Продажбите на дребно в Обединеното кралство са намалели значително повече

...
Продажбите на дребно в Обединеното кралство са намалели значително повече
Коментари Харесай

Слаби продажби на дребно подсказват за възможна рецесия във Великобритания

Продажбите на дребно в Обединеното кралство са намалели доста повече от предстоящото през декември, което е знак, че стопанската система може да е навлязла в плитка криза през втората половина на 2023 г.    Службата за национална статистика (ONS) оповестява, че размерът на продажбите е понижен с 3,2% през основния търговски месец след растеж от 1,4% през ноември. Икономисти, интервюирани от Reuters, чакаха спад от едвам 0,5%.    Декември отбелязва най-големия месечен спад от януари 2021 година насам, когато строгите ограничения поради пандемията удариха търсенето. ONS показва, че хората наподобява са създали коледните си покупки по-рано, в сравнение с през предходните години. През трите месеца до декември 2023 година размерите са били с 0,9% по-ниски спрямо предходното тримесечие.   

Това се случва, откакто брутният вътрешен артикул на Обединеното кралство за третото тримесечие беше ревизиран надолу до стесняване с 0,1%, спрямо предходното отчитане. 
" Последните данни ще извадят към 0,15 процентни пункта от растежа на действителния Брутният вътрешен продукт през декември, което усилва възможностите стопанската система да завърши 2023 година в най-леката от леките рецесии ", показва Алекс Кер, асистент-икономист в Capital Economics.    Поглеждайки към идната година, той прибавя, че въздействието на по-високите лихвени проценти върху притежателите на ипотечни заеми може да докара до по-нататъшен " непретенциозен спад " на действителните потребителски разноски през първото тримесечие. Очакваното понижаване на лихвените проценти от юни и спадът на инфлацията се чака да поддържат възобновяване през втората половина на годината.    Търговската организация " Британски консорциум за търговия на дребно " разяснява на собствен ред, че данните " са свършек на една сложна година за търговците на дребно " и демонстрират, че разпродажбите на Черния петък са понижили коледните разноски.    Като цяло спадът през декември е най-резкият при търговията на дребно с нехранителни артикули, която се намалява с 3,9%, откакто през ноември означи растеж от 2,7%. Продажбите на хранителни артикули в магазините са по-ниски с 3,1% след нарастване от 1,1% през предходния месец.   

Онлайн продажбите показават малко по-голяма резистентност, като през декември спадат с 1,7%, с което делът им по отношение на продажбите във физическите магазини е повишена от 26,6% на 27,1%. 
Комбинацията от неприятното време през декември и акциите на продавачите, свързани с " черния петък ", евентуално са съдействали за " мъчителния край " на годината за търговията на дребно, подчертава Джеймс Смит, икономист за развитите пазари в ING и добавя: " В реалност потребителският декор стартира да се усъвършенства и това е мъчно да се съгласува с мащаба на декемврийския спад. Подозираме, че огромна част от загубата ще бъде възобновена през януари/февруари. "     Според него постоянните вероятности за растежа на действителните заплати, спадът на инфлацията и леко нарасналото потребителско доверие ще поддържат възобновяване на локалната стопанска система.    
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР