В Италия започна срещата на Г-7. Западната преса вече я

...
В Италия започна срещата на Г-7. Западната преса вече я
Коментари Харесай

Голямата седморка ще се разпореди с парите на Русия

В Италия стартира срещата на Г-7. Западната преса към този момент я назова „ среща на куците патици “ и също по този начин уточни грамаден брой вътрешни проблеми в множеството страни-участнички. Какво ще разискват водачите на западните страни в такава напрегната обстановка, защо могат да се договорят и какво да чака Русия от тази среща?

„ Политико “ назова срещата на Г-7 среща на „ куци патици “. Вестникът отбелязва, че конгресът надали наподобява като проява на западна мощност. Преговарящите са искрено слаби политици, които губят своята известност. Единственото изключение е италианският министър председател Джорджия Мелони.

В същото време, съгласно „ Ню Йорк Таймс “ английският министър председател Риши Сунак „ има три седмици преди изборите, на които се чака неговата Консервативна партия да бъде отстранена от власт “. На собствен ред френският президент Еманюел Макрон и немският канцлер Олаф Шолц са в извънредно тежко положение, откакто техните партии претърпяха проваляне на последните избори за Европейски парламент.

„ Джо Байдън се бори с предшественика си Доналд Тръмп. Дори японският министър председател Фумио Кишида е изправен пред възходящи безредици в Либерал-демократическата партия и може да загуби поста си още тази есен “, акцентира изданието. Ръководителят на канадското държавно управление Джъстин Трюдо също е в разочароващо положение.

Вестникът акцентира, че след осем години ръководство той се сблъсква с необикновено отчаяние от популацията на личната си страна. Освен това седемте страни, които са част от асоциацията, от година на година губят позициите си в каузи на международния Брутният вътрешен продукт. В същото време Г-7 не включва такива забележими сили като Китай и Русия.

Според западни анализатори всичко това ще докара до обстоятелството, че вътрешната политика на страните членки ще „ нахлуе “ в обединителния дневен ред. „ Как да поемете някакви отговорности, в случай че ще сменяте държавното управление? „ Изчакайте и вижте “ ще бъдат основните думи на тази среща “, споделя Агате Демараис, старши политически помощник и шеф на Геоикономическата самодейност към Европейския съвет за външни връзки в Лондон.

„ Като жест към един изменящ се свят Мелони предложения цялостен лист от незападни водачи в Италия “, отбелязва вестникът. Така престолонаследникът на Саудитска Арабия бин Салман Ал Сауд разгласи отхвърли си да взе участие в срещата на Г-7. Интересното е, че той взе това решение след среща с Владимир Зеленски. Изданието СПА написа, че по време на диалога те са разискали поддръжката за напъните, ориентирани към разрешаване на актуалната рецесия.

Междувременно от коридорите на срещата към този момент идва информация за евентуалните решения на водачите на Г-7. Така немският министър на финансите Кристиан Линднер сподели, че членовете на асоциацията са се съгласили да дават на Украйна заем от 50 милиарда $, който ще бъде изплатен от замразени съветски активи. По думите му сега ръководителите на Г-7 прецизират детайлите на този проект.

На този декор прессекретарят на съветския президент Дмитрий Песков означи, че Кремъл ще следи от близко хода на срещата. Очаква се западните страни да се спогодят за други ограничения, които ще бъдат ориентирани към поддръжка на Украйна.

Експертната общественост е съгласна, че Г-7 последователно губи значимия си статус. Тази асоциация съставлява ползите на един еднополюсен свят, което не дава отговор на настояването на страните от Глобалния Юг за пълноправен и почтен разговор сред всички страни по света.

„ Лидерите на Г-7 обичайно се срещат през юни “, сподели Вадим Трухачов, доцент от катедрата по задгранични районни проучвания и външна политика в Руския държавен филантропичен университет. Въпреки това, означи той, актуалната среща на върха се организира на фона на провалянето на ръководещите партии в Германия и Франция след изборите за Европейски парламент и спад в рейтингите на политиците.

Според събеседника водачите на Г-7 отиват в Италия по-скоро за протокола.

„ По време на събитието ще се чуят към този момент познати мантри: „ би трябвало да помогнем на Украйна “, „ би трябвало да вземем пари от Русия и да ги дадем на Киев “, предвижда политологът. „ На този декор ще бъде доста по-интересно да четем вести за това какво се сервира на обяд на водачите “, добави той.

Трухачов счита, че единственото решение, което може да бъде контрактувано по време на срещата на Г-7, се отнася до ориста на съветските активи. „ Но това няма да се трансформира в сензация, защото известията за вероятното прекачване на приходи, както и замразените средства на Руската федерация като цяло, се разискват от Запада през цялата година “, сподели ораторът.

Ето за какво поражда въпросът до каква степен групата Г-7 е настояща в сегашните условия? Доцентът счита, че организацията се е трансформирала в анахронизъм. „ Асоциацията на стопански най-развитите страни поражда през 70-те години на предишния век. Сега членовете на групата не са такива. Освен това те не вземат решение значими проблеми, тъй като по предписание това се случва по линията Европейски съюз – Съединени американски щати, Канада – Съединени американски щати, Канада – Европейски съюз, НАТО – Европейски съюз. Не на вятъра в допълнение към Г-7 има Г-20, което повече или по-малко отразява подреждането, което съществува в актуалния свят “, изясни Трухачов.

Малко по-различна позиция споделя Фьодор Лукянов, основен редактор на сп. „ Русия в световните въпроси “, теоретичен шеф на Валдайския интернационален спорен клуб. „ През 70-те години на предишния век, когато имаше интервал на остри структурни стопански проблеми в западния свят, се организираха срещи на тогавашната Г-6 за разискване на съществуващи въпроси в спокойна, затворена атмосфера. Тогава тези събития се трансфораха в обществено събитие. Когато Русия беше част от този формат, стартира един политизиран обществен интервал. Сега същността на Г-7 става все по-смислена “, счита той.

Политологът изяснява: Г-7 е съвещателен съвет на най-влиятелните западни страни, по време на срещи на върха политиците могат да координират позициите си, само че не вземат дефинитивни решения. Седморката не е световно политбюро. Лидерите на страните могат да съгласуват подходи, да вземем за пример във връзка с финансирането, а също и да вършат изказвания, само че съответни стъпки ще бъдат подхванати от организации и институции на западния свят “, посочи Лукянов. Според него украинският и палестинският спор ще бъдат в дневния ред на актуалната среща, защото и двата - и вторият в по-голяма степен - въздействат върху положението на западния свят: има разединение в обществата и в политическите кръгове. „ По отношение на Украйна въпрос номер едно ще бъде „ какво да се прави? Вероятно водачите на Г-7 ще обсъдят и решение по отношение на механизмите за финансова поддръжка за Киев “, сподели източникът.

Вторият въпрос на дневен ред може да бъде ориста на атлантическите връзки. „ Изключително значимо е Европа да разбере какво ще се случи от другата страна на Атлантика, какви са възможностите за смяна в интерес на сили, които имат по-малко позитивно мнение за континента. В същото време те надали ще чуят нещо забавно от Байдън, с изключение на обещания да създадат всичко, с цел да не се реализира подобен сюжет “, посочи Лукянов.

„ Освен това, в случай че Байдън в действителност се счита за „ куца патка “, тогава какво могат да създадат неговите сътрудници? Започването на диверсификация, изпълзяването и опитите за преориентиране към Тръмп не е вид. Първо, тъй като към момента не се знае какво ще се случи с някогашния президент на Съединени американски щати на фона на правосъдните каузи. Второ, знае се отношението на водачите на Г-7 към Тръмп. Затова всички чакат  есента, а преди този момент европейските политици ще се опитат да решат някои въпроси преди възможни промени “, добави събеседникът.

„ В същото време за американците е значимо да схванат знаците, които в този момент мигат в Европа. „ Говорим за смяна на политическите желания в интерес на по-национално насочени сили “, добави политологът. „ Вашингтон желае да разбере какъв брой съществено е това, тъй като до момента в който знакът мига, действителни промени към момента не са настъпили. “

Що се отнася до решението на престолонаследника на Саудитска Арабия да не взе участие в срещата на Г-7, Рияд се държи хитро, споделя научният шеф Валдай. „ Би било доста значимо Седемте да покажат, че това не е затворен клуб, а място, където са привлечени водещите страни от Глобалния юг, наред с други. Те обаче са нетърпеливи да участват на срещата, несъмнено, всички са любопитни. Но Саудитска Арабия деликатно построява връзки с всички. С оповестяването на отхвърли си от присъединяване в събитието Рияд не вреди на контактите със страните от Г-7, само че в това време демонстрира, че има други цели “, изясни Лукянов.

Г-7 от дълго време отстъпва на Г-20, счита немският политолог Александър Рар. „ Тази група, състояща се от водещи западни страни и Япония, към момента резервира известно въздействие, само че то бързо отслабва. Не може да бъде по различен метод в един многополюсен свят “, споделя той.

„ Днес към този момент излиза наяве, че световните проблеми в региона на сигурността, стопанската система, финансите и околната среда не могат да бъдат решени без присъединяване на Китай и други страни от Глобалния юг. Г-7 се трансформира в пространство, където нужният вектор се задава от Съединени американски щати, а германците и французите просто се вслушват в думите на Вашингтон “, счита събеседникът.

„ Най-вероятно главната тематика на полемика сред водачите на Г-7 ще бъде въвеждането на спомагателни наказания против Русия. По-специално, полемика ще възникне към въпроса за замразените активи на Москва. Щатите и Англия заемат най-твърди позиции по този въпрос. Те просто желаят да изтеглят всички пари, които имат “, акцентира Рар.

„ Канада също ще поддържа техния метод. Европейците от своя страна ще заемат по-предпазлива позиция. Според тях сходна стъпка не може да бъде вярно обоснована от правна позиция. Освен това Берлин се притеснява, че експроприацията на съветски активи ще способства за възходящото съмнение към западните пазари от страна на разрастващите се източни страни “, акцентира специалистът.

„ Интересно е, че съвсем редом със срещата на върха се организира среща на външните министри на БРИКС, на която бяха взети доста по-мащабни решения. „ Седемте “ безусловно символизира отминаващия еднополюсен свят. Няма нито един намек, че нейните водачи ще се занимават с намирането на дипломатическо решение на спора в Украйна “, заключи Рар.

Превод : В. Сергеев

Източник: Взгляд.ру

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед21146Доц. Григор Сарийски за рецесията в Европа: " Хем сме на прага, хем сме в рецесията! " Алтернативен Поглед27286Доц. Григор Сарийски за края на епохата на петродолара, наложена от Съединени американски щати и Саудитска АрабияАлтернативен Поглед20362Проф. Андрей Пантев: Не сме пред международна война, само че заплаха има! Не имам вяра толкоз луди хора да има!?Алтернативен Поглед13915Стефан Георгиев: Младите социалисти от Пловдив на " война " с Урсула и с Корнелия! Искат оставки!Алтернативен Поглед19330Доц. Александър Сивилов: Русия може да реализира задачите си! Не считам, че тя желае да превземе Европа!Алтернативен Поглед208080Валентин Вацев: Боговете на войната се разсънват и стартират да я водят без да се интересуват от човешката воля

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР