Продължаващите вече втора седмица протести на германските фермери доведоха до

...
Продължаващите вече втора седмица протести на германските фермери доведоха до
Коментари Харесай

Отлага ли се падането на Шолц? Защо никой не се нуждае от предсрочни избори сега

Продължаващите към този момент втора седмица митинги на немските фермери доведоха до съществени проблеми както в немската стопанска система, по този начин и в политиката. В допълнение към очевидния логистичен колапс, чиито последици към този момент започнаха да се усещат по рафтовете на локалните супермаркети, се появиха упорити клюки, че дните на канцлерството на Олаф Шолц са преброени.

Те споделят, че единствено промени в управлението на страната могат да успокоят ядосаните съграждани (и представители на други специалности, които са недоволни от ръководството на сегашната коалиция „ светофар “, възнамеряват да се причислят към фермерите).

И единственият въпрос е: ще бъде ли допустимо да се потуши пламналият огън с целенасочени ограничения, да вземем за пример оставката на един канцлер, или ще би трябвало да се уволни цялото държавно управление и да се свикат предварителни парламентарни избори?

Разбира се, вторият вид е както по-скъп, по този начин и по-малко предвидим, което към този момент е в обилие в актуалната интернационална обстановка. Но първото ще ви разреши да запазите някакъв надзор над обстановката и да се задоволите единствено с козметични промени.

Но най-интересното даже не е това. Като цяло, през днешния ден никой не е заинтригуван от рухването на държавното управление на Шолц, освен измежду членовете на обединението „ светофар “, само че и измежду неговите съперници, за които предварителните избори могат да доведат до провал. Ще се опитам да обясня за какво това е по този начин.

Да стартираме с очевидното. Свиквайки преизбори, сегашната коалиция ще загуби освен забележителен брой места в Народното събрание, само че и власт.

Според скорошно изследване на института INSA, поръчано от вестник BILD, в случай че изборите за Бундестаг се проведат идната неделя, партията на Шолц, ГСДП (SPD), би могла да завоюва единствено 14% от гласовете, техните сътрудници от партията на Зелените - 12%, а другата коалиция, Свободните демократи (FPD) - 4%, може даже да прелети, без да преодолее бариерата от 5%.

Всеки получава единствено 28% от местата в Народното събрание, което очевидно не е задоволително за сформиране на ново държавно управление.

Да погледнем по-нататък. Днес водачи са Християндемократите ХДС/ХСС (CDU/CSU) с 27% и сякаш нови избори ще им харесат. Но, уви, всичко не е толкоз просто. За да се сътвори пълноценна коалиция, е належащо да се притегли поддръжката на други партии. Но кои?

Съюзът на „ черните “ с ГСДП би бил теоретично вероятен, макар недоволството на консерваторите от нежеланието на „ алените “ да основат необятна коалиция след последните избори. Но 27%+17%=44% към момента не е задоволително.

Друг дълготраен сътрудник на CDU/CSU, FPD, както към този момент споменахме, може и да не влезе в Бундестага, а даже и да успее, 5% няма да имат значение.

Християндемократите ще влязат в коалиция със Зелените единствено в случай че Апокалипсисът наближи, а това не е реалност (никакви политически аргументи не могат да преодолеят взаимната им омраза).

Същото важи и за всички останали: „ Алтернатива за Германия “ (АзГ, AfD) – 18%, „ Съюз Сара Вагенкнехт “ (BSW) – 14% и „ Левицата “ – 3%, които, сходно на FDP, могат да останат под превъзмогването на изборния предел.

Всичко това се утежнява и от постепенния спад в рейтингите както на самия блок ХДС/ХСС (преди Нова година те можеха да разчитат на 32% от гласовете), по този начин и на възможните им съдружници. А също и от възходящата известност на различните политически сили AfD и BSW.

Така че може би тези нови партии биха били заинтригувани, след неуспеха на главните си съперници, да завоюват забележителен брой места в Бундестага и даже, по дяволите, да се опитат да основат коалиция? Но отговорът на този въпрос е най-интересен.

Въпреки привидната нагледност, аз съм уверен, че предварителните избори единствено ще навредят и на двете. Факт е, че и двете партии сега гълтам гласовете на разочарованите гласоподаватели както от десния (AfD), по този начин и от левия (BSW) политически фланг и този развой е в разгара си, което значи, че изкуственото му спиране би било неизгодно за тях.

Освен това, макар че AfD към този момент не може да се назова новодошла в политиката, новата партия на Сара Вагенкнехт едвам набира скорост и като начало, както беше планувано, тя би желала да тества силата си на изборите за Европейски парламент, изключително откакто BSW политическата платформа занапред се образува и за гласоподавателя краят е неразбираем. Нужно е време, което може да липсва при предварителни избори за Бундестаг.



Ако държавното управление оцелее (дори и с цената на отстраняването на Шолц), обединението ще продължи настоящия си политически курс, което ще зарови още повече рейтинга на нейните членове.

Това безспорно ще бъде добър подарък за нови политически сили, които може би ще подходят към идващите избори не просто като смутители, а като действителни кандидати за власт. Възможността е в действителност историческа и би трябвало да можем да се възползваме от нея.

Е, в този момент няколко думи за това за какво виждам опция за основаване на коалиция AfD-BSW.

Докато Сара Вагенкнехт беше един от водачите на " Левицата ", беше безусловно невероятно да се повярва във вероятността от обединяването им с дясното. Тук има несъгласия по идеологически аргументи и електоратът очевидно не би схванал сходно салто. Но „ Съюзът на Сара Вагенкнехт – за разсъдък и правдивост “ надалеч не е лява партия.

Както чаках, още сега на образуването на новата политическа мощ, най-важна роля в политическото кредо на фрау Вагенкнехт играят възгледите на нейния брачен партньор, дългогодишният водач на ГСДП и „ Левицата ” Оскар Лафонтен. А те са много центристки, без крайности.

И по тази причина въобще не ме изненадва, че измежду главните положения на политическия манифест на BSW може да се види искане за ограничение на миграцията, рецензия на климатичния дневен ред и внезапно отменяне на продължаващата поддръжка за режима в Киев.

В момента хора като някогашния кмет на Дюселдорф, който прекара 40 години в ръководещата през днешния ден ГСДП, Томас Гайзел, политик, прочут с рецензията си към западната интерпретация на събитията освен в Украйна, само че и в някогашна Югославия, идват под знамето на „ Sara Party “.

Гейзел към този момент се съгласи да води листата на BSW на изборите за Европейски парламент. А също и някогашният народен представител в Бундестага от „ Левицата ” Фабио де Маси, остарял другар и сподвижник на Вагенкнехт в придвижването Aufstehen! ( " Ставай! " ).

Още на пръв взор се вижда, че BSW и AfD имат доста повече общо, в сравнение с несъгласия. И в случай че би трябвало да съм почтен, уверен съм, че ще съумеят да ги преодолеят.

Важно е единствено да не бързат и да не вършат непоправими нелепости небрежно. Освен това други се оправят чудесно с тази задача - ръководещата коалиция и безконечните им съперници в лицето на християндемократите. Не мисля, че би трябвало да ги безпокоят.

Превод: СМ

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР