасност от хуманитарна криза в цяла Източна Африка

Продължаващото принуждение в Судан може да провокира филантропична рецесия цяла Източна Африка, предизвести Световната стратегия на Организация на обединените нации по прехраната (WFP), съобщи ДПА.

" Една трета от популацията на страната гладуваше и преди да избухнат сраженията, а в този момент има дефицит на всевъзможни продоволствия, а цените на храните внезапно се покачват ", съобщи Мартин Фрик, шеф на немския клон на Световната стратегия на Организация на обединените нации по прехраната.

Подобни трендове за увеличение на цените има и прилежащи страни като Чад и Южен Судан. И двете страни одобриха хиляди бежанци след началото на сраженията.

" В Южен Судан, който поради климатичните промени в някои райони е заплашен от наводнения, а в други – от суша, цените на храните доста бързо се усилиха с 28% ", сподели още Фрик.

Ситуацията се утежнява и поради напрежението в Африканския рог, където шест сезона бяха провалени от дъждовете.

Суданската постоянна войска, ръководена от Абдел Фатах Бурхан, към този момент трета седмица се бори с паравоенните Сили за бърза поддръжка, ръководени от Мохамед Хамдан Дагало, по-известен като Хемети.

Двамата генерали поеха управлението на страната с население от 46 милиона души с два военни преврата, осъществени надлежно през 2019 и 2021 година

Конфликтът сред постоянната войска и Съюз на българските писатели, който избухна на 15 април, принуди хиляди да изоставен домовете си. Жертвите са стотици.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР