Прочетох една статия, тъкмо когато станах министър. В нея се

...
Прочетох една статия, тъкмо когато станах министър. В нея се
Коментари Харесай

Магистралата между Белград и Сараево е напът да помири Сърбия и Босна

" Прочетох една публикация, таман когато станах министър. В нея се споделяше, че в случай че част от вашата страна е бедна, би трябвало да построите път от нея до столицата ви и тя повече няма да бъде бедна. "

Тези думи на миниcтъpа нa cъoбщeниятa и тpaнcпopтa нa Бocнa и Xepцeгoвинa Иcмиp Юcĸo, казани пред туска медия, разказват съвършено желанията на политиците и хората от Западните Балкани.

Държавите от района бaвнo, нo увеpнo ce вървят ĸъм Oбeдинeнa Eвpoпa и мeчтaят зa хубави автомагистрали ĸaтo cpeднo- и зaпaднoeвpoпeйcĸитe. Te иcĸaт дa зaмeнят ocтapелите си пътища c нoви необятни аутобани и дa cвъpжaт с тях cтoлицитe и нaй-гoлeмитe cи гpaдoвe. Новите по-бързи пътища ще донесат по-динамична стопанска система и разцвет, по този начин жадувани от живеещите в най-бедната част на Европа.

Точно подобен е планът за автомагистрала сред столиците на Сърбия и Босна и Херцеговина - Белград и Сараево. Това е най-сложната автомагистрала на Балканите (а може би и на целия континент) и то не толкоз заради сложния релеф и техническите провокации, а основно поради недоверието и несъгласията сред двете прилежащи страни, които ще свързва.

Два маршрута

Макар дистанцията сред двете столици е да е единствено към 300 км, ръководещите в Белград и Сараево като че ли са от разнообразни вселени. Магистралата се забави с повече от 2 години, откакто сърби и бошняци имаха различия за маршрута - първите желаеха той да минава през Република Сръбска, а вторите - през босненския промишлен център Тузла.

В последна сметка автомагистралата ще минава и по двата маршрута. Босненският магистрален път ще стартира от Сараево, продължавайки на североизток през Зеница, Тузла, Бръчко, Биелина, Сремска Митровица и ще стига до Белград. Между Сараево и Зеница към този момент има автомагистрала, а останалият сектор до границата със Сърбия ще бъде с дължина 150 км.

Сръбската част ще стартира от Белград, спускайки се на югозапад през Пожега, Ужице, Котроман, Вишеград и ще стига до Сараево. Сърбия от някоколко години построява автомагистрала сред Белград и Пожега, като секторите се строят от китайски, азербайджански и локални компании. Останалата част ще бъде дълга към 160 км и съгласно сръбски медии ще коства към 800 млн. евро.

Ключовият сътрудник

Магистралата несъмнено е най-важният инфраструктурен план за двете прилежащи страни. За да го осъществят, Белград и Сараево се възползват от поддръжката на мощен сътрудник - Турция. Босна има дългогодишни топли връзки с страната от Босфора, а напоследък и Сърбия разчита на турското партньорство.

Двете страни от някогашна Югославия се нуждаят от съществено финансиране, защото общата цена на плана се пресмята на към 3 милиарда евро. Турция е подготвена да го даде под формата на нисколихвен заем, както и да помогне при проектирането и строителните действия.

" Цената на плана ще бъде отчасти обезпечена от Eximbank, а турските реализатори също ще допринесат за финансирането на плана ", съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган по време на скорошно посещаване в Босна.

Ердоган е и основен посредник сред двете страни, като точно той позволи разногласието им от кое място да минава автомагистралата, предлагайки да се употребяват и двата маршрута.

Главен реализатор ще бъде турската строителна компания " Ташяпи ", на която ще бъдат предоставени още няколко инфраструктурни плана в Сърбия.

Ползите

Магистралата ще донесе огромни стопански изгоди, като от тях ще завоюват главно двете страни, само че и целият район. Ежедневно по двата маршрута на новия аутобан се чака да минават по 10 000 транспортни средства.

Пътят ще минава през небогати региони на Сърбия и Босна, където се чака да донесе нови вложения и работни места и ще усъвършенства свързаността на Западните Балкани.

" Този план ще донесе доста изгоди за Босна и Херцеговина. Не е нужно да сте стопански специалист, с цел да знаете какъв брой ще способства за икономическото развиване, търговията и туризма ", показва министърът на известията и превоза на Босна и Херцеговина Исмир Юско в изявление за Анадолската осведомителна организация.

" Изграждането на автомагистралата Белград-Сараево е от огромно значение както за Сърбия, по този начин и за целия район ", счита сръбският министър на строителството, трафика и инфраструктурата Зорана Михайлович, представена от локални медии.

Турският президент Ердоган също осъзнава значимостта на плана и го разгласи за " балсам на районния мир ".

" Би било огромна загуба за нас да не използваме такава чудесна опция, която в никакъв случай преди не е идвала в актуалната история на Босна и Херцеговина ", сподели министърът на известията и превоза на Босна и Херцеговина Исмир Юско.

Макар бошняци и сърби да не се обичат и раните от войната посред им към момента да не са изцяло заздравели, те загърбват разликите си и към този момент работят дружно в името на общите цели - по-добра съгласуваност, по-динамична стопанска система и по-добро богатство на своите жители. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР