Продажбите на рециклирани смартфони са нараснали с близо 9,2% през

...
Продажбите на рециклирани смартфони са нараснали с близо 9,2% през
Коментари Харесай

Възходът на пазара за рециклирана електроника


Продажбите на рециклирани смарт телефони са нарастнали с близо 9,2% през 2020 година
(снимка: CC0 Public Domain)

Може би някои ще си спомнят, че още в средата на 2019 година към този момент бяха подготвени медалите за спечелилите от злополучната Олимпиада, която бе отсрочена поради пандемията – и че те са направени от… боклуци. Може би някои ще си спомнят и една статистика, че всяка година светът изхвърля на боклука към 45 милиона тона боклуци от електроника и електроуреди – на стойност към 55 милиарда евро. На този декор не е необичайно, че покупките на електроника втора употреба и на рециклирани джаджи стават все по-популярни.

Вече е мъчно да се наблюдава какъв брой доста компании по света се занимават с това: изкупуване, корекция и продажба на използвани електронни устройства. Това включва всичко от смарт телефони и таблети до типичен настолни компютри.

Ирландската компания Refurbed е открила в свое изследване, че 73% от потребителите са склонни да си купят „ рециклиран ” телефон, с цел да понижат своя въглероден отпечатък. Звучи като факсимиле, само че в действителност не е – зад всяко предпочитание за покупка на втора употреба джаджа стои концепцията да се употребява нещо, което е работещо, годно и потребно, отбелязва.

Съвсем не всички електронни устройства втора употреба се нуждаят от каквато и да е корекция или възобновяване, регистрират от Reeblo – друга компания за устройства втора ръка. Тя е основана не къде да е, а в Сингапур – кътче от света, където виталният стандарт не допуска хората да си купуват уреди втора употреба поради по-ниската им цена. Бизнесът на компанията процъфтява освен в Сингапур, само че и в Австралия, Нова Зеландия, а неотдавна и Малайзия.

Пандемията през 2020 година изигра основна роля за развиването на пазара на втора употреба електроника. Рязко увеличената потребност от компютри за и за съоръжение на учениците за отдалечено образование подтикна мнозина да купят използван компютър.

Нарастващ пазар

Въпреки, че в този момент ролята на пандемията към този момент е минало, бизнесът с втора употреба електроника ще продължи да се развива и да пораства, плануват пазарните наблюдаващи.

Според компанията за пазарни изследвания и разбори IDC, рециклираните смарт телефони (не всички типове рециклирана електроника, а единствено смарт телефоните!) са пазар, който е отбелязал 9,2% растеж през 2020 година по отношение на 2019 година Причината, съгласно анализаторите, е в възходящото отвращение на потребителите да се хвърлят на най-новите и „ най-яките ” устройства.
още по тематиката
Още по-интересно е, че, съгласно IDC, пазарът на рециклирани смарт телефони ще продължи да нараства с още по-голям ритъм – приблизително с по 11,2% годишно – в интервала до 2024 година. В рамките на посочения интервал цената на пазара на смарт телефони втора употреба ще доближи 65 милиарда $, съгласно анализаторите.

„ За разлика от неотдавнашните спадове на пазара за смарт телефони, както и прогнозата за най-малък напредък на новите доставки през идващите няколко години, пазарът за използвани смарт телефони не демонстрира признаци на закъснение във всички елементи на света ”, споделя сподели Антъни Скарсела, началник на научните проучвания в IDC.

Хората към този момент нямат ищах да хвърлят 1000 $ за телефон, разяснява в свое подзаглавие софтуерният уебсайт CNET още през 2019 година. В същата посока са и наблюденията на другата огромна компания за пазарни разбори в софтуерната област – Gartner. Тя регистрира внезапен спад (20,2%) в продажбите на нови смарт телефони през първото тримесечие на 2020 година и „ кореспондиращ растеж от 24% в продажбите на рециклирани смарт телефони за същия интервал ”.

Признание

И в случай че до този миг някой е гледал с съмнение и свъсени вежди всички тези разбори и прогнози, то случилото се в последното денонощие на американската фондова борса е показателно: Back Market, онлайн платформа за покупка, продажба и обслужване на, разгласи, че е привлякла 335 милиона $ в последния си кръг на финансиране, който прави оценка компанията на 3,2 милиарда $.

Компанията, учредена във Франция през 2014 година, има за цел да улесни клиентите да купуват рециклирани джаджи като iPhone, без да се тормозят, че това може да са крадени или повредени артикули.

За да обезпечи качеството на търговците на ремонтирани артикули, Back Market има строга политика за включване на нови участници. За всеки търговец има рейтинг. За новоприсъединилите се има предел от пет продукта дневно в продължение на 40 дни, с цел да се потвърди, че „ техните артикули имат ниски равнища на отвод и обслужването на клиентите им дава отговор на стандартите ”. Интензивно се събират мнения от клиентите.

По оценка на Back Market, пазарът на рециклирани електронни устройства възлиза на към 100 милиарда $ годишно.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР