Проблемът с т. нар. паркиране на ъгъл или паркиране в

...
Проблемът с т. нар. паркиране на ъгъл или паркиране в
Коментари Харесай

Паркирането в защрихована зона все още е проблем без решение

Проблемът с така наречен паркиране на ъгъл или паркиране в защрихованите зони на кръстовищата към момента не намира своето решение. То съставлява заплаха за пешеходците и водачите, само че най-много затруднява напредването на участниците в придвижването, постоянно пречи на градския превоз да стигне до хората, които бързат за работа, за спектакъл или пък за любовна среща.

Обаче хитреците, паркиращите на ъгъл, считат, че в забутаните улички на кварталите няма кой да ги хване. Те се възползват от обстоятелството, че нарушаването им може да бъде регистрирано единствено от полиция, а не от чиновници на Центъра за градска подвижност. Разбира се, полицията (ако ги хване) има право да им подари санкция за 20 лева, обаче това е риск, който се поема, счита 21-годишният водач М.М. Според него по-добре е фиш, в сравнение с неудобството да ти вдигнат колата и да вървиш да си я търсиш на профилирания паркинг.

За "БАНКЕРЪ " Румяна Милова, изпълнителният шеф на Центъра за градска подвижност в София, сподели, че за последните месеци при осъществен мониторинг за нарушителите, които паркират погрешно, са установени 1586 погрешно паркирани пътни транспортни средства (ППС) - на кръстовища, пешеходни пътеки, спирки на градския превоз и други

Според Центъра за градска подвижност 90% от погрешно паркираните коли са резултат от устрема на водачите им да избегнат заплащането на цената за паркиране. "В сдружението ни всекидневно постъпват десетки сигнали за погрешно паркирани ППС по цялата територия на Столичната община. Всеки ден към 200 коли наложително се реалокират на профилираните паркинги ", твърди Румяна Милова.

Автомобил, спрял в нарушаване, се подвига от паяк "по предписание на полицията ", ясна е нормативната уредба. Но от април месец тази година бе основана Службата за надзор към Центъра за градска подвижност, чиято съществена задача е да направлявала точно неправилното паркиране. Така в столицата с изключение на Общинската полиция и инспектори от въпросната работа могат да разпоредят наложително пренасяне на колата ви. От Центъра прецизираха, че това не са контрольорите в зоните за почасово платено паркиране, а екип от 10 души, които ревизират тъкмо за коли, които са паркирани по този начин, че да пречат на придвижването.

Може ли 10 инспектори да се оправят с 20 пъти повече извършители дневно!? А за какъв брой нарушавания не е постъпвал въобще сигнал до Службата, можем единствено да гадаем. Тези условия дават нужното успокоение на нарушителите, с цел да продължат да паркират в защрихованите зони.

"Смели " извършители постоянно ще има, само че недобрите условия за паркиране основават предпоставки за тях. Пример за това е почасовато паркиране на улици, булеварди, площади и паркинги, които са общинска благосъстоятелност, където оптималният престой е 2 часа. Представете си единствено публицистите, които би трябвало да отразяват 5-часов митинг пред Парламента и няма къде да паркират там... Според Милова системата „ Паркирай и пътувай “, която разрешава да паркираш в буферен паркинг на метрото против карта за градския превоз и с изискването да ползваш метрото, е стъпка напред към подобряването на изискванията за паркиране. Както "БАНКЕРЪ " писа, услугата е безвъзмездна единствено в работно време, след него тя коства 0,50 лева на час. Буферният паркинг на метростанция "Васил Левски " стартира да действа през октомври и се чакат още такива.

Но какво може да бъде променено в нормативната уредба по отношение на паркирането, с цел да работи тя по-ефективно? На този въпрос изпълнителният шеф на Центъра не даде предложение какви ограничения могат да се вземат. Според Румяна Милова, преди да се вършат промени, е необходим разбор на обстановката все още. “Говорим с необятен кръг от специалисти, учим се от непознатия опит. Но каквато и разпоредба да имаме, няма да помогне, в случай че ние непрестанно се опитваме да нарушаваме разпоредбите “, счита тя.

Кои проблеми пречат на Центъра за градска подвижност да прави работата си по-ефективно?

Често жителите подлагат на критика институцията, че като подадат сигнал за погрешно паркиран автомобил пред дома или офиса им, тя не реагира незабавно. На това разчитат и нарушителите, които паркират на ъгъл. То им дава времето да офейкат, преди органите на реда да ги спипат. “Паяците “ не са безпределно число и няма по какъв начин да се отзовават на мига. С приоритет работим в зоната по искане на полицията или там, където има проблем с прекосяването на градския превоз ", съобщи Милова.

Тя дефинира като съществено предизвикателство и казуса с „ нормативния вакуум “ по отношение на бъдещето на непотърсените коли, които са вдигнати от паяк и преместени на профилиран паркинг. Към момента става дума за 200 коли. Някои от колите натрупат такси за престоя си там от години. И напълно разумно и предстоящо е, в случай че сумата за престоя плюс санкциите надвишава цената на колата, никой да не си я потърси. Законът към момента не разрешава на чиновниците на Центъра да се лишат от тези коли сирачета и по този начин могат да ги съхраняват вечно.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР