Указанието за работа със списък на диетични храни за специални

...
Указанието за работа със списък на диетични храни за специални
Коментари Харесай

Обжалват указанията на НЗОК за заплащане на медицинските храни

Указанието за работа със лист на диетични храни за специфични медицински цели за домашно лекуване, заплащани изцяло или отчасти от НЗОК, оповестено на 30 април, ще бъде обжалвано в съда. Това съобщи пред БНР доктор Антоанета Тончева – генетик и член на Сдружение „ Общност Мостове “.

„ За всички пациенти Здравната каса е сложила преди всичко условие тези храни да се употребяват извънредно за независимо хранене, т.е. лекарите би трябвало да бъдат принудени да лъжат и да споделят, че техните пациенти се хранят единствено с такива храни. Вторият проблем – за пациентите над 18 години се изисква да има предоставена епикриза, която да удостовери нуждата от слагане на сонда или стома. Това орязва доста хора, които за къси интервали от време имат потребност от поддръжка с такива храни “, сподели доктор Тончева.

Тя беше безапелационна, че въпреки напътствията да са направени с присъединяване на специалисти, действително документът не съдържа тяхната експертиза.

„ Това са едни орязани, осакатени инструкции, които да свършат половинчата работа. Това са го правили служителите в Касата, без да се съобразят със мненията на лекари специалисти. Беше оповестен и описът на утвърдените за доставка храни. От общо 12 храни 100% ще се възстановяват 2 или 3, а за останалите пациентите ще би трябвало да доплащат “, означи още доктор Тончева.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР