Проблемът с топенето на ледовете в Арктика отново е на

...
Проблемът с топенето на ледовете в Арктика отново е на
Коментари Харесай

Арктика без ледове до 20 години

Проблемът с топенето на ледовете в Арктика още веднъж е на дневен ред.

Професорът от Университета в Кембридж и експерт по океанология Питър Уодъмс сигнализира, че до 20 години Арктика може да остане без ледена завивка, осведоми Ройтерс.

 Арктика без ледове до 20 години

Причината, несъмнено, е в световното стопляне, което неизбежно ще аргументи повишаване на равнището на Световния океан.

Обезледяването на Арктика през летните месеци ще заплаши съществено популацията на някои скотски типове. Заплашени са най-много на тюлените и полярните мечки.

Британският океанолог счита, че признаците за началото на процеса към този момент са налице и до едно десетилетие към този момент ще станат изцяло очевидно.

По-рано тази година, през март, и еколожката от университета на Аляска във Феърбанкс Кейти Уолтър призна, че е обезпокоена след обиколка в Сибир и Аляска.

Вследствие на топенето на ледената завивка из цяла Арктика се образуват езера, от които се отделя метан. Увеличеният метан от своя страна форсира климатичните промени и води до стопляне. Ако количеството метан е доста огромно, планетата ще се затопли, без значение от това какъв брой са намалели излъчванията на парниковите газове.

" Езерата на Арктика са 5 пъти по-големи, в сравнение с през 2005 година Това е невиждано ", обезпокоеното съобщи напролет Уолтър.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР