В град Анкира в малоазийската област Галатия (днес Анкара, Турция)

...
В град Анкира в малоазийската област Галатия (днес Анкара, Турция)
Коментари Харесай

Вижте кой празнува имен ден днес

В град Анкира в малоазийската област Галатия (днес Анкара, Турция) при започване на IV век живели няколко дами християнки - Текуса, Александрия, Клавдия, Фаина, Евфрасия, Матрона и Юлия. Момичетата се посветили на вярата си в Иисус Христос и на служение в поддръжка на бедните и слабите, по тази причина останали да живеят в девство. С всички сили и средства били в помощ на активността на локалната християнска община. Стремели се с проповед и с персонален образец, изключително с каузи на състрадание и щедрост, да притеглят дами езичнички към избавителната Христова религия.

Но триумфът на тяхната активност привлякъл вниманието на управляващите по време на следващото гонение против християните по времето на император Диоклетиан. Тези към този момент възрастни дами девици били привлечени към отговорност, тъй като освен отказвали да почитат езическите богове и да принасят жертви на техните идоли, само че и убеждавали езичниците да не го вършат, а да имат вяра в единия същински Бог, Който е споделил: " благосклонност желая, а не жертва ".

Седемте девици били хванати и предадени на съд, тъй като не почитали държавния фетиш, а с това вършели закононарушение против открития от властта ред.

Затворът, заканите и мъченията не уплашили тези дами християнки, и по тази причина била издадена заповед да ги умъртвят, като ги удавят в близкото езеро. Тогава един християнин на име Теодот, който бил племенник на една от тези свети дами, Текуса, дружно с други християни, извадил останките им през нощта и ги погребали с респект. Скоро Теодот бил оголен и тъй като се схванало, че той също е християнин, го подложили на мъчения, с цел да се отхвърли от Христос. Но той бил неотстъпчив и за нищо на света не желаел да се откаже от вярата си. Затова след доста мъчения бил обезглавен. Това се случило в 304 година

enlightenedА имен ден през днешния ден честват всички с името Клавдия.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР