Притежателите на варанти на Софарма ще могат да запишат акции

...
Притежателите на варанти на Софарма ще могат да запишат акции
Коментари Харесай

Софарма дава начало на най-голямото набиране на капитал на БФБ от 2007 г.

Притежателите на варанти на " Софарма " ще могат да запишат акции по 4.13 лева, до момента в който пазарната им цена в този момент е 5.72 лева След първичния потрес от войната в Украйна, бизнесът на фармацевтичната група не пострада чак толкоз и акциите и се повишават с 43% от началото на годината Консолидираните продажби за полугодието порастват с над 14% до 917 млн. лева, а чистата облага скача с 42.5% до съвсем 66 млн. лева Притежателите на варанти на " Софарма " ще могат да запишат акции по 4.13 лева, до момента в който пазарната им цена в този момент е 5.72 лева След първичния потрес от войната в Украйна, бизнесът на фармацевтичната група не пострада чак толкоз и акциите и се повишават с 43% от началото на годината Консолидираните продажби за полугодието порастват с над 14% до 917 млн. лева, а чистата облага скача с 42.5% до съвсем 66 млн. лева
В последните години на фондовата борса в България рядко се случват огромни събития, с изключения на над дузина листвания на по-малки компании на сегмента за започващи предприятия Beam. Сега обаче, единствено след броени дни, при започване на септември, за борсовите вложители в България ще се отвори опция да проследят и вземат участие в може би най-мащабното набиране на капитал от обществена компания в страната от 2007 година насам. " Софарма ", която е измежду най-големите борсови сдружения с към 780 млн. лева пазарна капитализация, разгласи, че дава старт на конвертирането на издадената през 2021 година емисия варанти в акции, посредством което би могла да набере евентуално 185.5 млн. лева

Решението не е изненадващо, като беше обявено още напролет, а през юни беше взето и нужното решение на общото заседание на притежателите на варанти на " Софарма ". Доколкото събранието беше свикано от един от главните притежатели във фармацевтичната компания и неин изпълнителен шеф Огнян Донев (който има и 27.84% от варантите), може да се допусна, че към нарастването ще има стабилен интерес. Още повече, че и с покачването на цената на акциите на " Софарма " с близо 43% от началото на годината до 5.72 лева, упражняването на варантите става много атрактивно. Удачната тригодишна алтернатива
Реклама
Увеличението на капитала с варанти е малко по-различно като технология от по-добре познатия и по-масово употребен типичен способ с права. Самите варанти са скъпи книги, които ненапълно наподобяват варианти - те дават на притежателите им право, само че не и обвързване да купят акции при вероятно бъдещо набиране на капитал при авансово заложени условия.

Конкретно при " Софарма " варантите бяха пласирани в края на 2021 година и вписани при започване на 2022 година Тогава те се продаваха при първична емисионна цена от 0.28 лева, като всеки от тях дава опция да се купи акция по цена 4.13 лева Или казано по различен метод, в случай че цената на акциите на " Софарма " се качи над 4.41 лева за закупилите варанти става преференциално да ги обръщат в акции, защото ще ги придобият по под пазарна стойност. При настоящите равнища на котировките на акциите това прави за всеки купил варант през цялото време по 28 ст. облага от към 1.20 лева, или над 400% облага, в случай че варантите се упражнат и бързо по-късно се продадат добитите от нарастването на капитала акции. Това може да стане след привършване на процедурата и регистрацията на новите акции за търговия на фондовата борса.

Друга специфичност е, че варантите имат три години период на валидност, който към този момент е на половина изминал, и в случай че не са употребявани до тогава губят напълно цената си. А също по този начин и самите те са търгуеми скъпи книги и вложителите могат да ги купуват и продават на борсата и надлежно цената им се трансформира. В сряда тя се повишават с 5.56% до 1.48 лева, тъй че вложителите купили по-рано от варантите могат да осребрят облагите си (аналогични на горната от над 400%) и без да вземат участие в нарастването.

В началото на 2022 година тази инвестиция не изглеждаше изключително удачна след началото на войната в Украйна. " Софарма " има индустриални мощности там, а тя, както и Русия и Беларус са измежду огромните й експортни пазари. Първоначалните упования за мощен удар върху бизнеса й обаче за благополучие не се осъществиха и изключително през 2023 година компанията регистрира още веднъж внушителни растежи. Консолидираните продажби за полугодието порастват с над 14% до 917 млн. лева, а чистата облага скача с 42.5% до съвсем 66 млн. лева Какво, по кое време, какъв брой
Реклама
Както стана ясно единствено притежатели на варанти могат да вземат участие в нарастването. Очевидно то е преференциално най-много за купилите по-рано, само че механически самата процедура стартира пет работни дни след известието от компанията и до тогава (сряда, 6 септември) и други искащи биха могли да си купят от книжата. При настоящата им цена 1.48 лева и потребността да се преведат още 4.13 лева за пазаруване на акцията, това прави 5.62 лева, което е малко под настоящите котировки на " Софарма " - 5.72 лева Като се вземат поради и транзакционните разноски на практика няма опция за арбитраж - т.е. е все едно дали ще се купи непосредствено акция от борсата или ще се взе участие през нарастване на капитала.

Срокът за практикуване на варантите е 15 работни дини, което значи, че към края на септември ще е ясно каква сума е съумяла да набере " Софарма ". Желаещите да вземат участие би трябвало да създадат поръчка или при личния си капиталов медиатор или при " София интернешънъл секюритиз ", което обслужва нарастването. За това дали то е сполучливо или не няма предел, тъй че без значение какъв брой акции бъдат записани съответната сума ще постъпи по сметката на сдружението.

Броят на варантите е 44 925 943 до момента в който акциите на " Софарма " сега са 134 797 899 броя. Така за актуалните акционери, които не вземат участие в нарастването ще има известно разводняване на каузи.

Досега най-голямото нарастване на капитал на БФБ е от далечната 2007 година преди Световната финансова рецесия, когато " Химимпорт " съумя да набере 220 млн. лева В по-ново време през лятото на 2018 година " Градус " съумя да излезе на борсата в предложение за 81 млн. лева, половината от които бяха IPO, а другите емисия на акции от старите притежатели. През 2020 година сполучливо нарастване за близо 200 млн. лева осъществя Първа капиталова банка. То беше част от изискванията за влизането на България в ERM II и надлежно триумфът му се дължеше не толкоз на пазарни, а на политически сили - беше записано главно от държавната Българска банка за развиване като отвън нея акции купи единствено още един авансово контрактуван вложител - фамилна фондация на един от най-богатите чехи Карел Комарек.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР