Проблясък на надежда в преговорите за Брекзит - ново предложение

...
Проблясък на надежда в преговорите за Брекзит - ново предложение
Коментари Харесай

Новото предложение на Лондон за Брекзит - плаха надежда

Проблясък на вяра в договарянията за Брекзит - ново предложение от Лондон събра представители на Англия и Европейски Съюз за интензивни диалози в Брюксел. Сериалът " Труден бракоразвод " още не е стигнал финала, показва Дойче веле.

През последните дни стана ясно, че основният договарящ на Европейски Съюз обича да изкачва планини в свободно си време. С планинско нанагорнище Мишел Барние съпостави договарянията за Брекзит в Брюксел - съгласно него и за двете инициативи са нужни централизация, увереност и самообладание. След като в четвъртък срещата сред Борис Джонсън и ирландския министър председател Лео Варадкар ненадейно породи оптимизъм и очерта пътя към допустима договорка, Барние най-сетне видя задоволително съображение да изпрати договарящия екип в " тунела " този уикенд. Това значи строго секретни, интензивни договаряния, съпроводени от доста малко сън и хранене на крайник.

Ново английско предложение

За първи път откогато Борис Джонсън встъпи в служба, европейската страна приема английското предложение за задоволително съществено да послужи като насочна точка за обстойни разисквания на правните и механически елементи от съглашението. " Виждаме пътека към съглашение " съобщи съвсем въодушевено Варадкар след диалога си с английския министър председател.

Пътят към съглашението очевидно включва нов метод към казуса със Северна Ирландия. Съобразно този метод, на ирландския остров няма да има твърда митническа граница, което е едно от безспорните условия на Европейски Съюз. Границата ще бъде преместена имагинерно в Ирландско море. По този метод Северна Ирландия ще разполага със комплицирана система, която ѝ разрешава от една страна да остане в митническия режим на Европейски Съюз, а от друга - в бъдеще да се възползва от по-евтините цени на Англия.

Както изясни Борис Джонсън в изявление: " Цяла Англия ще се възползва от преимуществата на Брекзит ". Дали въобще в миналото ще има такива, към този момент не може да се каже, само че тук става дума по-скоро за политическия принцип, съгласно който Северна Ирландия не би трябвало се третира по-различно от Англия като цяло. Във всеки случай точно това е условието на юнионистите от северноирландската Демократическа юнионистка партия (ДЮП), които директно преди новите договаряния подсетиха на премиера своето мнение по въпроса.

От друга страна, в петък Борис Джонсън не отговори съответно на въпроса дали Северна Ирландия ще напусне митническия съюз с Европейски Съюз, което подсказва, че вероятно въпреки всичко е допустимо да се реализира компромис.

Сделката с Мей - единствено че с ново име?

Явно е също, че новото английско предложение съдържа основни детайли от предходното съглашение за излизане от Европейски Съюз, контрактувано с Тереза ​​Мей, което Народното събрание отхвърли три пъти тази зима. В същото време Борис Джонсън счита да се върне към първичното предложение на Европейски Съюз, а точно разновидността, който включва характерния защитен механизъм ( " бекстоп " ) единствено за Северна Ирландия, гарантиращ, че няма да бъде построена фактическа граница на ирландския остров.

Ако Лондон осъзнае, че това е един тип претопляне на остарялата гозба или преформулиране на към този момент остарели условия, твърдите покровители на Брекзит от ДЮП, торите, партията " Брекзит " и медиите на бърза ръка могат да взривят компромисната договорка на Борис Джонсън. Във всеки случай възможностите му Народното събрание да я утвърди, не са прекомерно оптимистични.

Джонсън няма особена вяра да завоюва още гласове от лейбъристите, с изключение на гласовете на тези петима депутати, които поддържаха съглашението, контрактувано от Тереза Мей. Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин е подложен на мощен вътрешнопартиен напън за втори референдум, който да бъде последван от нови избори.

Какви са възможностите?

" Шансовете несъмнено са по-добри от предходната сряда, само че има още доста неща, по които може да се споразумеем и още един куп други, които да се провалят ", по този начин консервативният уеб страница " Politics home " цитира държавен източник. Настроението в Лондон наподобява по-скоро сдържано оптимистично.

Освен това времето не е страната на Борис Джонсън. На този стадий наподобява съвсем невероятно в рамките единствено на 2 дни всички комплицирани елементи да бъдат вписани в правни формули и в подготвен за автограф документ, който идващия четвъртък да бъде утвърден от посланиците на всичките 27 страни членки на Европейски Съюз и техните държавни глави. Неминуемо ще се наложи техническо удължение на периода. Но тогава Борис Джонсън няма да може да извърши централното си заричане страната непременно да излезе от Европейски Съюз на 31 октомври.

Това отслабва политическата му позиция за идните избори, подтиква гласоподавателите към партията " Брекзит ", дава време на опозицията да предотврати корав Брекзит и по-късно да изиска втори референдум. Освен това Народното събрание одобри закон против Брекзит без договорка и мнозина имат вяра, че в този момент Джонсън ще бъде задължен да го съблюдава.

Макар в това време да има проблясък на вяра в договарянията в Брюксел - нищо не е несъмнено и неуспехът е доста по-вероятен от бързото съглашение. Някои дипломати от Европейски Съюз не престават да се съмняват, че Борис Джонсън в действителност желае да реализира съглашение за излизането на Англия, а други не имат вяра в английския метод на водене на договаряния. Във всеки случай сериалът " Трудният бракоразвод на Англия с Европа " остава трогателен до самия край.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР