Пристъпваше бавно, като се придържаше към сенките. Спираше, ослушваше се

...
Пристъпваше бавно, като се придържаше към сенките. Спираше, ослушваше се
Коментари Харесай

На лов за ``доброволци`` - риалити на смъртта или руска реалност -

Пристъпваше постепенно, като се придържаше към сенките. Спираше, ослушваше се и се оглеждаше преди всяка директна. Трепна и прибързано запребърква джоба си, с цел да извади вибриращия телефон. Рязко плъзна няколко пъти пръст през прикрития с шепа екран, до момента в който вибрациите стопираха, изпусна тиха въздишка и се заслуша без да пророни дума. Беше жена му:

- Коля, там ли си, гъбарите ги няма. Съседите споделиха, че през днешния ден ще разпределят новобранците и няма да дебнат. Ела, приготвила съм ти нещо за ядене, а и децата желаят да те прегърнат.

***
“Целта на интервенцията е да отбрани хората (в така наречен ДНР и ЛНР), които в продължение на 8 години са подлагани на безчинство и геноцид от страна на киевския режим. “ - бяха първите думи на съветския президент Владимир Путин преди началото на нашествието в самостоятелна Украйна.

Декларацията, че Русия няма никакво желание да окупира елементи от Украйна - бе част от същото изказване.

Русия и нейното “освобождение ”

Оказва се, че през днешния ден по улиците на градовете в така наречен самостоятелни ДНР и ЛНР мъчно могат да се открият мъже. Все повече са сигналите за възходяща насилствена готовност от страна на съветската войска в окупираните територии. По улиците и домовете тършуват така наречен “грибники ” (берачи на гъби) или “хънтъри ” (ловци). Както описват жителите в обществените мрежи, тактиката на масирани акции към този момент не води до триумф и “гъбарите ” са почнали да работят по-тихо, планувано и акуратно. Срещу храна получават информация от възрастни баби, дебнат и залавят мъжете пред цехове, детски градини, по улиците или напряко в домовете им.

Правозащитникът Павел Лисянски, началник на неправителствената организация “Институт за стратегически проучвания и сигурност ”, споделя пред програмата на Свободна Европа “Натоящее время ” с какви способи се употребяват “гъбарите ”:

“Доближават се до дете на детската площадка, успокояват го, че ще се погрижат за него, до момента в който татко му не пристигна и го водят. Подслушват телефоните на дамите, също по този начин при инспекциите на блокпостовете съумяват да конфигурират на телефоните шпионски програмен продукт и наблюдават връзката, до момента в който не попаднат на следи за укриващ се мъж. ”

Според данни на института, все още наложително са мобилизирани над 100 000 души от така наречен ДНР и ЛНР, като над 23 000 от тях към този момент са починали. Те не влизат в формалните статистики за загуби на съветската войска, не им се поставят компенсации или даже грижа за доставка на телата им за естествени погребения.

Вече стана известно видеото на група мобилизирани мъже в така наречен ЛНР, които заявиха отхвърли си да се бият на територията на прилежащата така наречен ДНР с думите:

“Ние, военнослужещи от мобилизационния запас на ЛНР, се отхвърляме да водиме война на територията на ДНР. Ние изпълнихме нашия дълг по отбрана на ЛНР. Денят на успеха бе разгласен на трети юли 2022 година, а в този момент се пробват със закани, неистини и шантаж ди ни трансферират на територията на ДНР. ”

Павел Лисянски споделя и за друго предизвикателство пред мобилизираните наложително мъже от така наречен ДНР и ЛНР - в случай че решат незабавно да дезертират и да се предадат на украинската войска, ги грозят съществени присъди за държавна измяна.

Той приканва околните на наложително мобилизираните да събират доказателства към събитията на задържането и да ги дават авансово на управляващите в Киев.

Украинските управляващи от дълго време обявиха, че сходна насилствена готовност на краткотрайно окупираните територии е военно закононарушение и нарушаване на човешките права. Създадена е специфична секция на страницата на Министерството за реинтеграция на краткотрайно окупираните територии за сигнали, тъжби и показване на доказателства за насилствена готовност.

Сергей Гайдай - глава на Луганската военна административна област споделя пред “Настоящее время ” хронологията на мобилизацията в самообявилата се ЛНР.

Първата вълна е била по-мащабна, само че и по-мека, извършена от представители на ЛНР, които против подкупи разрешавали на част от застрашените да се освободят, скрият или трансферират в Русия. В материала на OFFNews се споделя за каналите и равнищата на корупция при прекосяване на границата с Русия за отбягване на готовност.

“Втората вълна обаче - продължава описа си Сергей Гайдай - се организира от особено пристигнали за задачата ефесбещники. Тяхната съществена цел беше да съберат, колкото се може повече мъже. Под тяхно ръководство започнаха да задържат всичко наред и при тях към този момент беше невероятно да се откупиш. ”

Мръсната работа се прави от локалните представители на така наречен ЛНР и ДНР. Ефесбейчиците единствено дефинират нормите, крайните периоди и образуват заканите всичко да бъде изпълнено, само че в никакъв случай не се заемат персонално - те гледат с неуважение към съгласно тях по-низшите поданици и чиновници в окупираните територии.

“Въобще не ги интересува даже мъжът да показа документ, че е с един бъбрек или потвърди, че е над 63 години да вземем за пример. Мобилизираха наложително и младежи, които бяха последна година студенти ” - споделя още Сергей Гайдай.

Утилизация, не мобилизация  назовава протичащото се известния публицист и блогер от Донецк Денис Казанцев пред неразрешената в Русия ТВ “Дождь ”, а разказите му поддържат думите на главата на Луганска област.

Залавят се и се активизират мъже без оглед на тяхното здравословно положение или възраст, завличат ги принудително във военкомата - дават им нискокачествена униформа, постоянно надалеч по-малка или по-голяма, обувки два разнообразни размера и без особена подготовка се изпращат непосредствено на фронта като пушечно месо. За разлика от съветските бойци те нямат контракти, нямат права, обезщетения и така нататък

Според наблюденията на журналиста, поради постъпващите данни за отвлечени и изпратени на предните фронтови линии мъже от окупираните територии и мащаба на загубите, напълно решително може да се приказва за умишлен и автентичен геноцид. Явлението, за битка против което бе оповестена съветската “специална военна интервенция ”.

В началото на събитията е имало опити за митинги от съпруги и майки на наложително мобилизирани донбасци, само че незабавно най-активните са били оповестени за сътрудници на Военните сили на Украйна и наказани на по 20 година затвор, история гордо разказана от държавната съветска телевизия НТВ.

Затворници в офанзива

Мобилизацията на доброволци в самата Русия не върви с мечтаните от Кремъл темпове. Независимо от неналичието на публични данни, наблюденията на западните институти за проучване на войната, журналистическата работа на екипи на BBC и Медиазона и потвърденните от тях данни за починали съветски бойци сочат немислим мащаб на загубите. Загуби, които мъчно могат да бъдат обезщетени, без оповестяване на обща готовност в Русия.

А общата готовност е последното нещо, на което Путин е подготвен. Това е акт, който би повлякъл след себе си непредвидими юридически, политически и обществени последици в Русия. Но най-страшното е, че може да сложи под заплаха самата власт на президента. Власт, чието предпазване е главен залог, причина и цел в разгорялата се война.

Това води до фокусиране на напъните върху скритата готовност и дейни дейности за привличане на доброволци в Русия, така наречен контрактници, посредством използване на всевъзможни средства за напън и операция. Обещанията за огромни заплати и обезщетения; заканите и подлъгването на уволняващи се срочници, с цел да подпишат контракти, са единствено част от репертоара. Болезнена бе нелепата рекламна акция с чисто новата Лада, закупена от татко с компенсацията за починалия му на фронта наследник.

Още при започване на войната бяха засечени трендовете, че като цяло голямата част от мобилизираните за бойни дейности мъже са от отдалечените и по-бедни региони на съветската федерация, т.нар “глубинка ” - Дагестан, Бурятия, Ингушетия и съвсем без представители от Петербург или Москва да вземем за пример. В тези елементи се задават по-малко въпроси, няма проведени клубове на майки, а неналичието на прехранване и преспектива накланя елементарно везните към военната, така наречен специалност.

Но дори и това към този момент не работи. Жителите на Бурятия изгубиха стотици свои синове, на процедура всеки в републиката разбра за гибелта на някой непосредствен, прочут, даже отдалечен родственик. Именно там се зародиха първите настроения за отвод от работа, като единствено преди седмици два нарочни самолета бяха принудени да върнат у дома значителен брой воини, които прекратиха своите контракти.

Достига се до рекрутиране в затворническите колонии. Небезизвестната ЧВК “Вагнер ” бе в дъното на тази история, при която в две затворнически колонии край Петербург бяха вербувани пандизчии с обещанието да бъдат амнистирани, откакто изпълнят воинските си отговорности.

По данни на Фонда за подкрепяне на наказаните и техните фамилии “Русь Сидящая ”, от над 200 души подписали контракти преди седмици, сега са останали живи единствено двама в болница.

Според всички военни анализатори: от Украйна, самостоятелни от Русия и от Западните институти и ведомства - усложненията на съветската войска с живата мощ са големи. Тежки загуби, разрушени елементи, липса на ротация и отмора, нови попълнения без всевъзможен опит и образование и в последна сметка - тотална отмалялост и безнравственост на бойците са днешната диагноза и доста сериозна причина за следващи все по-отчетливи тактически и оперативни загуби на съветската войска, като продължение на към този момент очертаващата се стратегическа загуба на Путин.

Както е споделил Сун Дзъ: ”Ще победи оня, чиято войска е превзета от общ дух – от най-низшия боец до най-висшия по сан. ”

Русия и “втората в света войска ” сигурно не влизат в тази формулировка.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР