Продължава спадът на чуждестранните туристи у нас. Гражданите на Полша

...
Продължава спадът на чуждестранните туристи у нас. Гражданите на Полша
Коментари Харесай

Български и полски фирми изтъргуваха стоки за рекордните 1.72 млрд. евро

Продължава спадът на задграничните туристи у нас. Гражданите на Полша са измежду най-липсващите по нашите курорти. През юли гостите от тази централноевропейска страна са намалели с 11.6 %. А имаше години, когато те избраха българското Черноморие като място за лятна отмора.

Възможности за това има и в този момент. През предходната година полските туристи у нас са били 425 239 души, като нарастването тогава е със 7.9%, т.е. страната е на 7 място (четвърто в ЕС) по брой задгранични туристи. Едва 73 849 българи обаче са посетили Полша за същия интервал, само че пък те са със 7013 индивида повече, а централноевропейската страна е 14-та в желанията на нашенските пътешественици.

Като територия - с повърхност от 3 127 000 кв. км, и с популацията от с 38.5 млн. поданици, Полша е шеста измежду страните в Европейския съюз, и е желана като пазар и сътрудник. Тя е една от най-добре разрастващите се стопански системи в Централна Европа, което се отразява позитивно и на търговско-икономическите взаимоотношения с България. От юни тази година Полша има нов дипломат в България - Мачей Шимански, който ще залага на мощните стопански връзки, вложенията и туризма, които за дипломата ще са главните жалони в активността му у нас.

Стокообменът сред двете страни през годините минава през приливи и отливи. Но след 2013 година, когато търговията прескочи границата от един милиард евро, търговско-икономическите връзки вървят все нагоре. За страдание комерсиалното салдо е все негативно за нашата страна.

Това обаче си има и разумно пояснение. Икономиката на Полша е децентрализирана, диверсифицирана и тясно обвързана с тази на Европейския съюз. След финансовата рецесия от 2008 година, тя става и единствената, избегнала рецесията на Стария континент. След влизането си в Европейски Съюз през 2004 година, структурните фондове на съюза значително подкрепят мощния напредък, само че все пак Брутният вътрешен продукт на глава от популацията към момента е под междинното ниво за Европейски Съюз. След рухването на Желязната завеса, Полша възприема модела на свободната пазарна стопанска система, стремейки се да я либерализира. Растежът ѝ задминавайки всички прилежащи страни от района. Премахната е контролът върху цените, държавните заплати са замразени, търговията бива либерализирана, а полската злота става конвертируема. От своя страна подхванатите ограничения оставят милиони хора без работа, само че това спомага страната да се отърси от неприятните практики на комунистическото ръководство и централизираната планова стопанска система. В резултат от подхванатите ограничения през предходната година Брутният вътрешен продукт на страната достина 586,01 милиарда $.

През предходната година износът за тази страна е 651.42 млн. евро и се усилва с 3.4%, като това слага Полша на 12 място в експорта ни. Вносът за интервала е за 1.07 милиарда евро, само че се регистрира спад от 2%, а тази страна е на 11 място в импорта ни. Общата стойност на стокообмена възлиза на рекордните 1.72 милиарда евро, макар спада от 0.1%, а това значи дял от 3% от търговията ни с всички страни. Салдото още веднъж е негативно - с минус 418.26 млн. евро, само че пък понижава с 9.6% спрямо 2017 година.

Като цяло стокообменът се характеризира със постоянни равнища при непрекъснати стокови групи и позиции, и с резистентен напредък през последните години. Полша се обрисува като главен пазар за българското вино и през последните години. Износът ни за Полша се състои най-вече от хранителни артикули, консерви, мебели, електроника, парфюмерийни и козметични артикули, също по този начин пръти и профили от мед. Потенциал за осъществяване на големия полски пазар има и при следните артикули: виновност и вермути, замразени плодове и зеленчуци, доматен концентрат, билки, лекарства, мото и електрокари. България демонстрира интерес да усили износа на манганова руда, бетонит и перлит, калцинирана сода, бяло саламурено сирене.

Полските компании са заинтригувани от разнообразни типове бизнес в нашата страна. Сред водещите артикули във вноса са мотриси и моторни платформи, биодизел и смеси от биодизел, птиче месо (пресно, охладено или замразено), лекарства, мебели и други.

България и Полша имат и общ "фронт " против политиката на Европейски Съюз за декарбонизация на стопанската система на съюза. Те пазят дружно миннодобивната си индустрия пред Брюксел. Целта на двете страни е да удължат оптимално живота на топлоелектрическите централи, захранвани с въглища, защото от тях те получават главната част от потребяваната ел.енергия. И България и Полша са за спазването на всички екологични правила, имайки поради зависимостта на енергетиката в двете страни от въглищата и от добива, само че и са решени да се опитат оптимално да удължат живота на топлоелектрическите централи и минодобивната индустрия, за което ще работят дружно пред Европейската комисия и в Европейския съюз. Такова единодушие реализираха министър председателят Бойко Борисов и неговата колежка Беата Шидло още при гостуването й в София през септември 2017-а.

По данни на Българска народна банка за интервала 1996-2018 година директните полски вложения в България са в размер от 189.9 млн. евро. През предходната година обаче те са с негативна стойност. Полските вложители демонстрират интерес към вложения в енергетиката (топлоелектрически централи) и в дребни и междинни предприятия.

"Ойрошпед " АД, посредством дъщерното си сдружение "Еуроспед " ЕООД, има постоянна групажна линия за превоз на колета (от 5 до 22 000 кг) по импорт и експорт сред двете страни.

В края на 2005 година полската компания Maspex Wadowice Group, която е една от най-големите компании в бранша на хранително-вкусовата индустрия в Централна и Източна Европа, купи българската "Литекс Джус ", известна с комерсиалната марка сокове Queen’s, за 5.5 млн. евро. Оттогава тя работи у нас с дъщерната си компания "Тимбарк България ".

В интервала 2002-2005 година френско-полско-българската компания "Белведере Груп България " и Европейската банка за възобновяване и развиване посредством сдружението "Белведере Кепитъл Мениджмънт " влагат общо над 20 млн. евро в производството на вино. "Белведере груп България " е част от холдинга "Белведере груп Франс ", и е притежател и на винарска къща "Сакар " в Любимец и на винпром "Домейн Менада " в Стара Загора. В България "Белведере " има още маза "Оряховица ", покрай Стара Загора, както и бившето външнотърговско сдружение за продажба на виновност "Винимпекс " и дистрибуторската компания "Собйески дистрибуция ".

Първата у нас онлайн платформа за поръчка на професионална помощ за разчистване на дома Domestina притегли нови вложители за разгръщане на компанията в България и Полша, като част от проектите й за нахлуване на пазарите в Източна Европа.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР