Привърженици на крайнодесния бразилски президент Жаир Болсонаро се опитаха днес

...
Привърженици на крайнодесния бразилски президент Жаир Болсонаро се опитаха днес
Коментари Харесай

Бунтове обхванаха Бразилия, след като Болсонаро изгуби президентските избори

Привърженици на крайнодесния бразилски президент Жаир Болсонаро се пробваха през днешния ден да щурмуват централата на федералната полиция в столицата на страната в деня, когато изборната победа на водача на левицата Луиз Инасио Лула да Силва бе публично доказана, съобщи Ройтерс.

Очевидци на Ройтерс видяха последователи на Болсонаро, доста от които с обичайните си жълти национални футболни фланелки или загърнати в бразилски флагове, да влизат в конфликти с полицейски чиновници пред централата на федералната полиция.

 Снимка: AP/БТА

Полицията употребява шокови гранати и сълзотворен газ, с цел да разпръсне тълпата. Привърженици на Болсонаро подпалиха рейсове и коли в региона, прибавя Българска телеграфна агенция.

 Снимка: AP/БТА

Този изблик на принуждение идва, откакто последовател на Болсонаро беше арестуван за хипотетично образуване на " антидемократични дейности ", съпроводени с принуждение, съгласно съдията, който разпореди ареста.

Вижте всички фотоси

По-рано през днешния ден Федералният изборен съд публично разгласи Лула да Силва за победител на президентските избори. След месеци на голословни изказвания, че бразилската изборна система е уязвима за измами Болсонаро нито призна провалянето си, нито публично блокира предаването на властта на Лула да Силва.

 Лула да Силва
Лула да Силва
Снимка: AP/БТА

Някои от най-ревностните последователи на Болсонаро обаче блокираха автомагистрали в израз на митинг и построиха палаткови лагери пред военни поделения, призовавайки за боен прелом, който да осуети встъпването на Лула да Силва в служба.

 Снимка: AP/БТА

Стотици последователи на Болсонаро се събраха пред президентството нощес с плакати, призоваващи за " намеса на военните ". Президентът се причисли към тях за обща молитва, само че не произнесе тирада пред множеството.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР