Продължаваме промяната“ внесе проект на решение за иницииране на срещи

...
Продължаваме промяната“ внесе проект на решение за иницииране на срещи
Коментари Харесай

Продължаваме промяната внесе проект за предоговаряне на целите за енергиен преход

„ Продължаваме промяната “ внесе план на решение за иницииране на срещи с Румъния и Гърция за договаряния с Европейска комисия за адаптиране на условията и задачите за енергиен преход.

" Припомняме, че още през декември 2020-а призовахме служебното държавно управление да стартира незабавни договаряния с Европейска комисия за адаптиране на периодите за понижаване на въглеродните излъчвания към новата енергийна среда след началото на войната.

Смятаме, с оглед отразяване на последствията от войната и заканите за енергийната сигурност на района, че трите страни могат да предоговорят записаните задължения – посредством новия инструмент, който Европейска комисия пусна в отговор на новата действителност - REPowerEU ", пишат в писмо до медиите от Политическа партия.



Проектът на решение планува Народното събрание да задължи държавното управление да стартира подготовка и да организира договаряния с Европейската комисия за разсрочване на уговорките за декарбонизация, планувани в Плана за възобновяване и резистентност.

Заедно с това държавното управление би трябвало да контракти оптимално положителни условия за страната ни в бранша в сходство с ограниченията и опциите за финансова поддръжка по REPowerEU.

Ето какво написа още в писмото:

" Припомняме и хронологията на уговорките, които България е поемала в последните години за понижаване на въглеродните си излъчвания:

- 2020 година Бойко Борисов е договорил с Европейски Съюз затваряне на въглищни централи: „ Затваряме въглищата 2030 година и понижаваме излъчванията с 55% “

- 2022 година „ Продължаваме промяната “ съумява да предоговори обещаното: „ Не затваряме въглищата и понижаваме излъчванията с 40% “

- Борисов, 2022 г: „ Политическа партия убиват въглищните централи “

- „ Продължаваме промяната “, 2022: „ Работим с Румъния и Гърция, с цел да използваме енергийната рецесия от войната в Украйна за ново предоговаряне на изискванията, с цел да се спасят българските въглища като опора на целия район “

ПВУ и уговорките на България

Националният ПВУ има нелека история - няколко несполучливи опита, редакции, разнообразни версии - в сметките му виждахме милиарди за стиропор и паро-газови централи. На 4-и май 2022 година, когато решенията зависеха от кабинета „ Петков “, още от първия път проектът получи утвърждение. На 31 август 2022 година към този момент беше изпратено и първото искане за заплащане за 2,7 милиарда лева EК дефинира ПВУ, импортиран от кабинета „ Петков “, за „ извънреден “.

Защита на енергийната ни самостоятелност, равномерен и резистентен енергиен преход, нови вложения, обществени ограничения и опазване на работните места в бранш енергетика – това е приоритет на „ Продължаваме промяната “ и би трябвало да е приоритет на всички.

Затова и още при започване на своето ръководство „ Продължаваме промяната “ поправя ПВУ с една цел - да отстрани към този момент поетите пред Европейска комисия задължения за затваряне на 1.4 ГВт въглищни централи и градеж на паро-газови централи, зависещи от вносни горива. Бяха нужни и бързи дейности - поради сложното завещание и насъбраното закъснение, най-много поради отхвърли на държавното управление на ГЕРБ да съобщи НПВУ за оценка след една година работа по него. Това докара и до загуба на абсолютно предплатено финансиране за стопанската система.

Какво заварихме по Плана, какво ни беше оставено в завещание?

• 1,4 ГВт наложително извеждане от употреба на мощности на Топлоелектрическа централа от въглища без никаква еластичност и за извънредно къс период

• Липса на вложения и софтуерно пренебрегване на Мини „ Марица Изток “

• Топлоелектрическа централа „ Марица Изток - 2 “ всяка година трупаше големи загуби и режимът на работата му се определяше със заповеди на министъра на енергетиката

• Срок 2038 година в енергийната тактика на ГЕРБ като последна година, в която комплексът Мини „ Марица Изток “ работи, както и ангажимент пред Европейска комисия за 55% понижение на въглеродни излъчвания по отношение на равнищата от 2020. Ключово беше да се вземе за база 2019 година, а не доста по-ниската поради пандемията 2020 година

Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР