Продажбите на веригата за детски играчки и стоки за дома

...
Коментари Харесай

Пандемията сви продажбите на Jumbo в България с близо 10%

Продажбите на веригата за детски играчки и артикули за дома Jumbo в България са намалели с близо 10% през 2020 година, откакто пандемията и ограничаващи ограничения се отразиха на потребителските разноски. Значително по-голям спад (над 18%) обаче отбелязва гръцката група като цяло, което е причина делът на приходите в България да нараства, демонстрира докладът на Jumbo.
Местно показване
Общите продажби в страната, където групата работи посредством сдружението " Джамбо Европейски Съюз.Б ", са в размер на 80.6 млн. евро през 2020 година по отношение на 89.3 млн. евро година по-рано, което съставлява спад от 9.7%. Намаление от 11% има и на облагата преди налози, която доближава 21.8 млн. евро. Въпреки това числата демонстрират, че спадът на продажбите на веригата в България се е забавил през второто полугодие, защото към края на юни понижението беше 13% на годишна база. Нещо повече, поради доста по-строгите ограничавания и по-големия спад в другите страни, делът на България в общия оборот на групата се усилва до 11.6% от 10.5% през 2019 година

Гръцката група има 9 магазина в страната - 4 в София и по един в Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Заетите са 813 души, като на практика няма смяна от миналата година.
Групата
Отчетът на групата демонстрира, че обстановката през предходната година е била много динамична. През януари и февруари е реализиран двуцифрен растеж на продажбите на годишна база, само че с оповестяването на пандемия и наложените всеобщи ограничавания резултатите са се влошили. В Гърция да вземем за пример магазините бяха затворени за два месеца още през март, с което компанията действително изпусна мощния си интервал към Великден, когато обичайно генерира 12% от оборота си. В България и Румъния сходни ограничения засегнаха обектите в моловете, което фрапантно е намалило приходите в двете страни. Рязко са се покачили продажбите онлайн, които обаче групата предлага единствено в Гърция, а от средата на предходната година и в Кипър. Като цяло за март и април продажбите са се сринали със 72% на годишна база.

С отпущането на ограниченията през май обстановката последователно се е нормализирала, като за този месец групата регистрира растеж от 13.6%, а позитивната наклонност като цяло се е запазила и през летните. Втората вълна през есента обаче още веднъж е довела до спад на приходите от 54% през декември. Така общо за годината продажбите на групата понижават с 18.2% до 694 млн. евро. Печалбата преди налози се намалява до 167.8 млн. евро от 225.3 млн. евро за 2019 година

Към края на годината Jumbo има 80 магазина, от които 52 са в Гърция, 5 в Кипър, 9 в България и 4 в Румъния. Чрез партньорства с локални компании под марката работят също 28 магазина в Албания, Косово, Сърбия, Северна Македония, Босна и Черна гора. В цялата група заетите са 6891 души, в това число сезонните служащи.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР