Проблеми с продажбите в Китай, съдебни дела за патенти в

...
Проблеми с продажбите в Китай, съдебни дела за патенти в
Коментари Харесай

От AI до регулации: Пет основни предизвикателства пред Apple през 2024

Проблеми с продажбите в Китай, правосъдни каузи за патенти в Съединени американски щати, закъснение в генеративния изкуствен интелект - единствено няколко седмици след началото на годината Apple би трябвало да запретне ръкави и да откри решения на редица провокации, които засягат доста елементи от цялостния ѝ бизнес.     Миналата седмица Microsoft зае мястото на Apple като най-високо оценената обществено търгувана компания, откакто през по-голямата част от последното десетилетие изоставаше от производителя на iPhone. Повишаването на цената на акциите на Microsoft се дължи значително на ранните и огромни залози на изкуствения разсъдък - област, в която Apple изостава.    Но анализаторите считат, че компанията ще успее да си проправи път през разрастващите се минни полета пред себе си.   

" Apple, която към момента е най-голямата компания в света по пазарна капитализация, съм сигурен, че ще направи всичко допустимо, с цел да сведе до най-малко въздействието на тези проблематични области. Тя към момента ще разполага с извънредно лоялна база от консуматори, тъй че цената на марката, известността и качеството ѝ да не бъдат компрометирани ", споделя Дейвид Маккуин, шеф в ABI Research, пред CNBC.  
Медията прави обстоен обзор на това, което следва пред софтуерния колос през 2024 г.     Проблеми в Китай    Едно от най-големите трудности пред Apple тази година ще бъде оправянето с пазара в Китай, втората по величина стопанска система в света. Компанията се затруднява да притегли клиенти на iPhone в страната след стартирането на извънредно сполучливия смарт телефон Mate 60 Pro на Huawei.     В неочакван ход Apple неотдавна предложи краткотрайни отстъпки за своите модели смарт телефони и други артикули в Китай, като понижи цените на iPhone с към 70 $. Този ход повдигна въпросителни към това какъв брой добре в действителност се показва софтуерният колос на един от най-важните си пазари, обезпечил към 20% от продажбите му през предходната година. Според неотдавнашен отчет на Reuters продажбите на iPhone в Китай са спаднали с 30% през първата седмица на годината на фона на натиска от страна на съперника Huawei.    Дан Айвс, анализатор от компанията за пазарни изследвания Wedbush, дефинира Китай по едно и също време като най-голямото предизвикателство и най-голямата опция за Apple.    

Продължаваща патентна битка 
Един от най-популярните артикули на Apple - Apple Watch, сега остава неразрешен в Съединени американски щати поради развиването на един от най-значимите патентни разногласия от много време насам.    Миналата седмица федерален апелативен съд на Съединени американски щати възвърне възбраната за някои от по-престижните версии на Apple Watch. Apple изиска нейното прекратяване, до момента в който апелира решението на Комисията по интернационална търговия на Съединени американски щати, което влезе в действие предишния месец. Това предписание попречи на компанията да внася Apple Watch Series 9, Apple Watch Ultra 2 и други по-нови модели в Съединени американски щати, защото е в нарушаване на патента за пулсоксиметър на здравната компания Masimo.    През 2022 година Apple е продала 49 млн. смарт часовника, а през първите 9 месеца на 2023 година - към 26,7 млн.     Забраната евентуално ще повлияе на резултатите от продажбите, счита Джитеш Убрани, управител изследвания в IDC, като прибавя, че също така този проблем ще навреди и на репутацията на Apple.     Все още не е ясно какъв брой дълго ще продължи разногласието и дали Apple ще успее да уреди делото.   Стъпка обратно в региона на генеративния неестествен интелект 

Големите софтуерни компании, измежду които Microsoft, Meta, Гугъл и Samsung, не престават да внедряват функционалности на генеративен изкуствен интелект в своите услуги, компютри и смарт телефони. Apple обаче значително мълчи по тематиката. 
Говори се, че компанията ще вкара нови функционалности на Siri, задвижвани от AI, при стартирането на iOS 18 по-късно тази година. Очаква се някои от тези функционалности да са извънредни за премиум моделите на iPhone 16, само че на процедура AI нововъведенията във флагманските смарт телефони не са напълно ново нещо.     Най-новата линия Pixel 8 на Гугъл, която беше пусната на пазара през октомври 2023 година, към този момент има доста функционалности с AI, а линията Galaxy S24 на Samsung, която се появи по-късно същия месец, също разполага с сходни принадлежности, като да вземем за пример превод в действително време и обновени функционалности за редактиране на фотоси.    Стремежът към AI е част от по-големите старания на производителите на смарт телефони да се отличат на претъпкания пазар и да провокират неспокойствие в една сфера, в която нововъведенията значително са в застой през последните години. Въпреки че е малко евентуално потребителите да преминат към други марки особено поради функционалностите на изкуствения разсъдък, хората в последна сметка ще стартират да чакат от Apple да дава сходни или по-усъвършенствани принадлежности.    Това не е първият случай, в който Apple изостава в нововъзникващи софтуерни области като 4G, 5G и сгъваеми екрани. В последна сметка обаче нито един от тези случаи на закъснение не е предизвикал обилни усложнения за компанията.   Притеснения по отношение на приходите   

Натискът върху Apple е да усили продажбите в другите си продуктови категории. През ноември софтуерният колос регистрира спад на продажбите на годишна база за четвърто следващо тримесечие, като се бори по-специално с отлива при Mac и iPad. Приходите от iPhone обаче набъбнаха с 3% до 43,8 милиарда $. 
Все отново по-рано този месец Barclays намали рейтинга на акциите на Apple, базирайки се на разочароващите продажби на iPhone 15 в Китай и на намаляването на търсенето на най-новите модели. В същото време се чака идващото потомство iPhone 16, което би трябвало да излезе по-късно тази година, да има единствено козметични усъвършенствания.    Apple е изправена и пред провокации, свързани с идното стартиране на пазара на VR хедсета Vision Pro, което ще бъде най-рискованата продуктова премиера от години насам. Компанията ще би трябвало да потвърди, че устройството, което съчетава по едно и също време виртуална и добавена действителност, е в действителност бъдещето на компютрите, което няма да е по никакъв начин лесна задача.    Регулаторен натиск   

Няколко огромни софтуерни компании, считани от Европейски Съюз за преобладаващи " пазачи " на интернет пространството, в това число Apple, ще би трябвало да вкарат нови правила за платформите си през тази година. Това значи, че на американския софтуерен колос може да се наложи да се откаже от изключителния надзор върху метода на разпространяване на приложенията в iOS - ход, който в последна сметка ще се отрази сигурно на приходите му. 
Новият Закон за цифровите пазари на Европейски Съюз, който беше признат през 2022 година, има за цел да ускори конкуренцията в региона на онлайн услугите, а една от измененията, произлизащи от него, ще изисква преобладаващите операционни системи да разрешават съществуването на по-малки магазини за приложения на трети страни, както и опцията за инсталиране на приложения от всяко място отвън формалния си магазин.    Съгласно новите правила преобладаващите магазини няма да могат да изключват от листата приложения, които отхвърлят да употребяват патентованите им системи за разплащане - проблем, на който неотдавна обърна внимание антитръстовото дело на Apple с Epic Games. Голяма част от приходите на магазина за приложения на софтуерния колос идват от 30-процентната такса, която той получава посредством своите канали за заплащане от продажбите на цифрови артикули и услуги, тъй че наредбите ще обиден директно бизнес модела на компанията. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР