Призивите за бойкот на референдума за промяна на името на

...
Призивите за бойкот на референдума за промяна на името на
Коментари Харесай

Френски вестник: Правителството в Скопие победи некатегорично на референдума вчера

Призивите за протест на референдума за смяна на името на Република Македония наподобява имаха резултат и доведоха до едва присъединяване, написа английският в. "Гардиън ".

Премиерът на страната Зоран Заев съобщи, че ще последва демократичното решение от вота, макар че броят на участвалите в гласуването не доближи нужните за годност 50 на 100. "По-добро съглашение с Гърция не е постигано и не би могло да бъде. За нашата страна няма опция, с изключение на присъединението към Европейски Съюз. Референдумът бе решен от тези, които желаеха да вземат решение ", съобщи на конференция водачът на Социалдемократическия съюз на Македония (СДСМ), който в този момент ще има сложната задача да прокара противоречивото съглашение през Народното събрание. Заев заложи политическото си бъдеще на ситуирането на Република Македония в западната сфера, отбелязва в. "Гардиън ", акцентирайки, че нито един референдум от оповестяването на самостоятелност през 1991 година не е бил с такова историческо значение, нито е предизвиквал сходни страсти. Гласуването се състоя на фона на поляризация, на евентуално взривоопасни страсти и на изказвания, че Русия ускорява незаконните дейности, с цел да попречи на доближаването на Република Македония и Запада.

След края на референдума Заев отхвърли изказванията, че той е бил несполучлив поради ниската изборна интензивност и посочи неговият триумф поради обстоятелството, че над 90 % от гласувалите са се произнесли в поддръжка на съглашението за промяна на името на Република Македония. Той сподели, че гръцкият министър председател Алексис Ципрас е бил осведомен за референдума и че е приветствал резултата от него. Говорителка на американския Държавен департамент също приветства резултата и сподели, че той може да приближи още повече Македония стопански и военно до Запада. За главната опозиционна партия, националистическата ВМРО-ДПМНЕ обаче след резултатите от референдума, в частност ниската изборна интензивност, ще бъде доста по-лесно да се опълчи на ратификацията на договорката с Гърция. Партията към този момент разкритикува съглашението и изрично се опълчи на внасяне на промени в македонската конституция за промяна на името, написа "Гардиън ".

Британското издание добавя, че се е разчитало, че албанското малцинство ще обезпечи висока изборна интензивност на референдума. Перспективата за високата изборна интензивност избледня и поради изборните описи, в които попадаха имена на младежи, напуснали страната, с цел да търсят работа на открито. В описите имаше 1,8 милиона младежи, от които се счита, че 600 000 са емигрирали, показва "Гардиън ".

Македонското държавно управление към този момент разгласи референдума за съвещателен, което значи, че страната няма да смени името си автоматизирано. Сега резултатите би трябвало да бъдат доказани с гласовете на две трети от депутатите, отбелязва френският в. "Фигаро ". Решението е от жизненоважно значение за бъдещето на страната, тъй като смяната на името на "Бивша югославска република Македония " на "Северна Македония " ще постави завършек на траял 27 години дипломатически спор с Гърция и ще разреши на Скопие да стартира развой на присъединение към НАТО и Европейски Съюз. С приближаването на референдума поддръжниците на смяната изглеждаха по-многобройни. Евентуалното й отменяне би означавало цялостна липса на вяра, изолираност на страната и неустойчивост, беше декларирал Заев в изявление за Франс прес.

Ако македонският парламент и Гърция ратифицират съглашението, Скопие може да се причисли към НАТО още през 2019 година и да продължи по-дългия развой на присъединение към Европейски Съюз, написа в. "Фигаро ", само че отбелязва, че част от популацията и на двете страни се отнася с злост към съглашението.

Поради неналичието на безапелационен резултат от референдума в Република Македония и двете страни се оповестиха за спечелили, написа в. "Ню Йорк таймс ". 95 на 100 от гласувалите поддържаха контракта с Гърция, само че опозицията разгласи резултата за своя победа заради ниската изборна интензивност. Заев може да срещне компликации в опитите си да убеди македонския парламент да ратифицира контракта. Управляващата партия обаче наподобява уверена, че може да събере нужния брой гласове за приемане на решението. Македонският министър председател към този момент съобщи, че в случай че опозицията не поддържа измененията, ще прибегне до друго демократично средство, свиквайки предварителни избори.

Западни представители споделят, че Русия, която от дълго време се опълчва на разширението на НАТО, се е пробвала да употребява разделянето в македонското общество, водейки акция за дезинформация в интернет през седмиците преди референдума. В отговор авторитетни западни фигури, в това число министърът на защитата на Съединени американски щати Джим Матис, посетиха Република Македония, с цел да опитат да убедят гласоподавателите да поддържат измененията.

В Гърция митингите против съглашението бяха подкрепени от консервативната Гръцка православна черква и от ултранационалисти, в това число неонацистката партия "Златна зора ". Според западни представители Русия и свързани с Кремъл олигарси също са играли значима роля в разпалването на недоволството от контракта с Република Македония, отбелязва в. "Ню Йорк таймс ".

Некатегорична победа на референдума в Република Македония, установи в. "Монд ". "Да "-то на договорката от юни с Гърция победи изрично, само че във избор със слаба изборна интензивност. Македонският министър председател приветства триумфа на референдума и увери, че болшинството от жителите са избрали една Европейска Македония. Еврокомисарят по разширението Йоханес Хан също приветства доста огромната поддръжка за контракта с Гърция. Но тъкмо в този миг в който Заев размахваше пестник в символ на победа, съперници на референдума също честваха победа пред Народното събрание. Тези разлики в интерпретацията на успеха се дължат на 50-те %. Това бе прагът, който трябваше да бъде преодолян, с цел да бъде годно гласуването. Правителството обаче посочи, че референдумът има съвещателен темперамент и заради тази причина то счита, че не е длъжно да зачита прага от 50 %. Националистическата съпротива обаче сподели, че няма да признае допитването, в случай че не бъде прекрачен прагът. Резултатите от допитването ясно демонстрират противоречие с властта, само че процесът въпреки всичко не е заровен. Целта на Заев е в този момент да получи две трети от гласовете на депутатите в Народното събрание, с цел да приспособява конституцията с наредбите на съглашението от юни. Това е много рискова задача.

Социалдемократите и техните съдружници от албанското малцинство нямат това болшинство от две трети в Народното събрание и ще би трябвало да убедят десетина депутати от опозицията да се причислят към тях. Това усложнява и задачата за Ципрас в Гърция, който, при положение на позитивен избор в македонския парламент, ще би трябвало да убеди своя личен парламент да одобри договорката. Неговият съдружен сътрудник Независими гърци е срещу нея. Националистите от Северна Гърция също още веднъж надигнаха глас през вчерашния ден с митинг в Солун. Така че в този момент стартира интервал на неопределеност и неустановеност за Република Македония, заключава "Монд ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР