Проблемите с лимитите в здравеопазването не са нови. Още при

...
Проблемите с лимитите в здравеопазването не са нови. Още при
Коментари Харесай

Проф. Георги Михайлов: Държавата да се намеси и да направи по-гъвкава лекарствената политика

Проблемите с лимитите в опазването на здравето не са нови. Още при конструирането на Националния рамков контракт искахме отпадането на лимитите, само че за жалост това не бе признато. Това сподели националният представител от ПГ на "БСП за България " проф. Георги Михайлов пред бТВ, оповестиха от пресцентъра на партията.

Той добави, че в огромни лечебни заведения даже съществуват "виртуални кревати ", които се трансферират според от това- в кое поделение лимитът се приближава. "Това е абсурд, а не действително опазване на здравето, тъй като хора, които се нуждаят от здравна помощ, не могат да я получат ", съобщи Михайлов.

Народният представител разяснява, че когато финансирането на лечебните заведения минава през клинични пътеки, с цел да не изпаднат в неплатежоспособност, лечебните заведения би трябвало да "въртят " пътеки. "Докато тази система не рухне, а всички желаят това да се случи, ще би трябвало да има предели, митинги, каузи на лечебни заведения против НЗОК и в края на всяка година безмълвно ще се прави смяна на бюджета на касата, с цел да може да се удовлетворят финансовите потребности на опазването на здравето ", разяснява още Георги Михайлов.

"Изчезването на медикаменти от пазара е обвързвано с ужасяващо дефектната лекарствена политика на страната, която се дирижира от НЗОК и министерството ", безапелационен бе Георги Михайлов.

Той съобщи, че това, което се прави, е безсрамие. Народният представител сподели още, че търговията със стратегически значими медикаменти се дирижира от две - три компании и когато те имат спор с клиент или дистрибутор, доставката може да спре.

"В момента, да вземем за пример, липсва Винкристин - стратегическо лекарство за лекуването на туморни болести и левкимии при децата и сътрудниците от детската онкология се чудят с какво да го заместят. Това е унизително и грозно. Държавата би трябвало да се намеси и да направи по-гъвкава своята лекарствена политика ", съобщи още проф. Георги Михайлов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР