Привличането на погледа на Организацията за борба с изпирането на

...
Привличането на погледа на Организацията за борба с изпирането на
Коментари Харесай

Цветомир Тодоров: България пере пари на други перачници

Привличането на погледа на Организацията за битка с изпирането на пари (Financial Action Task Force, FATF) към България не е инцидентно. То е обвързвано с динамичността на целия пазар и обстоятелството, че през годините в огромна част от свадите, свързани с пране на пари, излизат и български имена. Това разяснява в ефира на Дарик Цветомир Тодоров от Българския институт за правни начинания (БИПИ).

По думите му, до момента в който сходни кавги в чужбина са последвани от шумни разкрития, то у нас оповестението на забъркани българи във финансови афери остава без последствия.

  " В България бяха пощадени огромна част от участниците и мрежата не се разплете ", добави Тодоров.

Той разяснява, че страната ни е станала привлекателна дестинация за пране на пари, защото доверието на незаконния свят към обичайните страни, свързвани с този тип бизнес, е спаднало.

" В последните години мненията на специалисти са, че страната ни се е трансформирала в страна, която пере пари на други перачници на пари ", коментира още Цветомир Тодоров.

Той даде за образец няколко знака за това, измежду които продължаващото ново строителство, при съществуване на 35% празни жилища единствено в София. " Това явно приказва за дисбаланс в целия бранш ", съобщи анализаторът и добави, че обстановката е сходна и в морските и планинските курорти.

Тодоров акцентира и обстоятелството, че 8 от 10-те жители на Европейския съюз, включени в листата със глобите " Магнитски ", са българи.  " Имаме някогашен министър на финансите, министър на енергетиката, някогашни шефове на АЕЦ " Козлодуй ", водач на партия и настоящ политик ", изреди Тодоров.

И посочи, че няма никакъв резултат след излизане на този лист. Проверките на българските институции не са разкрили закононарушение.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР