Прищина. Специалният пратеник на ЕС за диалога между Косово и

...
Прищина. Специалният пратеник на ЕС за диалога между Косово и
Коментари Харесай

Преглед на някои от основните теми в балканския печат

Прищина. Специалният делегат на Европейски Съюз за разговора сред Косово и Сърбия Мирослав Лайчак и заместник-помощник държавният секретар на Съединени американски щати, който дава отговор за политиката към страните от Западните Балкани, Габриел Ескобар, ще посетят Косово и Сърбия идната седмица, написа прищинското издание Koha Ditore .

Посещението беше доказано от висшия представител на Европейски Съюз Жозеп Борел на конференция с премиера на Сърбия Ана Бърнабич.

Той добави, че задачата на визитата ще бъде продължение на разговора за нормализиране на връзките. Той сподели, че възобновяването „ ще се случи единствено в случай че и двете страни са подготвени да се спогодят за позитивни резултати и съответни резултати “.

Борел сподели, че приветства готовността на Сърбия да се включи в разговора, като в същото време упрекна косовските управляващи за задънената улица на процеса, отбелязва Koha. „ Искам Косово ясно да разбере, че разговорът не се води поради разговора, а тъй като е основен за напредването по европейския път. Заедно с Лайчак ще продължим да се приготвяме за идната среща, само че това ще се случи единствено в случай че двете страни намерят общ език за позитивните и основни резултати. Ето за какво Лайчак и аз ще продължим да работим със забърканите страни, изключително с Косово, което сега демонстрира повече отвращение да седне на масата “, сподели Борел.
***
Баня Лука. Прогнозите и спекулациите за разделянето на Балканите по етнически признаци – които се отнасят на първо място за БиХ – провокирани при започване на предходната година от тайнствен „ нон-пейпър “, се появиха още веднъж, само че за разлика от по-ранните медийни известия за хипотетичното битие на подобен документ, този път потвърждението на неговата меродавност пристигна от някогашния висш представител на интернационалната общественост в БиХ Валентин Инцко, написа кореспондентът на белградската „ Политика “ в Баня Лука в материал, показан без редакторска интервенция.

В изявление за словенските медии той удостовери, че „ нон-пейперът “ е бил в чекмеджето му цели четири години.

„ Прочутият „ нон-пейпър “ за смяната на границите на Балканите, който някои насърчаваха в Словения, стои в моето чекмедже от съвсем четири години “, сподели Инцко, съгласно известия в медиите.

Факсимилето на изявлението, в което Инцко прави тези изказвания, беше оповестено в „ Туитър “ от словенския министър председател Янез Янша, откакто преди този момент се спекулираше, че той е създател или един от създателите на този документ. Съветникът на Додик Радован Ковачевич съобщи пред „ Политика “, че без значение от честите спекулации по тематиката дали „ нон-пейпър “ съществува или не, е явно, че на доста значими места и публични адреси в Европейски Съюз и по света се приказва, че обстановката в БиХ не е добра и е все по-разпространено убеждението, че не е устойчива.

„ В този подтекст има от ден на ден хора, които считат, че разумното решение би трябвало да бъде, както се споделя, „ краят на процеса на раздробяване на Югославия “. Ние сме осведомени с тези отзиви. Нашата позиция е, че БиХ може да съществува единствено в случай че се върнем към решенията, с които всички се съгласихме, а това са Дейтънското съглашение и Конституцията на БиХ, както беше призната в Дейтън “, показва Ковачевич.

Той декларира, че Конституцията в никакъв случай не е била променяна, само че действителността в БиХ е в несъгласие с най-висшия юридически акт, заради „ противозаконни намеси на интернационалните представители “.

Ако няма воля да се върнем към написаното в Конституцията на БиХ и в случай че няма метод водачите на общността да разискват всичко, което прави и сърбите, и хърватите изцяло недоволни, разновидностите, упоменати в „ нон пейпърите “ неизбежно ще дойдат на дневен ред “, уточни Ковачевич.

Сътресенията към известния „ нон-пейпър “ започнаха през април предходната година. Словенският портал „ Нецензурирано “ разгласява всекидневен дипломатически документ, в който, наред с други неща, се твърди, че се приказва за хрумвания за делене на БиХ, както и за нови граници в района, които ще се основават на етнически критерии. Европейските чиновници отхвърлиха съществуването на формален документ. Медиите обаче настойчиво спекулираха за съществуването на „ нон-пейпър “, а за създатели бяха посочени водачите на Словения, а постоянно и на Унгария.

Духовете бяха в допълнение разтревожени от потвърждението, че словенският президент Борут Пахор по време на престоя си в Сараево е попитал сътрудниците си в Президиума на БиХ какво мислят за мирното разделяне на страната, „ тъй като има от ден на ден такива гласове по света “, като доказателство за съществуването на планове в Европейски Съюз за прекрояване на границите.

Премиерът на Словения Янез Янша е изпратил всекидневен документ до Брюксел, макар че формалните лица на страната го отхвърлят и настояват, че тактиката на Словения към Балканите не се е трансформирала.

На изказванията от „ нон-пейпър “ за „ мирното делене “, което се загатва като един от разновидностите за БиХ, Сараево отговори, че сходни благоприятни условия, върху които работят „ ретроградни кръгове в Европа “, не могат да минат без „ огромна война “. За Република Сръбска разновидността за спокойно делене е „ цивилизационно достижение “.

Сръбският член на Президиума на БиХ Милорад Додик сподели оня ден пред испанския вестник „ Мундо “, че политиката на районен съд не е ориентирана към обособяване, само че че БиХ няма да може да оцелее, тъй като два народа са недоволни, заради което се счита, че Босна не може да бъде сполучлива като страна, тъй че в този случай би било „ най-добре да се разделим по цивилизован метод “. Преди оповестяването на „ нон-пейпъра “ представителите на районен съд са призовали представителите на другия ентитет да се договорят по какъв начин да уредят земята, тъй че „ да не бъде тясна за никого “. В Сараево не са приели поканата, макар че от районен съд уверяваха, че в желанията си се водят извънредно от Конституцията.

В края на предходната година в Баня Лука стартира процесът на „ връщане към изворите на „ Дейтън “ и се чака идващия месец Скупщината на районен съд да одобри закони, които ще върнат избрани пълномощия от Сараево на ентитета.
***
Париж. Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан изрази вяра, че може да се организира междуправителствена конференция със Северна Македония и Албания по време на френското председателство на Европейски Съюз, което завършва в края на юни, и че тогава договарянията за участие на Скопие и Тирана в Европейски Съюз могат да ги стартират, написа скопското издание „ Независен “ .

Пред комисията по външни работи на Европейския парламент първият френски посланик разказа хода на връзките сред България и Македония по следния метод:

„ Доколкото знам, нещата стартират да се усъвършенстват лека-полека. Посещението на новия български министър председател в Скопие оказва помощ за деблокирането, декларациите са в вярната посока. Надявам се, че инициираната самодейност ще откри съответен израз, с цел да свикаме междуправителствена конференция под нашето председателство или най-късно в чешкото председателство. Но досегашният ход на събитията наподобява добър “.
***
Атина. Въпреки забележителния прогрес, Балканският район може да не наподобява доста по-различен в ерата след пандемията, в случай че не се развие същинско възприятие за политическа отговорност. Политиката е предопределена да служи, а не противоположното. Непотизмът и корупцията въздействат неподходящо на позитивните дейности и законните претенции на жителите. Необходими са самостоятелни правосъдни системи, защото съдилищата в огромна част от Балканите са обект на политическо въздействие. Освен това смяната ще изисква районът да се освободи от ненадеждната и корумпирана политика, написа някогашният дипломат на Гърция във Вашингтон, Скопие и Тирана Александрос Малиас в материал за вестник Kathimerini , предаден без редакторска интервенция.

Застъпен и фактически иницииран от Гърция, на срещата на върха на Европейски Съюз в Солун през юни 2003 година, процесът на присъединение към Европейския съюз предлага подобаваща рамкова политика на тоягата и моркова. Аристотел го формулира добре в „ Никомаховата нравственос “: „ Налагайте санкции и спънки на злонамерителите и отдавайте почести на тези, които правят положителни каузи “.

Процесът на зарастване на раните не е завършил – от Сребреница до Батайница и до Рачак. И въпреки всичко има нечестиви проекти за разпадането на Босна и Херцеговина и отцепването на Република Сръбска. Паралелно има хрумвания и диалози при закрити порти за делене на Косово (Северна Митровица) със Сърбия и/или обединяване с Албания.

Предложените нови промени на границите и новото наложително изселване на популацията ще отворят кутията на Пандора с предвидим резултат оттатък нея. Балканската история ни споделя, че измененията на границите стартират с известно начало, само че не престават до непредвидим край.

Започвайки от потвърждаване на териториалната целокупност и единение на Косово и Босна и Херцеговина, Съединените щати и Европейски Съюз, както и страните в района, които съблюдават интернационалното право и поддържат териториалното статукво, също би трябвало да изключат всяка нова смяна на границите, както и замяна на територии и население.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР