Признаците, че страдате от депресия не са толкова ясни, колкото

...
Признаците, че страдате от депресия не са толкова ясни, колкото
Коментари Харесай

8 фини и често пренебрегвани признака, че страдате от депресия

Признаците, че страдате от меланхолия не са толкоз ясни, колкото и филмите ги показват. Това не е като когато имате простуда или грип, където признаците са явни – кашлица, кихане, тапи и обща ненавист към Вселената. Силната горест и безизходност са единствено част от уравнението. Не единствено депресивните признаци могат да варират от леки до тежки. Те също по този начин могат да се маскират като ежедневни привички и страсти, които не е наложително да приравните с депресията.

Ето някои от признаците, че страдате от меланхолия:

Постоянно сте заети.

Разбира се, всички имаме напрегнати графици. Някой с меланхолия обаче може да употребява непрекъснатата претовареност като метод да се отърве от възприятията си. Едно изследване открива, че работохолизмът постоянно се среща дружно с психиатрични разстройства като меланхолия и тревога. Заетостта може да е метод за тези хора да пренебрегват или избегнат мъчителните проблеми, които могат да допринесат или задействат тяхната меланхолия.

Не чувствате нищо.

Депресията не е наложително да се трансформира в изключителна горест. Вместо това тя може да стане незаинтересованост. Сякаш сте в една комплицирана сива зона, в която не сте печален, само че и не сте тъкмо благополучен. Всъщност не усещате доста от нищо. При меланхолия тези промени в настроението, без значение дали горест, яд или въобще да нямате страст се поддържат. Те не са просто подобаващ прочувствен отговор на събитие в живота ви.

Имате проблеми със съня.

Лесно е да отдадете неналичието на сън на работа или домакински любим, който желае да играе в 3 часа сутринта. Постоянните нарушавания на съня обаче също могат да бъдат симптом, че страдате от меланхолия. Някои хора може да заспят и да им е все по-трудно да стават заран, до момента в който други може въобще да не съумяват да заспиват. Вечното безсилие може да прерасне в възприятие на тревога и фрустрация, да не приказваме, че ще изостри други депресивни признаци, които може да изпитвате.

Боли ви на всички места.

Депресията може да провокира мъчителни признаци като главоболие, болки в цялото тяло и отмалялост. Болката може да утежни депресията, което по-късно може да ускори болката още повече. Така се основава един циничен кръг, в който едното непрестанно се зарежда с другото.

Вие се борите да вземате решения.

Физиологично е потвърдено, че частта от мозъка, която въздейства върху мотивацията и вземането на решения, има загуба на сиво вещество при хората с меланхолия. Това може да накара даже и най-малките решения да станат непостижими за вас.

Апетитът ви се губи.

Всяка смяна в питателните ви привички може да бъде предходник на меланхолия. Някои хора не желаят да ядат, когато са депресирани. Други може да се опитат да успокоят прочувствената болежка от депресията, като посегнат към успокояващи храни. Междувременно, в случай че желаете да се храните здравословно, може внезапно да се удавите в контейнери за храна за у дома и опаковки за нездравословна храна. Понижението на диетата също може да е симптом, че страдате от меланхолия.

Най-малкото нещо ви отблъсква.

Тъй като депресията е толкоз тясно обвързвана с тъгата, раздразнителността е постоянно срещан симптом, който множеството хора подценяват. Помислете за неща, които вършиме рутинно, като очакване на опашка за кафе. Ако откриете, че се вълнувате доста за дреболии, които нормално не забелязвате, това може да е червен байрак, че нещо друго се готви под повърхността. Например това са муден барман, клиент, който заплаща няколко минути или пък запушване.

Често избухвате в сълзи.

От друга страна, може да откриете, че ридаете за най-дребните неща. Например това включва лека кавга с колегата си, загуба на ключове, инцидентно пазаруване на мляко с изминал период на валидност. Малките проблеми могат да се почувстват големи, когато сте депресирани. Вместо да се справяте с тези неща, както бихте създали другояче, може да плачете по-лесно и по-късно да имате проблеми със затварянето на шлюзовете. С други думи, в случай че дребните ежедневни неща ви карат да посегнете към носните кърпички, евентуално страдате от меланхолия.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР