Присъствието на хляба върху трапезата на българина датира от незапомнени

...
Присъствието на хляба върху трапезата на българина датира от незапомнени
Коментари Харесай

Детето и хлябът: Полезен ли е той и кой е най-подходящият

Присъствието на хляба върху трапезата на българина датира от незапомнени времена, а самият той е неотменна част от традициите и ритуалите по нашите земи. Първите хлебни произведения са били под формата на изпечена зърнена каша, приготвена от едросмляно зърно и вода. По осанка са наподобявали актуалната мексиканска тортиля и индианските царевични питки, само че с течение на времето са придобили изкусителния и бухнал тип, който познаваме от през днешния ден.

Едва ли има човек, който да не се е изкушавал от аромата на пресния топъл самун. Да не забравяме, че хлябът е и измежду обичаните лакомства на най-малките. Още помня вълшебния усет на домашно изпечен самун или питка, които обливаха детските ми сетива с мекото си благоухание, долитащо от фурната на баба. Спомен, който се възражда всякога, когато пробвам от топлите хлебчета, приготвени не където и да е, а в пекарните на BILLA. Хлебчета, в чийто усет и мирис се влюби безусловно и моят дребен наследник.

Включвайки към тематиката за хляба и тази за децата, несъмнено пораждат серия от въпроси, които постоянно са вълнували и ще вълнуват родителите: „ Полезен ли е той за децата “, „ Откога и какъв брой самун може да се дава на детето “, „ Кой е най-подходящият “ и така нататък И като всеки представител на родителското войнство, по този начин и аз запретнах ръкави, впускайки се в издирването на правилните отговори:

Полезен ли е хлябът за детето?

Много са версиите по полезността на пълнозърнестите хлябове. Безспорно те са по-добър вид от белия самун, който се създава от белени зърна, без обвивката, в която се намират потребните витамини и целулозата. Особено целесъобразен е в случаите, когато детето страда от запек. Най-добрият избор измежду пълнозрнестия самун за детето е този от ръж. Ръженият самун е отлично средство против анемия при дребните деца и бременните. В него се съдържат доста повече желязо, калий и натрий, в сравнение с в хляба от бяло брашно. Освен това в състава му има и доста влакнини, подобряващи работата на червата.

Не бива обаче да се не помни, че целулозата работи на стомашно-чревния тракт като твърда четка. Не всеки възрастен е в положение да понесе сходно „ помитане “, по тази причина за хората с сензитивен корем пълнозърнестите хлябове не са добра концепция. А при детето стомашната лигавица е доста по-нежна. Честата консумация на пълнозърнест самун може да предизвика гастрит с ентерит или дотам да форсира перисталтиката на червата, че да провокира стомашни болки и диария. Ето за какво е добре той да се редува с препечена филийка или коричка от бял самун.

От по кое време можем да го въведем в детското меню?

И по този начин, първото парченце самун педиатрите предлагат да бъде поднесено на детето след навършването на седмия месец. Безспорно, попаднало в ръцете на мъничето, то се трансформира освен в заслужен, само че и във апетитен заместител на чесалката, с която детето успокоява венците си при никнене на първите зъбки. С въвеждането на положителната остаряла попара на закуска пък, хлябът се настанява трайно в детското меню. И това е единствено началото.

Във възрастта сред 2 и 5 години малчуганът се среща с разнообразието от хлебни произведения. Докъде ще стигне това „ сприятеляване “, несъмнено, зависи от нас, родителите. Някои от нас са прекомерно внимателни, и това е изцяло естествено, имайки поради, че става дума за въглехидрати, които могат да доведат до наднормено тегло.

Колко и какъв самун може да му се дава?

Не бива да се не помни, че въглехидратите са витално нужни, тъй като са източник на сила за малчугана. Фактът, че той се съдържа в хляба, не значи, че би трябвало да лишим детето от този хранителен артикул. Достатъчно е количеството, което му сервира, да бъде в границите на откритите от Световната педиатрична асоциация здравословни граници. Което значи, че дефицитът им също е рисков за него - води освен до недостиг на телесна маса, само че и до задържане в растежа и развиването му. Нужно е единствено да не се губи мярката:

1-3 години - 60-80 г пшеничен самун дневно;

4-5 години - 100-120 г пшеничен и 50 г ръжен, който можете да започнете да давате след третата година.

Това значи, че детето може да изяжда филия с първото и второто от обяда и следобяд да му бъде препоръчана тестена закуска – бисквити, мъфин или друго.
Веднъж седмично можете да приготвяте и сандвич като закуска или следобедно хранене с мляко, чай или прясно изцеден сок.

Как да подберем подобаващ самун за детето си?

Сега, откакто си изясних като майка какъв самун е подобаващ за детето ми, с ръка на сърцето си мога да заключа, че магазини BILLA са помислили за всичко това! Защото там аз постоянно ще открия топъл самун от натурални съставки, който се пече на всеки 30 минути от сертифицирани пекари. Брашното, от което се подготвя хлябът, е от реколти без ГМО, и е изработен само от натурални съставки.

Защото със своя самун BILLA ни връща обратно във времето към обичания усет на българина и към аромата на старите пекарни; към предишното, когато не е имало ГМО и изкуствени заместители. Защото здравето на неговото дете е приоритет за всеки родител! /woman.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР