Притесненията на родните производителите нарастват, защото времето им за изчакване

...
Притесненията на родните производителите нарастват, защото времето им за изчакване
Коментари Харесай

Планини от български слънчоглед залежават заради вноса от Украйна

Притесненията на родните производителите нарастват, тъй като времето им за изчакване на по-добри пазарни условия изтича​

Стотици хиляди тонове слънчоглед са влезни в страната ни от Украйна. И то на по-ниски цени. Това настояват българските производители на суровината. Те се оплакват, че складовете им са претъпкани и не могат да си пласират продукцията.

Планина от слънчоглед залежава от месеци в склада на Ангел Вукодинов в Съединение. 700-те тона са 90 % от добива, който земеделския производител прибрал от полето.

" Безконтролния импорт по така наречен коридори за експорт на украинско зърно докара до там, че нашите хранилища са цялостни с продукция и ние не можем да продаваме изобщо или би трябвало да продаваме доста под себестойност ", съобщи пред Ангел Вукодинов.

Притесненията на родните производителите нарастват, тъй като времето им за изчакване на по-добри пазарни условия изтича.

" Ако не го осъществяваме този слънчоглед по какъв начин ще си изведем сполучливо стопанската година до прибиране на реколтата, тъй като занапред предстоят доста разноски. Аз съм от 32 година в този отрасъл толкоз неясноти, толкоз боязън не съм изпитвал ", сподели Вукодинов.

По данни на националната асоциация на зърнопроизводителите след отварянето на коридорите за взаимност от Украйна в България е влезнал толкоз слънчоглед, колкото е годишното ни произвеждане към милион и 300 000 тона.

" Големите преработватели си ги вкараха с шлепове, с кораби, на камиони. Има материали отпреди няколко месеца, където опашки с украински камиони са подредени пред нашите маслобойни и пред нашите бази за предпазване това е главния проблем. В момента сме задръстени и няма пазар ", съобщи Костадин Костадинов, ръководител на УС на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Липсата на интерес към суровината потвърдиха и от стоковата борса, където от предходната година няма нито търсене, нито предложение на слънчоглед.

" Изведнъж и продавачи и купувачи изпаднаха в един инертен интервал застой. Спряха да котират на борсата евентуално очаквайки по-добра цена по отношение на проблемите, които настъпват поради обстановката в Украйна ", сподели Алесксандър Давчев, стопански анализатор.

От преработвателния отрасъл не отхвърлиха, че главните количества слънчоглед в складовете и базите у нас са импорт от Украйна. А от асоциацията на зърнопроизводителите желаят незабавни ограничения страната ни да не се трансформира в буферен склад.

" Нека коридорите си стигнат до направленията, страните от Африка, които гладуват ", прикани Костадин Костадинов.

Освен в България усложнения на пазара на зърно изпитват и в Румъния, Полша, Чехия, Унгария. Затова производители от тези страни излизат с обща декларация до Съвета на министрите на Европейския съюз и упорстват за незабавни ограничения за преодоляване пренасищането на пазара, което смъква и цените. Контрактите на европейските стокови тържища удостоверяват наклонността за спад, тъй като всеки идващ месец цената на слънчогледа е по ниска с по 5 евро на звук.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР