Продължаваме промяната (ПП) и Демократична България (ДБ) ще участват в

...
Продължаваме промяната (ПП) и Демократична България (ДБ) ще участват в
Коментари Харесай

ПП и ДБ ще се явят с единни кандидати за кмет и общи листи за общински съветници

" Продължаваме промяната " (ПП) и " Демократична България " (ДБ) ще вземат участие в локалните избори като коалиция с общи претенденти за кметове и общи листи за общински съветници. Решението първо беше взето от водачите на партиите от обединението и препотвърдено от управителните органи на трите обединения от Демократична България ( " Да, България ", ДСБ и Зелено движение) в четвъртък вечерта. Според депутати от Политическа партия през уикенда следва съвещание на необятното управление на партията за локалните избори, само че при предходното съвещание те към този момент са подкрепили общото явяване с съдружните сътрудници от Демократична България.

Предстои обединяването да се записва в ЦИК при започване на идната седмица, тъй като крайният период за регистрация на партиите и обединенията за изборите за локална власт е 13 септември (сряда). Получаването на регистрация като коалиция на национално равнище значи взаимно присъединяване във всички общини, а в случай че в някои от тях към обединяването желаят да се присъденият други обединения, ще могат да го създадат посредством регистрация в общинските изборни комисии. Такъв е моделът в София, където Политическа партия и Демократична България ще се явят с единна кандидатура за кмет и обща листа за общински съветници дружно с партия " Спаси София ". Те предложиха претендента си за кмет на столицата - бизнесмена Васил Терзиев, още в края на юни. Тогава беше разгласен и лидерът на листата за общински съветници на обединението- Борис Бонев, водач на " Спаси София ".

До решението за общо явяване на кметския избор се стигна след тежки договаряния сред водачите на Политическа партия и Демократична България в продължение на няколко дни, а депутати от обединението признават, че към момента няма дефинитивно решение към общите претенденти за кметове в редица регионални градове. Напрежение провокира и реденето на листите с претендентите за общински съветници на двете обединения.
Особеният случай в Бургас
Депутати от двете обединения споделят, че най-голямо е напрежението към номинацията на обединението за кмет на Бургас. За поста беше номиниран депутатът от Политическа партия и водач на партия " Средна европейска класа " (СЕК) - Константин Бачийски. От Демократична България обаче имат собствен претендент - националният представител Димитър Найденов. Освен това от групировката декларират, че не могат да поддържат Бачийски поради националистическите му изяви. По тези аргументи от Демократична България не изключват да се стигне до разновидността двете обединения да се явят с обща листа за общински съветници и с двама претенденти за кмет. Депутати от Демократична България споделят, че на този стадий към момента няма дефинитивно решение по въпроса, само че в случай че това се случи, Бачийски ще се кандидатира за кмет с регистрацията на личната си партия, а Найденов ще бъде повдигнат от предприемчив комитет.
Реклама
Подобно напрежение сред съдружните сътрудници има и в Стара Загора, където разделянето е на три и към момента няма решение кой ще бъде номиниран за кандидат-кмет. Все още Политическа партия и Демократична България нямат претендент за кмет и за Плевен. Там в началото се е обсъждал вариантйт да бъде подсилен сегашният кмет Георг Спартански, който при присъединяване си в предходните два локални вота беше подсилен първо от някогашния Реформаторски блок, а по-късно и от Демократична България. Имало обаче и причини против поддръжката за него, тъй че към този момент не е ясно кои от претекстовете " за " или " срещу " ще надделеят.

Подобна е обстановката и във Видин, където за номинацията за кмет на обединението ПП-ДБ спорят някогашният народен представител от Политическа партия Иво Атанасов, който мина в партията от " ИТН ", и някогашният регионален шеф по времето на Кирил Петков - Любен Иванов от Демократична България (ДСБ). Според депутати дефинитивно решение и по този проблем няма.
Къде още имаше напрежение
В други няколко регионални града - Пловдив, Варна и Русе, също имаше спор към кметските номинации, само че разногласията бяха решени в интерес на претенденти на Политическа партия. Интересното е, че в Пловдив изборът за претендент за кмет беше сред депутата от Демократична България ( " Да, България " ) Манол Пейков и Ивайло Старибратов, който беше депутат от гражданската квота също на " Да, България ". Зад кандидатурата на Старибратов обаче застанаха от Политическа партия и това наклони везните към неговата кандидатура. Според депутати от Демократична България чака се Манол Пейков да влезе в листата за общински съветници, само че на по-задните позиции като знак, че обединението в Пловдив е единна.

Спорът за претендента на Политическа партия и Демократична България във Варна беше сред някогашния регионален шеф на града по времето на ръководството на Кирил Петков - Благомир Коцев, и депутата от Демократична България ( " Да, България " ) Стела Николова, която взе участие и на предходните избори в кметската конкуренция. В последна сметка обаче решението е за поста да бъде номиниран Коцев.
Реклама
Напрежението към номинацията за кмет на Русе беше сред някогашния народен представител от Политическа партия - адвокатката Рена Стефанова, и националният представител от Демократична България ( " Да, България " ) Иван Белчев. Според депутати общият претендент на обединението ще бъде Стефанова. Любопитно е, че на последните парламентарни избори Белчев съумя посредством преференции да измести Стефанова, която беше втора в листата на обединението.

Почти сигурни претенденти за кметове от ПП-ДБ са националният представител Йордан Терзийски от партията на Кирил Петков и Асен Василев - за Велико Търново, сътрудника му Петър Куленски - за Пазарджик, и Искрен Арабаджиев - за Ловеч. В Благоевград номинираният за кмет от обединението е юристът Методи Байкушев, също от " Продължаваме промяната ".
Свързани публикации Кои са претендентите за районни кметове в екипа на Васил Терзиев и какво оферират 16 август 2023, 17:04 Интервю | Христо Иванов: И Движение за права и свободи, и другите партии ще получат места в регулаторите 28 юли 2023, 06:17 Битката за кмет на Пловдив: кръгът към момента е празен 10 юли 2023, 16:20 Политическата борба: по-големият залог са локалните избори 2 декември 2022, 12:52

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР